Sinüzit Nedir? Sinüzit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sinüslerin iltihaplanması yüzünden ortaya çıkan sinüzitin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve evde çözüm yollarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sinüzit Nedir? Sinüzit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Oldukça şiddetli ağrılara neden olan ve hayatımızı çekilmez hale getiren sinüzit, toplumun çok büyük bir kısmının muzdarip olduğu bir hastalıktır. Her ne kadar çok fazla kendini göstermese de ortaya çıktığı zaman dayanılmaz ağrılara neden olan sinüzitin ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte sinüzit hakkında bilinmesi gerekenler...

Sinüzit Nedir?

sinüzit

Burunda bulunan kemiklerin içinde bulunan sinüs adı verilen boşluklarda, burun tıkanması nedeniyle oluşan enfeksiyona sinüzit denir. İki çeşit sinüzit vardır. İlki olan akut sinüzit göz etrafında ağrı, dişte ağrı, burun akıntısı, ağız kokusu ve hafif ateş gibi belirtilerle kendisini gösterir. Kronik sinüzit ise burun tıkanıklığı, gece öksürüğü, koku duyusunda azalma, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Sinüzit Risk Faktörleri

sinüzit

Sinüzite yakalanma riskinizi arttıran birçok faktör bulunuyor. Akut sinüzite yakalanma riskini arttıran faktörler saman nezlesi ya da sinüslerinizi etkileyen başka bir alerjik durum, nazal septum, nazal polipler veya tümörler, kistik fibroz gibi hastalıklar, HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemi bozuklukları ve sigaradır.

Kronik sinüzite yakalanma riskinizi arttıran faktörler ise sapmış bir nazal septum, astım, nazal polipler, diş enfeksiyonu, tümörler, mantar enfeksiyonu, HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemi bozukluğu, saman nezlesi ve sigara dumanı gibi kirleticilere sürekli maruz kalmadır. Bu faktörleri bir an önce hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor.

Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

sinüzit

Sinüzit rahatsızlığının ortaya çıkmasının birden fazla sebebi olabilir. Sinüzitin en çok karşılaşılan nedenleri burun eğriliği, kuvvetli sümkürme, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, geniz eti, irtifa deformasyonları, sinüsleri tıkayan burun eti, soğuk ve kuru havaya maruz kalmış olmak, soğuk algınlığı nedeniyle mukus oluşumu ve solunum yolunda ortaya çıkan enfeksiyondur.

Yukarıdaki sebeplerden biri ya da birkaçı sizde varsa yaşadığınız sinüzit rahatsızlığının nedeni olabilir. Eğer sinüzit olmak istemiyorsanız bu nedenleri hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Başka türlü sadece sinüzitin oluşma sıklığını azaltmış olursunuz.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

sinüzit

Sinüzit belirtileri, grip belirtileri ile benzerlik gösterir. Sinüzit gripten daha uzun sürüyor ve ileri seviyedeyse mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Sinüzitin belirtileri gözaltlarında ağrı, burun akıntısı, elmacık kemiklerinde ve alın bölgesinde ağrı, orta derecede ateş, sarı renkli ve yoğun balgam, kulak iltihabı, diş ağrısı, dolu öksürük ve ağız kokusudur.

Çocuklarda görülen sinüzit belirtileri ise öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı ve kulak enfeksiyonudur. Çocuklarda sinüzitle beraber alerji de görülmektedir. Hastalığınızın sinüzit olup olmadığını, 7 günden uzun süren burun akıntısı ve ağrılardan anlayabilirsiniz. Eğer etkiler 7 günün üzerindeyse sinüzite yakalanmışsınız demektir.

Sinüzit Olanlar Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

sinüzit

Özellikle bir yılda 2-3 kez sinüzit olan kişiler, rahatsızlıklarının kronik sinüzite çevirmemesi için mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle bazı belirtiler durumunuzun ciddi olduğunu gösterir ve bu belirtileri yaşadığınızda vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Bu belirtiler arasında alın şişmesi, hafiflemeyen baş ağrısı, gözde ağrı ve etrafında şişlik, zihin karışıklığı, çift görme, boyun ağrısı ve nefes darlığı bulunuyor.

Nadir olarak görülse de sinüzit, yüz kemiklerine ve göz boşluklarına yayılabilir. Yine nadir görülen bir diğer durum da beyne yayılan enfeksiyonun menenjite dönüşmesidir. Göz etrafında oluşan şişlikler enfeksiyonun göz boşluğuna yayıldığının göstergesidir. Bu tarz durumlarda hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Sinüzit Teşhisi Nasıl Konur?

sinüzit

Hasta önce doktor tarafından muayene edilir. Daha sonra kesin sinüzit tanısı için radyolojik film raporu hastadan istenir. Ameliyat gerek görülen sinüzit hastalarında ise bilgisayarlı tomografi ile teşhis konulur.

