Kedilerin Beslenmesi

Kedi beslerken, yaşlarına, cinsiyetlerine ve ırklarına göre dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. İşte sizler için derlediğimiz kedilerin beslenmesi ile ilgili püf noktalar...
Kedilerin Beslenmesi

Kedilerde Gelişim ve Beslenme

Yaşlarına göre kedi beslenmeleri  şu gruplarda toplanır:

  • Yavru Kedilerde Beslenme 
  • Hamile Kedilerde Beslenme
  • Yetişkin Kedilerde Beslenme

- Şişmanlamaya meyilli ve şişman kedi 

- Normal kilolu ve sağlıklı kedi 

- Hassas kedi 

- Zor kedi 

  • Yaşlı Kedilerde Beslenme

 

Kedilerin Yaşlarına Göre Beslenmesi

 

Yavru Kedilerde Beslenme

Yavru kediler, sütten kesildikleri andan itibaren hayvansal protein, yağlı ve enerji miktarı yüksek mamalarla beslenmelidir. Sütten yeni kesilmiş yavruların sindirim sistemleri hassas olduğu için bu dönemde beslenme şekillerine dikkat etmek gerekmektedir.

 

Hamile Kedilerde Beslenme

Hamile kediler kalsiyumi protein, vitamin ve minerallere normalden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde hazımsal olarak zorluk çekmemeleri gerekmektedir. Bu yüzden özellikle çiğ besinler verilmemesi önerilmektedir. Bunun yerine, beyaz peynir, balık, tavuk ve sebzeler verilmesi tavsiye edilir.

Anne kedi ve yavruların karşılaşabileceği en büyük sorun anne sütünün yetmemesidir. Bu durum karşısında verebileceğiniz gıdalar, süt, beyazpeynir, yoğurt gibi gıdalar olmalıdır. Anne ve yavru için kalsiyum, fosfor ve D vitamini açısından zengin besinler verilmesi gerekmektedir. 

 

Kedilerin Sağlıklı Beslenmesi

 

Yetişkin Kedilerde Beslenme

 - Şişmanlamaya Meyilli ve Şişman Kedi: Genellikle kısırlaştırılmış kediler, şişmanlamaya meyillidir. Bu tür kedilerde diyabet, deri hastalıkları ve böbrek yolu rahatsızlıkları görülme oran fazladır. Bu nedenle beslenmelerine dikkat etmek gerekmektedir. Yağ oranı ve kalorisi düşük, diyet mamalar verilmesi tavsiye edilmektedir.

- Normal Kilolu Sağlıklı Kedi: Bu tür kediklere, yağ ve nişasta oranları normal olan mamalar verilmesi tavsiye edilmektedir. 

- Hassas Kedi: Sindirim sisteminde sorun olan kediler, genellikle bu gruba girmektedir. Bu tür sorunları olan kedilere nişasta oranı az yiyecekler verilmesi tavsiye edilmektedir.

- Zor Kedi: Bu tür kediler kolay kolay her mamayı yememektedir. Bu nedenle iştah açıcı yiyecekler verilmelidir. Veteriner hekim tavsiyesi ile bir beslenme programı hazırlanarak uygulanması gerekmektedir.

 

Kedilerin Yaşa Göre Sağlıklı Beslenmesi

 

Yaşlı Kedilerde Beslenme

Kedilerin ömürleri ortalama 14 yıl kadardır. Yaşlı kediler 10 yaş ve üzeri yaştaki kedilerdir. Kediler iyi ve sağlıklı beslendikleri taktirde 20 yıla kadar yaşabilmektedir. 

Yaşlı kedilerde sindirim kapasitesinin azalması, tat ve koku kayıpları, çiğneme zorluğu ve böbrek yetmezliği gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu belirtilerin görüldüğü kedilere, veteriner hekim kontrolünde uygun mamalar verilmesi gerekmektedir.

 

Kedilerin Beslenmesinde Püf Noktalar

Kedi beslemeye yeni başlayanların bilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinize su yerine süt vermeyin. Süt suyun yerini tutmaz.
  • Anne sütü haricinde 6 haftalık olana dek yavru kedilere sadece süt vermek onlarda kusmaya ve gelişim bozukluklarına neden olur.
  • Kuru mama ile yaş mama arasında sağlık açısından bir tercih yapmak zordur. Her ikisi de sonuçta aynı kapıya çıksa da kuru mamaların aşırı tüketilme ihtimali yüksektir. Bu durumda kediler gereğinden fazla kilo alırlar. 
  • Ağırlıklı olarak bir kediyi ciğerle beslemek doğru değildir. Böylesi bir tek yönlü beslenme kedilerde ciddi sağlık sorunları yaratabilir. 

 

Kedilerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  • Bir kediye sıkça çiğ yumurta vermek sanıldığının aksine iyi bir şey değildir. Çiğ yumurta biotini azaltır ve kedilerde kilo kaybına, alerjiye yol açar.
  • Kedilere asla yumuşak küçük kemikler verilmemelidir. Ağız tavanını kolayca delerek öldürücü rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Kediler için ideal olan, çeşitli yiyeceklerden oluşan bir beslenme programıdır. 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum