Roma Filmi Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Alfonso Cuaron tarafından yönetilen ve yazılan Roma filmi hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık ve liste haline getirdik. İşte Roma filmi hakkında bilinmesi gereken bilgi.
Roma Filmi Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Roma Filmi Hakkında Bilinmeyen 14 Bilgi

Alfonso, 2013 yılında en son çektiği Gravity filminden sonra tekrardan 5 yıl sonra karşımıza Roma filmi ile çıkarak en iyi yabancı film ödülünü kazanmıştır. Meksika ve ABD’nin ortak yaptığı dram konulu bir filmdir. İşte inceleme film içeriğimize konu olan Roma filmi hakkında bilinmeyenler ve kullanıcı yorumlarına yer verdik.

 


Roma Filmi Hakkında İlginç Bilgiler

1. Roma ismi Meksika’da bulunan Colonia Roma mahallesinden alınmıştır. Günümüzde yenilikçi tarzda gözükse bile filmde geçen 1970 yıllarında zengin ve fakirlerin karışık yaşadığını bir ortam olarak gösterilmişti.

Roma filmi gişe


2. Alfonso Cuaron filmin senaryosunu kimseye dağıtmamış sadece çekimden bir gün önce oyunculara kendi diyaloglarını veriyordu. Bunun sebebi ise duyguların yapmacık değil gerçek olmasını sağlamaktı. Ek olarak tüm oyunculara ayrı ayrı açıklamalar yapmış. Hal böyle olunca set içinde karışıklık meydana geliyordu.

Roma filmi sinema


3. Alfonso, Roma filminin görüntü yönetmenliğini yapması için daha önceden de çalıştığı Emmanuel Lubezki’yi düşünmüştü. Fakat işler istediği gibi gitmeyince ve yanında İngilizce konuşan birisini istemeyince mecbur olarak Alfonso kendi filminde görüntü yönetmenliği yapmıştır. Roma filmi görüntü yönetmeni ve yapımcısı aynı olan ünvanını taşıyor.

Roma filmi senaryosu


4. Çekimi yapılacak olan sahnede istediği ortamı yaratamayan Alfonso Cuaron, kendi kendine “Emmanuel Lubezki burada olsa nasıl ayarlardı” diye soru soruyormuş.

Roma Filmi nerede çekildi


5. 2017 yılında Fransa’da yapılan Cannes film festivali, Netflix gibi yayın yapan platformlarında bulunan filmleri festivalde bulundurtmadı. 1 yıl aradan sonra Netflix, Cannes film festivaline baskı uygulamıştır. Netflix’e destek veren Alfonso’nun filmi böylelikle Venedik film festivaline geçmiş oldu.

Roma Filmi teknik kadro


6. New York film festivali yapıldığı sırada tanıtılan Roma filmi, Altın Aslan ödülünü kazanmıştır. Ödülü veren Venedik film festivali’nin jüri başkanı olan Guillermo del Toro bu ödülü taktim etmiştir. Aynı zamanda Guillermo Roma filmini en sevdiği 5 filmin arasında olduğu söyledi.

Roma Filmi ödülleri


7. Roma filminin yönetmeni Alfonso Cuaron, bir film içinde en iyi yönetmen ve en iyi görüntü yönetmeni ödüllerinin sahibi olan ilk yönetmendir. Bunların yanında film, en iyi yönetmen Oscarına sahip ilk yabancı film olmuştur.

Roma Filmi Kaç Yılında Çekildi


8. Geçtiğimiz Kasım ayında Netflix’de yayınlanan film sinemalarda bile gösterime girdi. Filmin sinemalarda yayınlanmasına Netflix izin verdi. Bu sayede film katıldığı festivallerden ödül kazanmasına yardımcı oldu. Film tüm dünyada yaklaşık 1 milyon dolardan fazla gelir sağladı.

Roma Filmi Yönetmeni


9. Yönetmen Cuaron, Sofia ve Cleo karakterlerini canlandıracak isimleri uzun süre boyunca en uygun kişiyi aramış. Cuaron yaptığı bir açıklamada “Tüm karakterlerin ortak noktası onları çok iyi tanımış olmam. Oyuncuların dış görünüşlerini filme uygun seçmeye çalıştım.” cümlesini kullanmıştır.

Roma Filmi Oyuncuları


10. Cleo karakteri için bulduğu kişiye rol veren Cuaron, daha önce oyunculuk deneyimi olmayan Yalitza Aparicio’ya rolü verdi. Aparicio’nun doğallığına hayran olan Cuaron, Yalitza’nın çekinmeden oynayabilmesi için normal yaşamında olan arkadaşlarının bu filmde oynamasını rica etti. Sofia karakterine hayat veren Marina de Tavira, Meksika sınırları içinde ünlü bir tiyatro oyuncusuydu.

