Dökülmelere Son: Saç Dökülmesinin Altında Yatan 10 Neden

Saç dökülmesinin altında yatan nedenler nelerdir? İçeriğimizde saç dökülmesine en çok neden olan etkenleri bir araya getirdik.
Dökülmelere Son: Saç Dökülmesinin Altında Yatan 10 Neden

Saç Neden Dökülür?

Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerde olduğu gibi hormon dengesizlikler, stres, bazı ilaçlar, çeşitli hastalıklar, kilo kaybı, vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle yaşanabiliyor. Bu nedenlerin tamamı engellenemez ancak bazılarının önüne geçilebilir. Yetersiz beslenme nedeniyle meydana gelen ve çinko gibi vitamin eksiklikleri sonucu oluşan saç dökülmelerini durdurabiliriz.

İşte saç dökülmesine sebep olan faktörler;

1. Genetik Faktörler

saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tipi hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve saç ekimini gerektirebilir.

2. Deri Problemleri

saç dökülmesinin nedenleri

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklardan saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Sürekli olarak saçlarımızda kepek oluşması da saç dökülmelerine sebebiyet verebilir. Bu yüzden kepek oluşumlarını da ortadan kaldırmamız gerekiyor.

İlginizi Çekebilir
Kepek Probleminizi Çözen Doğal Yöntemler

3. Düzensiz Beslenme

saç dökülmesinin nedenleri

Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi, kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek saçı etkileyip dökebilir. Bu yüzden dengeli beslenmek oldukça önemlidir.

4. Vitamin ve Mineral Eksikliği

saç dökülmesinin nedenleri

Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller vücudunuzda eksikse saç beslenemez. Bu yüzden de dökülmeye başlar. Eğer demir eksikliği yoksa bile demir takviyesi yapabilirsiniz. Çünkü demir takviyesi aşırı olmamak kaydıyla saç dökülmesini azaltıyor.

5. Hormonal Sorunlar

saç dökülmesinin nedenleri

Eğer kişide adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşanıyorsa ve bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu problemlerin kaynağının tespit edilebilmesi için adetin 2 ya da 3’üncü günü dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda oldukça etkilidir.

6. İç Hastalıkları ve İlaç Kullanımı

saç dökülmesinin nedenleri

Bazı iç hastalıklar, tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet ve bazen de kontrol haplarının kesilmesi saçı döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.

7. Doğum ve Kemoterapi Süreci

saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesinin nedenlerinden birisi de doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülmesidir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesinde katkıda bulunur. Dökülmenin nedenlerden bir diğeri de kemoterapi işlemidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeler daha az görülmektedir. Ancak tedavi tamamlandığında bu durum kendiliğinden toparlanır.

8. Kozmetik Etkenler

saç dökülmesinin nedenleri

Kozmetik alışkanlıklarının artması saç dökülmesine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, kullanılan boyalar, açıcılar ve düzleştirici yöntemler de saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır.

9. Stres ve Depresyon

saç dökülmesinin nedenleri

Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

10. Duş Sonrası Bakım Yapmamak

saç dökülmesinin nedenleri

Saçların dökülmesine ve mat gözükmesine neden olan etkenlerden birisidir. Duştan sonra saçlara mutlaka bakım yapılmalıdır. Ayrıca saçlarınızı her gün yıkamak saçın kendi yağının azalmasına neden olur bu da dökülmelere yol açar. Saçlarınız 2 günde bir yıkayarak dökülmelerin önüne geçmeniz mümkündür. Duştan sonra besinlerle hazırlanmış karışımlar, bakım kremleri, saç köpükleri, spreyler veya yağlar denenebilir. Bu ürünler masaj şeklinde kullanılarak saçın beslenmesi sağlanır.

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Dökülme Karşıtı ŞampuanGüçlü ve Gür Saçlar İçin İpuçları

Saç Dökülmesini Engelleyen En İyi Ürün Listesi

SıraÜrünFormEtkineoldu Puanı
1Diamond Hair PlusSerumYoğunlaştırıcı10/10
2Vichy Dercos EnergisantŞampuanOnarıcı10/9.9
3KerastaseŞampuanGüçlendirici10/9.8
4Ducray AnaphaseŞampuanBesleyici10/9.8
5Luis BienSerumBesleyici10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Saç Dökülmesine
Karşı Bakım Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Saç Dökülmesini Engelleyen En İyi Ürünler

Saç dökülmesinin olası nedenlerinden yukarıda detaylıca bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise saç dökülmesine iyi gelen bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte saç dökülmesini engelleyen en iyi ürünler.

1. Diamond Hair Plus

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond Hair
Dökülme Karşıtı Bakım
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Diamond Hair markasının saç dökülmesini engelleyen ürünüyle başlıyoruz. İçeriğindeki Biotin sayesinde saç derisine nüfuz ederek ferahlamasını sağlayan Diamond Hair Plus, egzema ve kepek gibi oluşumları engellemesiyle biliniyor. Formülündeki yoğun keratin proteini sayesinde hasar görmüş saçların onarımını yapan ürün, bu sayede koparak dökülmeleri engelliyor. Ayrıca içeriğindeki vitamin ve minerallerle saç köklerini güçlendiren ürünün aynı zamanda yeni saç oluşumuna destek olduğunu belirtelim.

