Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler
29.05.201517:25

Uykusuz geceler, yoğun bir iş hayatı gibi şeyler sağlıksız yaşam sürmenize neden olur. Sağlıklı bir yaşam nasıl olur sizler için araştırdık...

Haber güncelleme tarihi 20.11.2022 10:15

Sağlıklı Bir Hayat İçin Bilmeniz Gerekenler

Sizde sağlıklı bir yaşam için neler yapmalıyız? Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenler? Sağlıklı yaşam tarzı nasıl olur? sağlıklı yaşam nedir? sağlıklı yaşam ve spor nasıl olur? "Sabahları uyandığım da her yerim ağrıyor", "uyanmakta zorluk çekiyorum", "gün içerisinde sürekli yorgunluk hissediyor ve işime odaklanamıyorum" diyor ve bu sorulara cevap arıyorsanız hayatınızı düzgün bir ritme sokma vakti gelmiş demektir. Peki bu sağlıksız hayattan kurtulmak için ne yapılmalıdır?

1. Güneşin Doğuşu

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Yetişkin bir insanın günde 6-7 saat uyuması yeterlidir, çok uyumak ise aksine kişiyi daha çok halsizleştirir. Bu bağlam da erken kalkmak ve güne erken başlamak uzmanlara göre sağlıklı yaşamın temel parçasıdır.

Uyku hormonu gece salgılanan bir hormondur. Bu hormon büyüme hormonundan tutun, bağışıklık sistemine kadar bir çok olguya etki edebilmektedir. Bu nedenledir ki vaktinde alınan bir uyku geceleri TV yada masa başında geçen saatlerin ardından, sabaha karşı uykuya kalıp geç saatler de uyanmak ile aynı kefeye konulamaz.

2. Düzenli Sabah Kahvaltısı

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

6-8 saat aralığında alınan uyku bünyedeki kan şekerinin düşmesine sebep olmaktadır. Dolayısı ile güne başlarken ihtiyacımız olan enerjiyi iyi bir kahvaltı yaparak almalıyız. Örneğin bir yaz kahvaltısında domates, biber, maydanoz gibi sebzeler yer alabilir. Reçelin zararlı olması sebebi ile bunun yerine gerçek bir bal tüketimi yine istenilen enerjiyi karşılayacak niteliktedir.

Az yağlı bir peynir ve yine az tuzlu bir zeytinde sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

3. Spor

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Çok vaktinizi almayacak 10 dk’lık mekik, şınav gibi egzersizler, size zinde bir güne merhaba demeniz için yeterli olacaktır.

4. Temiz Kalmayı İhmal Etmeyin

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Temiz olmak insana kendisini daha rahat ve huzurlu hissettirir. Haftada en az iki kez veya üç kez banyo yapmak sizi formda tutacaktır. Sabun, lif gibi temizlik araçlarıyla vücudunuzun kirlerini iyice temizleyin. Tuvaletinizi yaptıktan sonra da ellerinizi de sık sık sabunlayın.

5. Hastalıklardan Korunun

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Hastalığa kapılmak bizi halsiz ve bitkin bir hale getirir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeyi asla ihmal etmemeliyiz. Hava şartlarına göre kıyafetinizi düzgün seçin ve hasta olmamaya dikkat edin. Eğer çok çabuk hasta oluyorsanız artık yetişkinler de hastalıklardan korunmak için aşılar yaptırabiliyor.

6. Stres Yapmayın

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Stres, bağışıklık sistemine zarar verir ve beyni yorar. Ayrıca sizi sinirli ve huzursuz birisi yapar. Bu yüzden rahatlatıcı hareketler yapın. Örneğin; masaj yaptırmak, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, yoga yapmak, egzersiz hareketleri yapmak gibi yöntemlerle stresi en aza indirin. Kişinin sevdikleriyle birlikte olması da stresi azaltan şeylerdendir.

7. Öğle Yemeği ve Sonrası

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Hafif yiyecekler ile çok doymadan bu öğünü geçirmek uygundur. Genelde yeşil salata, içinde ceviz, mısır, haşlanmış fasulye gibi ürünler yer alabilir. Sirke ve limon suyu da katılarak biraz daha lezzetli hale getirilebilir.

Bu şekilde bir öğle yemeğinin amacı gün sonuna doğru acıkmadan önce kısa süreli atıştırmalar yapabilmenizi ve anında doyma yada acıkma sendromlarından kurtulmanızı sağlar. Atıştırmalıkları gün içine yaymak sureti ile kuruyemiş olarak bir avuç fındık veya badem, meyvegillerden hazmı kolay olan mevsim meyvelerinin tüketimi ile günü kapatabiliriz.

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı vitaminler hakkında bilgi almak için "Vitamin Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?" içeriğimize göz atabilirsiniz.

8. Akşam Yemeği ve Uyku

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler

Akşam yemeğinde hafif yağlı besinler seçilmeli ve yemek saati geç saatlere bırakılmamalıdır. Bir akşam yemeği için en uygun saat yatmadan 3 saat önce yenilen yemektir. Aksi taktirde uyku başlangıcı ve uyku esnasında reflü, mide yanması gibi vakalar ile karşılaşılabilir. Bu düzenli bir uyku alımına da etki edecektir. Uzmanlar en uygun uyku saatinin yetişkinler için 23:00 olduğunu belirtiyor.

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
5
22
5
14
5
4
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 2
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.