Roma Filmi Sahneleri


11. Cuaron, Cleo’nun çocukların boğulurken denizden kurtardığı çekim tam 6 kere tekrar ettiklerini söyledi. Filmde çok az olsa da görsel efektler mevcut durumda. Cleo’nun çocuklarını denizden kurtardığı kısımda denize girilen kısmın normalden derin olması için efekt eklenmiştir ve gökyüzünün görünümü daha farklı gözükmektedir.

Roma Filmi Hikayesi


12. Ove Larsen karakterini oynayan Kjartan Halvorsen, çıkan yangın sahnesinin bitiminde söylediği müzik Noel zamanı söylenen eski Norveç müziğidir.

Roma Filmi Konusu


13. Yılbaşı gecesi gittikleri restoranda Benita, bebek bekleyen Cleo’ya az miktarda içki içmenin bir zararı dokunmayacağını söyler. Cleo, yudum almadan önce kendi bebeğinin sağlığına diler ve kadeh düşerek kırılır. Bu olay kadeh kaldırdığı sırada istenilen dileklerin gerçekleşmeyeceğinin göstergesidir. 1971 senesinde Cleo’nun bebeği ölü olarak dünyaya gelecek.

Roma Filmi Bilgi


14. Cleo ve Teresa bebekleri için beşik almaya gittikleri sırada dışarıda, 1971 yılında El Halconazo katliamı protesto ediliyor. Öğrenciler tarafından yapılan protestoyu bastırılması için CIA’in özel olarak eğittiği adamlarını olay yerine gönderiyor. Askerler ilk olarak öğrencilere kendo sopalarla karşılık verseler bile öğrencilerin yoğunluğu yüzünden ateş açılıyor ve bazı öğrenciler katlediliyor. Diğer insanlara karşı küçük düşmek istemeyen yönetim ilk saldıranların öğrenciler olduğunu açıklıyor.

Roma Filmi


Roma Filmi Hakkında Kullanıcı Yorumları

? 2018 yılında böyle ince düşünülmüş bir başyapıt çıktı. Sinemaseverler bu filme bayıldı. Üç Oscar kazandı ama en iyi filmi Yeşil Rehber'den kat kat iyiyken kaybetti. Bir başyapıt olmasına rağmen filmi beğenmeyenler çok arttı. Bu filmi beğenmeyenlerin beğenmeme nedeni ne? - Sıkıcı! - Bunaltıcı! - Çok sıkıcı! Peki siz bu filmi beğendiniz mi? Kendinizi kandırmayın. Ama beğendiyseniz geleceğin sinema düzenini anlamışsınız. Aslı K.


? Öncelikle bu filmi izlemek isteyen arkadaşlar için boşa geçirecek vaktiniz varsa gidin. Hiçbir şekilde beklentiyi karşılamayan, düzgün bir başlangıcı sonucu olmayan, ne anlattığı dahi bilinmeyen bir film. Evde oturup televizyondan reklam seyretseniz inanın daha etkili olur. Sadece ve sadece zaman kaybı. Emrah D.


? Filmin neden bu kadar ses getirdiğini anlayamadım. İyi bir film, toplumdaki sosyal sorunları iyi anlatıyor. Hizmetçi ne kadar çalışkan olursa olsun, hor görülüyor. Kadın ne kadar zengin olursa olsun erkeklere bağımlı. Siyasi çatışma ve cinayetler hikayeye iyi yedirilmiş. Umut dolu bir finali var. Ama bunlar yüzlerce diğer iyi filmlerde de var. Murat E.


? Son yıllarda ilk defa beni bu kadar içine alan bir film izlememiştim. Sıradanlığın muhteşem karmaşası gibi. Görüntü, oyunculuk, kurgu çok iyi. Bence Oscar gecesini kurtaracak bu film. Güler U.


? Saçma sapan ve yüzeysel Hollywood filmlerinden sonra gerçek bir sinema filmi izlemek bize çok iyi geldi. Film tam bir baş yapıt, çok etkilendim. Nilgün U.


? Çok güzel bir film. Seyrederken o sahnede yaşıyorsunuz hissine katılıyorsunuz. Tabi ki Amerikan Filmlerinin temposuna alışmışlar için bir film değil. Hakan G.


? Gerçekten muhteşem bir dakikasını bile kaçırmadan izlediğim nadir filmlerden. Yılın en iyi filmi olması lazımdı. Orhan G.


? Bu kadar basit bir film olamaz. Berbat ötesi. Zamanınıza yazık. Ben oturup senaryo yazsam film çeksem bundan güzel yaparım. Emir Ö.


Roma Filmi Oyuncuları Hakkında Bilgi

Yalitza Aparicio

Meksikalı oyuncu Yalitza, Roma filminden teklif almadan önce öğretmenlik yapıyordu. Aldığı Cleo rolü sayesinde sayısız ödül aldı ve En iyi kadın oyuncu Oscar ödülüne aday gösterilmiştir.

Yalitza Aparicio


Marina de Tavira

En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne sahip olan Meksikalı Marina, tanınırlığını Roma filmde aldığı Sofia rolü ile bilinmektedir.

Marina de Tavira

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.