Pervin Buldan Kimdir? Nerelidir? Siyasi Hayatı

HDP İstanbul 3. Bölge Milletvekili olan Pervin Buldan,1967'de Hakkari'de doğmuştur. Pervin Buldan hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Pervin Buldan Kimdir? Nerelidir? Siyasi Hayatı

Pervin Buldan, 6 Kasım 1967 tarihinde Hakkâri'de doğdu. Türk siyaseti içinde aktif bir rol üstlenen Pervin Buldan, Hakkarili olsa da kökeni Arap ve Kürt'tür. Halkların Demokratik Partisi'nin eş genel başkanı olarak görev yapmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 23. ve 24. dönem Iğdır'dan, 25., 26. ve 27. dönem İstanbul'dan milletvekili olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

Aile ve Sosyal Hayatı

Pervin Buldan Kimdir?

Pervin Buldan, 1967 yılında doğmuştur. Hakkarili olan Pervin Buldan, Arap ve Kürt kökenli bir aileye mensuptur. Babası Halis ve annesi Lütfiye'dir. Lise eğitimini tamamladıktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi'nde çalışmıştır. 1987 yılında Savaş Buldan ile evlenmiş ve bir yıl sonra İstanbul'da yaşamaya başlamıştır. 1991 yılında ilk çocuğu dünyaya gelmiştir. Buldan'ın eşi, PKK'ye maddi yardımda bulunmakla suçlandıktan sonra 1994 yılında kaçırılarak öldürülmüştür. Pervin Buldan da aynı yıl ikinci çocuğunu dünyaya getirmiştir. Buldan, eşinin ölümünden bir yıl sonra Cumartesi Anneleri'ne katılmış ve Taksim'deki Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer almıştır.

Siyasi Hayatı

Pervin Buldan Kimdir?

Pervin Buldan, HADEP partisinde çalışmış ve iki dönem Parti Meclisi üyesi olmuştur. 1999 seçimlerinde HADEP adına İstanbul 3. bölge milletvekili adayı olmuş, ancak partisi seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamamıştır.

Buldan, "Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" kurmuş ve daha sonra bu dernek kapatılınca "Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yakay-Der)"nin kuruluşunda yer almış ve derneğin başkanlığını yapmıştır.

2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP adına İstanbul 3. bölge milletvekili adayı olmuş ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamamıştır. 2005 yılında İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer almıştır.

Pervin Buldan Kimdir?

2007 Türkiye genel seçimlerinde Bin Umut Adayları blokunda yer alan Buldan, Iğdır'dan bağımsız aday olarak seçimi kazanarak meclise girdi ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak tarihe geçti. Meclise girdikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) grubuna katıldı, daha sonra BDP'ne geçti.

24. dönem Genel Seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı olarak tekrar Iğdır'dan milletvekili seçildi .25. ve 26. Dönem Genel Seçimlerinde ise Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili olarak yeniden meclise girdi.

2011 yılında BDP grup başkanvekili olarak görev yapmaya başladı.

11 Şubat 2018'de Halkların Demokratik Partisi'nin eş genel başkanı olarak göreve başladı.

Hakkında Açılan Davalar

Pervin Buldan Kimdir?

Mart 2008 yılında, Iğdır'da düzenlenen bir miting sırasında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Pervin Buldan'ın PKK lideri Abdullah Öcalan'ı övme konuşması yapması ile Türk Ceza Kanunu 215 ve 216. maddelerinde yer alan "suç ve suçluyu övme" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarını işlediği şüphesiyle soruşturma başlatıldı.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, Buldan'ın ek ifadesinin alınması amacıyla Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine yazı gönderdi. 23 Aralık 2016 tarihinde Buldan, avukatıyla birlikte 6. Ağır Ceza Mahkemesinde ifade verdi. 9 Şubat 2017 tarihinde, açılan davada iki yıllık hapis cezası istemiyle, Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Selahattin Demirtaş Kimdir?Figen Yüksekdağ Kimdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.