Sinüzit Tedavisi

sinüzit

Sinüzit tedavisi, sinüzitin akut veya kronik oluşuna göre değişkenlik göstermektedir. Sinüziti hafif şiddette olan hastalara hava kanalını açıcı spreyler ve reçetesiz ağrı kesiciler verilmektedir. İlerlemiş sinüzit hastaları tedavisi için iğneler kullanılabilir.

Tedavi kısmında önemli olan şey kişinin hastalığın erken kısımlarında doktora gitmiş olmasıdır. Akut sinüzit tedavisi daha basit olurken kronik sinüzitin tedavisi ise daha zorlayıcıdır. Bu yüzden sinüzitiniz kronik olmadan önce mutlaka doktora gitmelisiniz.

Sinüzit Ameliyatı

sinüzit

Yukarıda saydığımız tedavi yöntemleri olumlu sonuç vermezse, kronik sinüzit hastalığı için ameliyat da uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Sinüzit ameliyatı endoskop denilen aletle yapılmaktadır. Sinüsler endoskopla temizlenir. Sinüzit ameliyatından sonra hastanın tüm şikayetleri azalmaya başlar.

Sinüzit ameliyatından sonra burun kanamaları ve ağrı yaşanması normaldir. Ameliyattan bir hafta sonra hasta günlük yaşantısına dönebilir. Kişilerin ameliyattan sonra dikkat etmesi gereken şeyler burnu zorlamamak, aspirin gibi ilaçları ve burun spreylerini kullanmamaktır.

Sinüzit Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

sinüzit

Sinüziti evde geçirmek için bol sıvı tüketmeli, sıcak su buharı solumalı, ağrı olduğu zamanlarda havlu ıslatıp yüze koymalı, sıcak ve buharlı bir duş almalı, çok soğuk ve kuru havada dışarı çıkılmamalı, nemli hava için buhar makinesi kullanmalı, buruna tuzlu su çekmeli ve balgam çıkarırken fazla hınkırmamaya dikkat etmelisiniz.

Yukarıda saymış olduğumuz yöntemler sayesinde sinüziti evde tedavi edebilirsiniz. Rahatsızlığın etkilerini büyük oranda azaltan bu yöntemler, oldukça yararlı olmalarının yanı sıra ağrıları da ortadan kaldırmaktadırlar. En azından doktora gidene kadar bu doğal tedavi yollarını kullanabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir
Sinüzite Karşı Doğal Tedavi YöntemleriSinüzite İyi Gelen Bitkiler, Yağlar ve Yiyecekler

Sinüzit hastalığının belirtileri nelerdir?

Akut sinüzit belirtileri burunda dolgunluk ve tıkanıklık, boğaz ağrısı, geceleri kötüleşen öksürük, geniz akıntısı, baş ağrısı, sinüslerde basınç hissi ve kulak ağrısıdır. Bu belirtileri yaşıyorsanız sinüzit rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz.

Sinüzit için ne iyi gelir?

Sinüzite iyi gelen şeyler arasında tuzlu su kullanmak, yemeklere tarçın katmak, yüksek yastık kullanmak, buhar banyosu yapmak, acı baharat tüketmek, kekik yağı ve fesleğenden faydalanmak yer alıyor. Bu doğal yöntemleri uyguladığınız takdirde sinüziti kısa süre içerisinde geçirebilirsiniz.

Sinüzit olan kişi ne yapmalı?

Sinüzit olan kişinin ilk yapması gereken şey uzman bir doktora görünmektir. Doktorunuz gerekli tedavi yöntemini size önerecektir. Bu tedavi sırasında antibiyotiklerden, burun damlalarından ve ağrı kesicilerden faydalanılabilir.

Sinüzit insanı öldürür mü?

Tedavi edilmeyen sinüzit rahatsızlığı beyne kadar yayılıp ölümlere sebebiyet verebilir. Bu yüzden sinüzit rahatsızlığına yakalandığınız zamanlarda bir şey olmaz deyip geçmeyin, mutlaka bir doktora görünün.

Sinüzit ağrısı nerelere vurur?

Dayanılmaz ağrılara sebebiyet veren sinüzit, kafa arkası, alın ve iki taraflı şakak bölgesinde kendisini göstermektedir. Bu bölgelerde oldukça etkili olan rahatsızlık, kişinin günlük yaşamını idame ettirmesini bile engelleyebilir. Bu tarz durumlarda bir an önce doktora görünmelisiniz. Durum ciddi olabilir.

Sinüziti ne tetikler?

Sinüziti tetikleyen şeyler arasında soğuk algınlığı, enfeksiyonlar, mevsimsel alerjiler, burun polipleri, sapmış bir septum, sigara içmek ve bazı gıda alerjileri bulunuyor. Bu tetikleyiciler yüzünden oldukça şiddetli ağrılara maruz kalabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.