2. Vichy Dercos Energisant Shampoo

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Vichy Dercos
Dökülme Karşıtı Şampuan
Aradığın
Fiyatı Gör

Vichy markası ürettiği her ürünle farklı bir sorunumuza çözüm oluyor. İçeriğindeki Aminexil molekülü sayesinde zayıf saç köklerini güçlendiren Vichy Dercos Energisant, bu sayede zayıflıktan kaynaklanan dökülmeleri en aza indiriyor. Formülündeki Pro-vitamin B5 sayesinde saçın besin ihtiyacını karşılayan ürün aynı zamanda saça bakım yaparak yıpranmış saç tellerini onarıyor. Bu sayede saçlarınız düzenli kullanımlarda daha dolgun ve hacimli bir yapıya kavuşur.

3. Kerastase Specifique Bain Prevention

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Kerastase
Dökülme Karşıtı Şampuan
Aradığın
Fiyatı Gör

Kerastase markasının ne kadar kaliteli ürünler ürettiğini hepimiz iyi biliyoruz. İçeriğindeki Pro Aktif bileşenler sayesinde yeni saç kökü oluşumuna destek olan ürün, kısa süre içerisinde kafa bölgesindeki açıklıkları kapatıyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde dökülmeleri azaltan şampuan aynı zamanda kepek ve ölü deri gibi oluşumları ortadan kaldırıyor. Son olarak bu ürünün günlük kullanıma uygun olduğunu belirtelim.

4. Ducray Anaphase Dökülme Karşıtı Şampuan

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Ducray
Dökülme Karşıtı Şampuanı
Aradığın
Fiyatı Gör

Özel formülü sayesinde saçtaki kepek ve deri döküntülerin oluşmasını engelleyen şampuan, ilk kullanımdan itibaren etki etmesiyle biliniyor. Anti alerjik yapıya sahip olmasıyla herkesin gönül rahatlığıyla kullanabildiği ürün, içeriğindeki bileşenlerle saçın tüm besin ihtiyacını karşılıyor. Bu sayede besin ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanan dökülmeler önleniyor. Ek olarak özel formülü sayesinde yeni saç kökü oluşumunu destekleyen şampuanın güçsüz ve dökülmeye meyilli saçlar için özel olarak geliştirildiğini söyleyelim.

5. Luis Bien Mavi Saç Serum Bakım Seti

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Luis Bien
Dökülme Karşıtı Bakım
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Luis Bien markasının saç bakım setiyle bitiriyoruz. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle saçın uzama hızını arttıran ürün, kısa süre içerisinde daha dolgun görünüme kavuşmanıza yardımcı oluyor. Saçın besin ihtiyacını tek başına karşılayabilmesiyle öne çıkan bakım seti, bu sayede besin ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanan dökülmeleri durduruyor. Ayrıca formülündeki ferahlatıcı bileşenlerle saç derisinin canlanmasını sağlayan ürünün yeni saç kökü oluşumunu desteklediğini belirtelim.

Saç en çok neden dökülür?

Saç dökülmesinin birçok sebebi olabilir. Eğer kişi hap kullanıyorsa veya kemoterapi görüyorsa saçlarının dökülmesi normaldir. Kimyasal maddelere çok fazla maruz kalan saçlar da dökülebilir. Stresli bir hayat yaşayan kişinin saçları da dökülebilir. Hormonal faktörler, besin yetersizliği, vitaminsizlik, saç derisi hastalıkları, yüksek ısı, bakımsızlık saç dökülmelerine neden olur.

Aşırı saç dökülmesine ne iyi gelir?

Aşırı saç dökülmesini önlemek için çeşitli yöntemler vardır. Saçlarınıza düzenli olarak bakım yapmak, yağlarla saçları beslemek, saç bakım kremleri kullanmak, saç dökülmesine iyi gelecek besinleri tüketmek, maskeleri denemek saç dökülmesine iyi gelir.

Tutam tutam saç dökülmesi neden olur?

Eğer elinizi saçınıza her attığınızda saç geliyorsa yapmanız gereken ilk şey bir uzmana başvurmaktır. Saçların bir anda çok fazla dökülmesi birçok hastalığın habercisi olabilir. Bu konuyu dikkate alarak uzman doktorlara başvurmanızı öneriyoruz.

Saç dökülen yere ne sürülür?

Saçların seyreldiği bölgelere yağ, bakım kremi, köpük, maske, karışım gibi saça faydalı ürünleri sürebilirsiniz. Özellikle yağlar sayesinde seyrelmiş bölgeleri tekrar eski haline kavuşturmanız mümkündür.

Dökülen saç geri nasıl çıkar?

Dökülen saçı geri çıkarmak için gece maskeleri denenebilir. Gece yatmadan önce çeşitli karışımlarla hazırlanmış maskeler saça yedirilir, daha sonra saç bone veya streç film ile sarılır. Gece boyunca maske kafada kalır. Sabah kalktığınızda saç bol suyla durulanır. Bu işlem haftada 2 gün düzenli olarak uygulanırsa saçlarınız çıkacaktır.

Saç dökülmesi engellenebilir mi?

Saç dökülmesini engellemenin birçok yolu vardır. Eğer hastalığınız yüzünden veya genetik faktörlerden dolayı saçlarınız dökülmüyorsa her hafta en az 1 kez bakım yaparak saç dökülmesini engellemeniz mümkündür.

Hangi vitaminin eksikliği saç dökülmesine neden olur?

Demir, B12, E ve D vitamini, çinko, folik asit eksikliği saç dökülmesine neden olur. Bunun önüne geçmek için vitamin değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Dilerseniz takviye vitamin alarak saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum