Rüya Tabiri Nasıl Yapılır?

"Rüya tabirleri nasıl yapılıyor?" sorusu, görülen rüyaların anlamlarını öğrenmek isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir.
Rüya Tabiri Nasıl Yapılır?

Rüya Tabiri Nedir?

Rüya tabiri tarih boyunca tüm toplumların inandığı ve yoğunlaştığı alanlardan birisi olmuştur. Antik Yunan'dan tutun da Mısırlılara kadar uzanmıştır. Görülen, yorumlanan rüyalar kimi zaman tarihi olayları etkilemiştir kimi zaman ise bireysel meraktan ve ilgiden öteye geçememiştir fakat günümüzde insanlar hala rüyalarının anlamlarını araştırmaya ve kendillerine bir işaret verilip verilmediğini merak etmeye devam etmektedirler.

ruya-tabiri-nedir-001.jpg


Kendi Rüyanızı Nasıl Yorumlarsınız?

Rüyayı gördüğümüz zaman genel olarak yaptığımız ilk şey başkasına anlatmaktır. Bunun temelinde rüyanın anlamının ne olduğunu merak etmek yatar. Geçmişten bu yana insanlar gördükleri rüyalara anlam bulmaya çalışmışlardır. Bazı bilgiler ve alimler rüyalardaki ipuçlarını birleştirerek kendi rüya tabirlerini oluşturmuşlardır. Peki kendi rüyanızı nasıl yorumlarsınız? Eğer kendi rüyanızı yorumlamak isterseniz ilk olarak yapmanız gereken bu bilgilerin derlendiği kitaplara ulaşmaktır.

kendi-ruyanizi-nasil-yorumlarsiniz-001.jpg


Rüya Tabiri Nasıl Yapılır?

Rüya tabirinin nasıl yapılması gerektiği hakkında karşımıza genellikle İslami kaynaklar ve psikiyatri alanında yapılan çalışmalar karşımıza çıkmaktadır. Bu iki kaynak da rüya tabiri konusunda farklı yorumlarda bulunmaktadır.

Bu nedenle de rüya tabirinin nasıl yapılacağı konusunda da farklı görüşler bulunmaktadır. Şimdi bu görüşleri inceleyelim:

İslami Kaynaklar

İslami kaynaklar açısında değerlendirdiğimizde rüya tabiri Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Yusuf ve Hz. Muhammed ile birlikte anılmaktadır. Yani bu dört peygamber rüya tabir etme konusunda usta olarak bilinmektedir. Özellikle Hz. Yusuf'un rüya tabileri ile zindanlardan hükümdarlığa yükselişi Kur'an-ı Kerim'de anlatılmaktadır. 

İslami kaynaklara göre rüya tabir etmek için öncelik olarak bu işin ehli olan kişiye başvurmak gerekir. Rüya anlatıldıktan sonra ise hemen tabir yapılmamalıdır. Rüya üzerine iyice düşülmelidir. Rüyayı tabir edecek kişi rüyanın salih rüya, bilinçaltı rüya ya da şeytani yani korkutucu rüya olup olmadığını tespit etmesi gerekmektedir çünkü sadece salih rüyaların açıklaması yapılır. Tabircinin rüyayı açıklarken karşısındaki insanı etkileyeceğini unutmaması gerekir ve kişinin davranışlarını iyi yorumlaması gerekir. Aynı zamanda tabiri yapacak kişinin takva sahibi olması gerekir. 

İslami kaynaklara göre tabiri yapacak kişi kadar rüya sahibinin de dikkatli olması gerekir. Buna göre rüya sahibi kötü rüyalarının tabirini yaptırmamalı ve kimseyle paylaşmamalıdır. Aynı zamanda rüya sahibinin tam hatırlayamadığı rüyaları anlatmaması gerekir.

ruya-tabiri-nasil-yapilir-001.jpg


Psikiyatri Kaynakları

Psikyatri kaynaklarına göre rüya tabirinin yapılması İslami kaynaklara göre daha farklıdır. Psikiyatride özellikle psikanaliz alanında pek çok yorum yapılmaktadır. Psikanalizde rüya yorumları, rüyalarda olan bazı semboller üzerinden hastanın bilinçaltında var olan fikirlerle harmanlayarak yorumlamaktadır. Freud'a göre rüyalar bireylerin derin gereksinimlerini ve arzularını ifade etmektedir. Yine bu görüşe göre rüyalar bireyin bilinç altına açılan kapıdır. 

İslami kaynaklarla kıyasladığımızda oldukça farklı sonuçlar elde ettiğimiz rüya tabiri özellikle bireyin kişilik ve karakter özelliklerini yansıtan sonuçları ortaya koymaktadır. Psikanalize göre rüyalarda ortaya çıkan bazı semboller tüm bireyler için aynı sonuca varmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse, sivri uçlu cisimler erkek cinsel organına işaret etmektedir. Sepet, kutu gibi cisimler ise kadın cinsel organını temsil eder. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere psikanaliz ekol rüyaları bireyin bilinçaltına inmek için kullanmaktadır.        

Psikalanliz yönteminde kullanılan sembollerin kimisi tüm bireyler için aynı anlamı taşırken bazı semboller oldukça bireysel anlamlar taşımaktadır. Örneğin, rüyada görülen kaplan kimi bireyler için korku kimi bireyler içinse güç ve şöhreti temsil edebilir. Bu yönteme göre tüm bireyler, korku, mutluluk, aşk, heyecan denilince zihinleri de çok farklı tablolar oluştururlar. Bu nedenle rüya yorumu bir kitaba göre yapılmamalıdır. Rüyayı yorumlayacak kişinin, rüya sahibine dair pek çok bilgiye sahip olması gerekir. Aksi halde yapılan yorumun doğruluğu oldukça şüphelidir.

ruya-tabiri-nasil-yapilir2-001.jpg


Rüya Tabircisinde Bulunması Gereken Özellikler

  • Rüya tabircisi, yaptığı yorumun rüya sahibi üzerinde etki bırakacağını bilmelidir. 
  • Rüya tabircisinin zeki, takva sahibi, Kur'an ve Hadise aşina olması ve diğer ilimlerden haberdar olması gerekmektedir.
  • Rüya tabircisinin rüyalarda görülen misal alemindeki şekillerin şahadet alemindeki karşılıklarını bilmesi gerekmektedir.
  • Rüya ve hulmü birbirinden ayırabilmelidir.
  • Yorumlanacak rüyanın sadık bir rüya olması gerekmektedir.
  • Yorumlarını genel olarak hayra yormaya çalışmalıdır.
  • Rüya sahibi tam bilmediği veya hatırlayamadığı rüyaları tabir ettirmemelidir.
  • Rüyayı gören rüya sahibi hoşlanmadığı rüyaları başkalarına anlatmamalıdır.

ruya-tabircisinde-bulunmasi-gereken-ozellikler.jpg


Bazı Meşhur Rüya Tabircileri

  • Filozoflar: Aristoteles, Mihradiris, Ebü Zeyd el-Belhi
  • Tabibler: Calinus, Bukrat, Bahtişar, Ahran, Zekeriyya er-Razi
  • Peygamberler: Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Muhammed
  • Fahiler: Evzai, Süfyan-ı Servi Ebu Yusuf, Ebi-Leyla, Ahmet b. Hanbel
  • Hristiyanlardan: Hüneyn b. İshak, Zeynu't-Taberi
  • Yahudilerden: Yahya b. Ahdıb, Adıl Malik Nuşirvan, Hesimur
  • Arap Müşriklerinden: Ebü Cehi b. Hişam, Abdullah b. Ubey, Ömer b. Abdüvüb, Ebu Asi
  • Kahinlerden: Şatıh, Sak Hazreci Evzece

bazi-meshur-ruya-tabircileri.jpg


İslamiyette Rüya Tabirinin Yeri

Ömrümüzün önemli bir kısmını uyuyarak geçiriyoruz. Uyku esnasında gördüğümüz rüyaların bir kısmını hiç önemsemezken diğer bir kısmını ise oldukça önemseyip yorumlarını araştırıyoruz. İslamiyet ve rüya tabiri denilince akıllara Hz. Yusuf'un rüya yorumlama mucizesi gelmektedir. Bazı islam alimleri, görünen bazı rüyaların melekler tarafından gösterildiğini ve o rüyalar sırasında insanın ruhunun yolculuk ettiğini  ifade etmişlerdir. Rüya sahibi ise bu gezintiyi uykudan uyandıktan sonra az da olsa hatırlar.

İslamiyette rüyalar üçe ayrılmıştır. Salih rüya, şeytani rüya ve bilinçaltı rüya. Salih rüya, haberci rüya olarak tanımlanmaktadır. Şeytani rüya, üzünü ve korkuya kapılmamıza neden olan rüyalardır. Bu rüyaların nedeni olarak ise şeytanın vesveseleri gösterilmektedir. Bilinçaltı rüya ise kişinin bir konuya yoğunlaşmasından sonra gördüğü rüyadır. Hz. Muhammed rüyalarlar ilgili olarak bir hadisinde "Sizden biri sevdiği bir rüya görürse bilsin ki o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd etsin ve rüyayı anlatsın. Bunun dışında hoşuna gitmeyen bir şey görürse o da şeytandandır; şerrinden Allah’a sığınsın ve kimseye anlatmasın. O rüya ona zarar vermez." demiştir.

islamiyette-ruya-tabirinin-yeri.jpg

NeOldu.com / Rüya Tabirleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum