Rila Manastırı Özellikleri ve Hakkında Bilgi

1976 yılında Bulgaristan john of Rila tarafından yapılan Rila Manastırı'nın özellikleri, hakkında bilgi ve tarihini sizler için bu çeriğimizde konu olarak ele aldık.
Rila Manastırı Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Rila Manastırı Hakkında Bilgi

Bulgaristan'ın sembollerinden biri olarak bilinen Rila Manastırı John of Rila tarafından yapılmıştır. 19. yüzyılda yangın çıkması sonucu ağır hasar alan bu yapı 1834-1862 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Orta çağda Bulgaristan dini ve sosyal alanda önemli bir rol oynayan manastırımsı bir komplekse dönüştürülmüştür. 

Rila Manastırı


Rila Manastırı Özellikleri

Rila Manastırı Bulgrasitan'ın en büyük ve en ilgi çekici yapılarından birisi olarak gösterilmektedir. Manastır, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan 117km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1147m yükseklikte bulunan Manastır, Rilska ve Drushlyavista nehirleri ile etrafı çevrilidir. Manastırda bulunan ana kilisenin birbirinden değerli altın kaplama eşyalarla donatıldığı görülmektedir. İçinde 5 kubbe, 3 sunak ve 2 yan şapel bulunmaktadır. Harika ahşap oymalarıyla dekore edilmiş ana kilise görülmeye değerdir.

Rila Manastırı

Bulgaristan'da Gezilecek Yerler


Rila Manastırı Tarihi

Rila Manastırında kalanlara yol gösteren kişi de o olmuş. İvan Rilski'nin günlük yazısına bağlı bir metinde, 14. asırda Osmanlı istilacıları Rila manastırına yaklaştıklarında, dönemin ruhani sorumlusu Domecian tüm altın ve değerli eşyaların, giyim ve dini kitapların saklanmasını emreder.

Rila Manastırı

Osmanlılar Rila manastırını ele geçridikten sonra, oradaki rahiplerin kaderi ne olur, bilinmez. Fakat bilinen o ki, egemenlik yıllarının daha ilk seneelrinde, Çar İvan Şişman'ın sayesinde, dönemin sultanlarından özel ferman çıkartılır ve bu Hristiyan tapınağına özerklik ve dokunulmazlık fermanı çıkartılır. 1420 yılında manastırda hasarlar meydana gelir, 30 yıla yakın burada kimse yaşamıyor. 1450 yılında manastır tekrardan faaliyete geçer. 17.- 19. asırda Rila Manastırı, Bulgar toprağında kimlik ve Bulgar kültürünün ocağı haline gelir, Bulgar köylerinde 50'ye yakın Bulgar kitap ve medrese ocağı açar.

Rila Manastırı

Günümüzdeki mimari görünümü Bulgaristan'ın ilk mimarlarından Aleksi Rilets, 1816- 1819 yıllarında mimari yapısını düzenlendi ve Doğu, Kuzey, Batı olmak üzere, üç kanadı inşa eder. Pavel İvanoviç'in kurduğu ana manastır yapısı "Rojdestvo Bogorodiçno" yapısını 19. yüzyıl ortasında kurdu. Zahari Zograf başta olmak üzere, ülkenin önde gelen ressamları duvarların ikonlarını çizer. Altınla kaplı objeler ve olağanüstü ahşap oymalar göze çarpıyor. Bugün de Rila Manastırının güzelliği ve tarihiyle asırlar içinde Bulgar kimliğinin ve Bulgar ruhunun bir ocağı olarak kaldı.

Rila Manastırı


Rila Manastırı'na Nasıl Gidilir?

Bulgarsitan'ın başkenti olan Sofya'nın 117 km güneyinde, Rila dağlarının güneybatısında yer almaktadır. Başkent sofyadan karayoluyla rila şehrine gittiğinizde oldukça kolay bir şekilde Manastıra ulaşabilirsiniz.

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.