Sadettin Köpek Kimdir? Sadettin Köpek Ölümü ve Hakkında Bilgiler

TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisiyle ekranlara gelen Sadettin Köpek, izleyiciler tarafından kim olduğu merak ediliyor. İşte Sadettin Köpek Kimdir? Sadettin Köpek Ölümü ve Hakkında Bilgiler.
Sadettin Köpek Kimdir? Sadettin Köpek Ölümü ve Hakkında Bilgiler

Türkiye'de birçok kişinin severek izlediği Diriliş Ertuğrul dizinde yer alan Sadettin Köpek, ekran başındakilerin merak konusu oldu. Bizde bu yazımızda sizler için Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaşayan Sadettin Köpek'in kim olduğunu hazırladık. İşte Sadettin Köpek Kimdir? ve Sadettin Köpek Nasıl Öldü? gibi soruların yanıtı.


Sadettin Köpek Kimdir?

Sadettin Köpek Kimdir

Doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmayan Sadettin Köpek’in ismi aslında Sadeddin olarak yazılmaktadır. Bu içeriğimizde biz sizler için her iki şekilde de yazacağız. Bazı kaynaklarda Sadettin Köpek’in annesi ve babasının Konya’da yaşadıklarını ve annesinin adının Şahnaz Hanım olduğunu söylemektedir. Gerçek ismi Köpek bin Muhammed olsa da en çok kendisine lakabı olan Sadeddin ile seslenilmiştir.

15 yıl boyunca Anadolu Selçuklu Devleti’nde Sultan olan I. Alaeddin Keykubad zamanında emirlik görevi yapmıştır. 13. Yüzyılda yaşamış olan İran kökenli tarihçi İbn Bibi tarafından Sadeddin Köpek, av işleriyle uğraşan, nakkaş ve mimar olarak yazılmıştır. 1226 yılında yapılan bir savaşta Selçuklu askerlerinin sol kanat kuvvetlerinin komutanlık görevini üstlenmiştir.

Konya ve Isparta illerinde yer alan Kubadabad Sarayı’nı yapan Sadettin Köpek, sadece 1 yıl içerisinde şu an hala var olan Zazadin Hanı’nı da yapmıştır. I. Alaeddin Keykubad’ın beklenmeyen ölümü sonrası çıkan taht kavgasında II. Gıyaseddin Keyhüsrev'i destekledi ve başa gelmesinde yardımcı oldu. İbn Bibi’ye göre I. Alaeddin Keykubad’ın zehirlenerek öldürülmesinde ve hükümdar olacak olan İzzeddin Kılıç Arslan'ın başa gelmesini engellediğini söylemektedir.

Tahta çıkan II. Gıyaseddin Keyhüsrev sonrası Sadettin Köpek, sultanın kardeşinin tarafında olduğu sebebiyle Anadolu’da yaşayan Harzemşahlardan Kayır Han’ı yakalattı ve öldürttü. Daha sonra Harzemşahlılar Anadolu’da birçok yeri işgal edip yağmaladırlar. Sadeddin Köpek, gün geçtikçe söz sahibi olmaya devam ediyordu. Kendisini tehdit eden önemli isimleri tek tek yakalatıp öldürttü. Boy gösterisi yapmak için Eyyubiler’in kalelerinden bazılarını ele geçirdi.

Daha sonra iyice havaya giren Sadeddin Köpek, tahta geçmek için ortaya I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in gayrimeşru çocuğu olduğunu söylemeye başladı. Şehzade olmak için uğraştı ve sonuçsuz kalınca Sadettin köpek isyan etmeye başladı. İsyanda birçok önemli Selçuklu adamını öldürttü.


Sadettin Köpek Ölümü

Sadettin Köpek Ölümü

Yaptığı işler ve isyan sonrası Sadettin Köpek'in gücünün git gide arttığını gören II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1238’de Sadeddin Köpek ile beraber Kubadabad Sarayı’na uğradı. 1 yıl sonra ise Hüsamettin Karaca’nın desteğini alarak Sadettin Köpek öldürüldü. Cesedini ise kale duvarına asarak herkesin görmesini sağladı. Dizide'de Murat Garipağaoğlu tarafından canlandırılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.