Safra Kesesi Ameliyatı Zor Mu? Ameliyat Sonrası ve Beslenme

Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır ve sonrasında beslenme nasıl olmalı? İçeriğimizde safra kesesi ameliyatı hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Safra Kesesi Ameliyatı Zor Mu? Ameliyat Sonrası ve Beslenme

Karaciğere yapışık bir organ olan safra kesesinde oluşan bazı hastalıklar yüzünden ameliyat gerekebilmektedir. Bu içeriğimizde safra kesesi ameliyatı nedir, nasıl yapılır, ameliyat sonrası bilinmesi gerekenler nelerdir ve beslenme nasıl olmalıdır gibi soruların cevabını detaylıca vereceğiz.

İşte safra kesesi ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler...

Safra Kesesi Hastalıkları Neden Olur?

safra kesesi ameliyatı

Uzmanlar safra kesesi hastalıklarının temel sebebinin safra taşından kaynaklandığını söylemektedir. Safra kesesinde oluşan küçük ve sert tortulu bu taşlar, safra kesesini bağırsaklara bağlayan safra kanallarına da girerek birçok farklı hastalığa davetiye çıkartmaktadır.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri

safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi taşı, en çok görülen safra kesesi rahatsızlıklarından birisidir. Safra, karaciğer tarafından yapılan ve onikiparmak bağırsağına doğru akarken safra kesesinde biriken bir sıvıdır. Bu sıvının yapısını oluşturan maddelerin bazılarının artması ya da azalması durumunda tortular oluşmaktadır. Bu oluşumlara safra kesesi taşı denmektedir.

Safra kesesinde taş oluşumu sonrasında vücudunuzda birkaç değişiklik olur ve bazı rahatsızlıklara yakalanırsınız. Özellikle yağlı, yumurtalı ya da kızartma ağırlıklı beslenme sonrasında şişkinlik, bulantı, hazımsızlık, karnın sağ üst kısmında ağrı, sağ kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılar safra kesesinde taş oluşumunun en öne çıkan belirtileridir.

Safra Kesesi Taşı Kimlerde Görülür?

safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi taşı çoğu zaman kiloyla ya da hastalıklarla alakalıdır. Safra kesesi taşı kilolu kişilerde, hızlı kilo verenlerde, kolesterol ilacı kullananlarda, Herediter sferositoz hastalarında ve kadınlarda görülmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

safra kesesi ameliyatı

Safra taşlarınız sağlık sorunlarına neden olursa, doktorlar bunu çıkarmak için ameliyat yapabilirler. Günümüzde safra kesesi küçük aletler ve sadece birkaç küçük kesim ile yapılabilmektedir.

Safra kesesini çıkartmak için uygulanan cerrahi operasyon genellikle ağrılı safra taşlarına sahip bireylere uygulanmaktadır. Bunlar safra oluşturan maddelerdeki dengesizliğin bir sonucu olarak oluşabilecek küçük taşlardır. Safra kesesi ameliyatının iki farklı yöntemi bulunuyor.

Laparoskopik Kolesistektomi

safra kesesi ameliyatı

Laparoskopik kolesistektomi sırasında cerrah karnınızda dört küçük kesi yapar. Küçük bir video kameralı bir tüp, insizyonlardan biri yoluyla karnınıza yerleştirilir. Safra kesenizi çıkarmak için karnınızdaki diğer kesilerden geçen cerrahi aletleri kullanırken cerrahınız ameliyathanede bir video monitörü izler.

Cerrahınız safra kanalınızdaki olası safra taşları veya diğer problemlerden endişe duyuyorsa, röntgen veya ultrason gibi bir görüntüleme testinden geçmenizi isteyebilir. Sonra kesileriniz dikilir ve bir iyileşme bölgesine götürülürsünüz.

Laparoskopik kolesistektomi bir veya iki saat sürer. Laparoskopik kolesistektomi herkes için uygun değildir. Bazı durumlarda cerrahınız laparoskopik bir yaklaşımla başlayabilir ve önceki ameliyatlardan veya komplikasyonlardan kaynaklanan skar dokusu nedeniyle daha büyük bir kesi yapmayı gerekli bulabilir.

Açık Kolesistektomi

safra kesesi ameliyatı

Açık kolesistektomi sırasında cerrah, karnınızda sağ taraftaki kaburgalarınızın altında 6 inçlik (15 santimetre) bir kesi yapar. Kas ve doku karaciğerinizi ve safra kesenizi ortaya çıkarmak için geri çekilir. Cerrahınız safra kesesini çıkarır ve kesiyi diker. Açık bir kolesistektomi bir veya iki saat içerisinde tamamlanır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

safra kesesi ameliyatı

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapıldığında insanlar genellikle ameliyatları ile aynı gün eve gidebilirler. Ancak hastanede bir gecelik konaklama önerilmektedir. Genel olarak, acı çekmeden yiyip içtikten sonra ve yardımsız yürüyebildiğinizde eve gitmeyi bekleyebilirsiniz. Tamamen iyileşmesi yaklaşık bir hafta sürer.

Açık kolesistektomi ameliyatı sonrasında ise hastanede iyileşme için iki veya üç gün geçirmeyi beklemelisiniz. Hastaneden taburcu olduğunuzda ise tamamen iyileşmesi dört ila altı hafta sürebilir.

safra kesesi ameliyatı

Uzmanlar, kolesistektominin safra taşlarının ağrısını ve rahatsızlığını hafifletebildiğini söylemektedir. Diyet modifikasyonları gibi konservatif tedaviler genellikle safra taşlarının tekrarlanmasını durdurmaz ve çoğu durumda bir kolesistektomi safra taşlarının geri gelmesini önler.

Kolesistektomi sonrası normal aktivitelere ne kadar çabuk dönebileceğiniz, cerrahınızın hangi prosedürü kullandığına ve genel sağlığınıza bağlıdır. Laparoskopik kolesistektomi geçiren insanlar birkaç gün içinde işe geri dönebilirler. Açık kolesistektomi geçirenlerin işe geri dönebilmek için bir hafta veya daha fazla süreleri gerekebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı sonrasında dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi de aynı zamanda en önemlisi olan beslenmedir. Ameliyat sonrasında doktorunuzun size önereceği safra diyetini uygulamanız gerekiyor.

Ameliyat günü birkaç saat sonra sadece sıvı tüketmelisiniz. Ertesi gün katı gıdalara geçilebilmektedir. Ameliyattan sonra önünüzdeki bir ay boyunca yediğinize içtiğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu dönemde bazı gıdalardan uzak durulmalıdır.

safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı sonrasında uzak durulması gereken besinler aşırı yağlı, gaz yapıcı, yumurta ya da yumurta içeren, kahve, asitli içecek, alkol, baharat ve hazır paket gıdalardır. Bu gıdaları süreç boyunca hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

Safra kesesi ameliyatı sonrasında tüketmeniz gereken besinler ise sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar, 2 litreden fazla su, pişmiş sebzeler, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar, çorba ve yoğurttur. Bu besinleri düzenli olarak tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Safra Kanalı TıkanıklığıSafra Kesesi İltihabı

Safra kesesi ameliyatı kaç saat sürer?

Safra kesesi ameliyatları yeni nesil yöntemler sayesinde oldukça kısa sürmektedir. Bu ameliyat çoğu zaman 45 dakika içerisinde bitmektedir. Bazı durumlarda hastanın yaşına ve kilosuna bağlı olarak süre uzayabilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Safra kesesi ameliyatından sonra hastanın hastanede kalma süresi 1 gündür. İkinci gün doktor gerekli kontrolleri yaptıktan ve herhangi bir problem görülmedikten sonra hasta taburcu edilir. Hastanın birkaç günlük süreç boyunca ağrı kesici almaması bu dönemde önerilmektedir.

Safra kesesi ameliyatından kaç gün yatılır?

Safra kesesi ameliyatının ertesi günü hasta taburcu olmaktadır. Sadece bir gün yatış yeterlidir. Hastaların büyük bir kısmı ameliyat gününün gecesi hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu olabilir.

Safra kesesi ameliyatı ağır mı?

Safra kesesi ameliyatı nadir de olsa bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Ameliyatlarda yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar enfeksiyonları, pıhtı görülebilmektedir. Ameliyat masasından kalkamama riski ise günümüzde oldukça düşüktür.

Safra kesesi ameliyatında hasta uyutulur mu?

Safra kesesi ameliyatının çok büyük bir kısmı laparoskopik şekilde yapılmaktadır. Hastaya işlem öncesinde anestezi yapılır. Daha sonra ameliyat işlemi gerçekleştirilir.

Safra kesesi ameliyatı sonra kilo verilir mi?

Safra kesesi ameliyatı yapıldıktan sonra hastada bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Oldukça normal olan bu durum sonrasında şikayetlere bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının yanı sıra kilo kaybı da yaşanabilir. Bu sebeple doktorunuzun önereceği safra diyetini uygulamanızı öneriyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.