Selahattin Demirtaş Kimdir? Nereli? Siyasi Hayatı

1973'de Elazığ Palu’da doğan TBMM 26. İstanbul milletvekili Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur. Daha fazlası için yazımızı okuyabilirsiniz.
Selahattin Demirtaş Kimdir? Nereli? Siyasi Hayatı

10 Nisan 1973 doğumlu olan Selahattin Demirtaş, Zaza asıllı avukat, siyasetçi ve yazar olarak tanınır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş, serbest avukatlık yapmış ve İnsan Hakları Derneği'nin Diyarbakır şubesinde yöneticilik görevini sürdürmüştür. Aynı zamanda, Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın kurucularındandır.

Demirtaş, 2007 yılındaki Türkiye genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili olarak Meclise girmiş ve daha sonra 2011 ve 2015 yıllarındaki genel seçimlerde Hakkâri ve İstanbul milletvekili olmuştur. 2014 yılında Halkların Demokratik Partisi'nin eş genel başkanlığına seçilmiştir ve bu görevi 2018 yılına kadar yürütmüştür. Kasım 2016'da tutuklanmış ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" gibi iddialarla yargılanmaktadır.

Selahattin Demirtaş'ın Ailesi

Selahattin Demirtaş Kimdir?

Selahattin Demirtaş, doğduğu 10 Nisan 1973 tarihinde Palu, Elazığ'da dünyaya geldi. Annesi Sadiye Demirtaş ev hanımı, babası Tahir Demirtaş ise kendi tesisatçı dükkânının sahibidir ve hâlen işletmektedir. 2 erkek ve 4 kız olmak üzere toplam 6 kardeşi bulunmaktadır.

Kız kardeşi Aygül Demirtaş, hukuk bölümü mezunu ve eski serbest avukattır. Diğer kız kardeşlerinden ikisi öğretmen, biri ise tasarımcı olarak çalışmaktadır. Erkek kardeşlerinden Nurettin Demirtaş, PKK üyeliği nedeniyle 22 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra 2004 yılında tahliye olmuş ve 2007 yılında BDP genel başkanı oldu. Şu anda hapis kararları nedeniyle Erbil'de yaşamaktadır. Diğer erkek kardeşi Süleyman Demirtaş ise tekstil mühendisidir.

Selahattin Demirtaş, çocukluk yıllarında tanıştığı Başak Demirtaş ile evlendi ve 2004 doğumlu Delal ve 2007 doğumlu Dılda adında iki kızı bulunmaktadır. Eşi, anaokulu öğretmenidir. Aile, Selahattin Demirtaş'a isim olarak "Eser" demektedir. Ancak resmî kayıtlarda "Selahattin" adı geçmektedir.

Eğitim ve Çalışma Hayatı

Selahattin Demirtaş Kimdir?

Demirtaş, küçük yaşlarda Palu'dan Diyarbakır'a taşındı. Gençliğinde, babası Tahir Demirtaş'ın tesisat dükkanında çalıştı. İlkokulu, ortaokulu ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. 1990 yılında lise mezuniyetinden sonra, 1991 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazandı, ancak 1993 yılında tekrar üniversite sınavına girdi ve bu kez Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.

Demirtaş, hukuk eğitimi alma motivasyonunun, Diyarbakır'daki kaybolan HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın cesedinin bulunmasından sonra meydana gelen olaylar, abisi Nurettin Demirtaş'ın Muğla'daki üniversitede okurken PKK gençlik örgüt sorumlusu olarak gözaltına alınması ve 22 yıl hapis cezası alması, ailesinin yoksulluğu nedeniyle avukat tutamayacak kadar sahipsiz hissetmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Mezuniyetinin ardından, 2000 yılında Demirtaş, İHD Diyarbakır yönetimine katıldı. Bu dönemde, birçok insan hakları ihlali davasında çalıştı. Kendisini en çok etkileyen olay, Silopi HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ve Yardımcısı Ebubekir Deniz'in kaybı oldu.

Selahattin Demirtaş Kimdir?

2004 yılında Osman Baydemir'in belediye başkanı seçilmesiyle Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanı oldu.

2006 yılında Roj TV’de yapılan bir tartışma programında telefonla katılan Selahattin Demirtaş, hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan hakkında yaptığı açıklamaları nedeniyle hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Sonuçlanan davada Demirtaş 1 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına karar verilmiştir.

2006 yılı sonunda kısa dönem askerlik yapan Demirtaş, ailesinin desteğiyle bir avukat bürosu açtı.

Siyasi Hayatı

Selahattin Demirtaş Kimdir?

2007 yılında alınan erken seçim kararı ve kapatılan DEP'in eski Milletvekili Hatip Dicle'nin siyasi yasağından dolayı milletvekili adaylığı kabul edilmeyince, Demirtaş "Bin Umut Adayları" hareketi tarafından desteklenen Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı oldu ve seçilerek Meclise girdi.

Selahattin Demirtaş, 34 yaşında olduğu halde DTP'de grup başkanvekili olarak atandı. Kardeşi Nurettin Demirtaş, 2004 yılında hapisten çıktıktan sonra hızla yükselmeye devam etti ve 2007 yılında genel başkan yardımcılığına ve daha sonra genel başkanlığa kadar yükseldi. Ancak, Nurettin Demirtaş'ın askerden kaçmaya çalıştığı iddiaları sonrasında gözaltına alındı ve 2008 yılının nisan ayında uzun dönem askerliği yapmak üzere birliğine teslim oldu.

Bu süreçte Emine Ayna, DTP genel başkanlığına atandı. Anayasa Mahkemesi, 2009 yılında DTP'nin "terör örgütüyle bağlantılarının değerlendirildiğinde devletin bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak" hâline geldiği gerekçesiyle kapatması sonrasında, BDP kuruldu ve Selahattin Demirtaş bu partiye katıldı.

BDP'ye katılan Demirtaş, 1 Şubat 2010 tarihinde 289 oyun 288'ini alarak BDP genel başkanlığına seçildi.

Demirtaş, Çözüm Süreci'nin başından itibaren aktif bir rol oynamaya devam etti. KCK davaları ve Uludere Olayı gibi konularda katılımıyla önde gelen isimlerden biri haline geldi.

Selahattin Demirtaş Kimdir?

2011 seçimlerinde, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku tarafından desteklenen bağımsız aday olarak Hakkâri'den milletvekili seçildi.

2012 yılında, BDP kadroları, daha geniş tabanlı bir siyasi amaç güden HDP'ye geçti.

2014 yılında, Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Eş Genel Başkanı seçildi. Aynı yıl, HDP tarafından cumhurbaşkanlığı için aday gösterildi ve 2015 yılındaki Türkiye Genel Seçimleri için İstanbul Milletvekili adayı olarak gösterildi.

2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı referandumunda Selahattin Demirtaş, üç aday arasından %9.76 oy alarak 3. oldu.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanı, Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP’li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası’na göre; “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “ silahlı terör örgütüne üye olma, “ terör örgütü propagandası yapmak” ve kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma” suçlarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “ Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı” gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş, adaylar arasından %8.40 oy alarak 3. sırada tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Figen Yüksekdağ Kimdir?Pervin Buldan Kimdir?
Sebahat Tuncel Kimdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum