Slaven Bilic Kimdir

Slaven Bilic, 11 Eylül 1968’de Hırvatistan’ın Split kentinde dünyaya geldi. Futbol oynadığı dönemde stoper pozisyonunda oynarken ve 2015 yılı itibarıyla ise kariyerine teknik direktörlük alanında devam etmektedir.
Slaven Bilic Kimdir

Slaven Bilic’in Futbolculuk Kariyeri

Slaven Bilic, futbol kariyerine ilk olarak 1977 yılında doğduğu kentinde takımı olan Hajduk Split’in alt yapısında başladı ve burada 11 sene boyunca kendisini geliştirdikten sonra 1988 yılında As takıma davet edildi. İlk sezonlarından takımda daha tecrübeli bir hale gelebilmesi için kiralık olarak gönderildi. 1,5 sene sonrasında takımına geri döndü ve 5 sezon boyunca 109 maça çıkıp 13 gol sevinci yaşadı.

slaven bilic hajduk split

1993 yılında Karsluher’e transfer oldu. Takımı ile beraber 3 sezon geçirmesine rağmen istenileni her zaman veremedi ve bu süre içerisinde 54 maça çıkıp 5 kez fileleri havalandırdı. 1996 yılında ise yolunu İngiltere’ye çevirip West Ham United ile anlaştı. Sadece bir sezon formasını giydiği takımı ile 48 maça çıkıp 2 kez gol sevinci yaşadı.

West Ham United'da ortaya koyduğu performans sayesinde ligin bir başka ekibi Everton’un dikkatini üzerine çekti ve mavi beyazlı ekip ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Kariyeri boyunca 3 sezon formasını giyip sadece 28 maça çıkarken, 2000 yılında ayrılma kararı alıp futbola başladığı Hajduk Split’e geri döndü. Son bir sezon daha oynadığı takımda 9 maça çıkarken, sezonun sonunda aktif futbolculuk kariyerini bitirdi.

slaven bilic west ham united

Slaven Bilic, milli formayı kariyerinde ilk kez, 1992 yılında Hırvatistan Milli Takımı’nda giydi. Uzun bir süre formasını giydiği A Milli takımda toplamda 44 karşılaşmada yer alırken, bu süre içerisinde birçok büyük turnuvada takımının destekçisi oldu. Kariyeri boyunca Hırvatistan A Milli Takımı ile 44 maça çıkıp 3 gol attı.

 

Slaven Bilic’in Teknik Direktörlük Kariyeri

Slaven Bilic, teknik direktörlük kariyerine ilk olarak futbolculuk kariyerinin başlagıç ve bitiş takımı olan Hajduk Split ile başladı. 34 yaşında teknik direktör olan Bilic, 2001-2002 sezonunda görev yaptı. İlk sezonunda takımı ile etkili bir performans ortaya koydu ve NK Zagreb'in iki puan arkasında ikinci oldu. Sezon sonunda herhangi bir alanda başarı gelmediği gerekçesiyle takım ile yollarını ayırdı.

Bir dönem teknik direktörlüğe ara veren deneyimli çalıştırıcı, 2004 yılında Hırvatistan U-21 Takımı’nın başına geçti. 2006 Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'na katıldığı takımı ile eleme gruplarından play off’a çıktı ancak burada istenilen başarıyı kazanamayarak elendi.

2006 FIFA Dünya Kupasından sonra kovulan Zlatko Krancjar'ın yerine Hırvatistan A Milli Takımı’nın hocası oldu. Eleme maçlarında ortaya koyduğu performansla beraber EURO 2008’in gruplarına kaldı. Şampiyonanın oluşturduğu gruptan çıkmayı başaran Bilic, burada çeyrek finalde Türkiye’ye uzatmaya giden maçta penaltılarda elendi.

slaven bilic fatih terim

Bilic maç sonunda ‘’ O maç bizim için iyi bitmedi, ancak daha iyi olan taraf bizdik ve bu nedenle play-off için iyimserim, İntikam çirkin bir kelime. Bu kelimeyi kullanmak istemiyorum çünkü Türkler o maçı dürüstçe kazandı. Yarı finale sahtekârlık yaparak gelmediler ‘’ açıklamasını yaptı.

2012 Avrupa Şampiyonası’ndan sonra Lokomotiv Moskova’nın başına getirildi. Takımı çalıştırmayı başladıktan kısa bir süre sonra istifası istendi ancak takımın başında kalmaya devam etti. Sezon sonunda takımı ile 9 sırada ligi bitirince ipler iyice koptu ve görevinden istifa etti.

Slaven Bilic, 2013-14 sezon öncesinde Beşiktaş ile 2+1 yıllık anlaşma imzaladı. İlk maçını, ligin güçlü ekiplerinden Trabzonspor’a karşı oynadı ve bu maçtan 2-0 gibi bir skorla ayrılarak iyi bir başlangıç yaptı. Sezonun devamında 4’de 4 yapan başarılı hoca, ilk mağlubiyetini 5. Hafta oynanan derbide 2-1 gerideyken, çıkan saha olayları yüzünde 3-0 hükmen yenilerek aldı.

slaven bilic beşiktaş

Sezon sonunda takımı ile 3. Sırada ligi bitiren deneyimli çalıştırıcı, 2014-2015 sezonunda da Beşiktaş ile yoluna devam etti ve Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne davet edilmemesi sebebiyle kendisi Şampiyonlar Ligi’ne davet edildi.

3. turda Hollanda temsilcisi Feyenoord'u deplasmanda 2-1 kendi sahalarında 3-1'lik skorlarla eleyerek play off turuna yükseldiler. Bu turda ise İngiliz devi Arsenal ile eşleştiler. İstanbul'daki maç 0-0 berabere bitince umutlar Londra'daki rövanşa taşındı ancak Arsenal maçı 1-0 kazandı ve Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kaldı.

Burada ise son 32’ye kadar kalan Beşiktaş, Liverpool’u eleme başarısı gösterirken, son 16’da ise favori olarak çıktığı maçta Club Brugge’ye kaybetti ve Avrupa Ligi’ne veda etti. 29 Mayıs 2015 tarihinde Beşiktaş'ın Gençlerbirliği ile oynadığı 2014-2015 sezonunun son maçında Beşiktaş camiasına veda etmiştir.

slaven bilic west ham united

Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra yolunu İngiltere’ye çeviren Bilic, 9 Haziran 2015 tarihinde West Ham United ile anlaşıp sözleşme imzaladı.

 

Slaven Bilic’in Başarıları

  • Futbolculuk Başarıları

  • Hırvatistan
  • FIFA Dünya Kupası: 1998 (3.cü)
  • Avrupa Futbol Şampiyonası: 1996 (Çeyrek final)
  • Karlsruher
  • UEFA Kupası: 1993-94 (Yarı final)
  • Hajduk Split
  • Hırvatistan Ligi: 1992
  • Hırvatistan Kupası: 1991
  • Hırvatistan Lig Kupası: 1993, 2000
  • Teknik Direktörlük Başarıları

  • Hajduk Split
  • Hırvatistan Ligi: 1992 (2.ci)
  • Beşiktaş
  • Türkiye Süper Lig: 2014, 2015 (3.cü)
  • Bireysel Başarıları

  • Bundesliga'nın ilk yabancı takım kaptanı. (1993, Karlsruher)
  • Bundesliga'da en iyi Defans oyuncusu: 1994

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.