Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak 8 Bitki Çayı

Gün boyu aç kalıp iftar vakti geldiğinde birden çok fazla yemek yiyoruz ve rahatsız olabiliyoruz. İşte mide ağrılarını ortadan kaldıran bitki çayları.
Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak 8 Bitki Çayı

Sahur ve iftardan sonra yaşanan şişkinlik, hazımsızlık, yediklerimizi sindirememiş olmanın verdiği rahatsızlığı oruç tutanların çoğu yaşar ya da tutanlardan mutlaka duyar. Bitki çaylarının vücudun sıvı ihtiyacını karşılayarak ve sindirim sisteminde de büyük rol oynar. Bu içeriğimizde iftar ve sahurda içebileceğiniz bitki çaylarını listeledik.

İftardan Sonra Hangi Bitki Çayları İçilmeli

Uzun süreli açlık sonrası çok fazla yemek yemek mide de şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlardan kurtulmanın en kolay yolu ise bitki çaylarından geçiyor.

1. Melisa Çayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Şifa kaynağı Melisa çayı, genellikle uyku problemi yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Uykusuzluk giderici özelliğinin yanı sıra bin bir derde deva melisa çayı özellikle Ramazan'da sindirim problemi, hazımsızlık ve mide rahatsızlığı çeken kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

2. Nane Çayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Doğal gaz giderici özelliğe sahip nane çayı, özellikle oruç tutan kişilerin iftar sonrası yaşadığı mide problemlerinde oldukça etkilidir. Gaz giderici özelliğinin yanı sıra mide bulantısı giderme özelliğine sahip olan nane, mide ekşimelerini ortadan kaldırarak ağız kokusunu önler ve sindirime yardımcı olur.

3. Papatya Çayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Evlerin olmazsa olmazları arasında yer alan papatya çayı, mis gibi kokusu ve saymakla bitmeyen faydalarıyla hem kış aylarının hem de Ramazan'ın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle mide kasılmalarına iyi gelen papatya çayı, aynı zamanda bağırsak problemlerine karşı oldukça etkili sonuçlar gösteriyor.

4. Rezene Çayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Hazımsızlık, mide ağrısı ve sindirim problemi yaşayan bireylerin sıklıkla tükettiği rezene çayı, Ramazan Ayı'nda da vazgeçilmezler listesinde yer alıyor. Emziren annelerin sıklıkla tükettiği rezene, oruç tutanlar tarafından mide sorunlarına karşı sıklıkla tercih ediliyor.

5. Adaçayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Kan şekerini düşürmekte son derece etkili olan adaçayı, özellikle iftar sonrası sıklıkla tercih ediliyor. Oldukça güzel kokusu ve muazzam lezzetiyle binbir derde deva adaçayını doğru ve kararında tüketmeye dikkat edin.

6. Ihlamur

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Ihlamur, antioksidanlar, flavonoidler ve uçucu yağlar gibi çeşitli besin maddeleri bakımından zengindir. Ayrıca içeriğinde bulunan diğer bileşenler nedeniyle stresi azaltmaya ve rahatlatmaya yardımcı olur. Ramazan ayı boyunca iftar sonrası içilen bir fincan ıhlamur çayı, metabolizmanın hızlanmasına ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.

Ihlamur çayının en önemli özelliklerinden biri, uyku sorunlarına iyi gelmesidir. Ramazan ayı boyunca uykusuzluğun önlenmesi için sahurda bir fincan ıhlamur çayı içmek oldukça faydalı olabilir. Ayrıca ıhlamur çayı, stres, kaygı ve huzursuzluğun azaltılmasına yardımcı olur.

Ihlamur çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Bir fincan kaynar suya 1-2 adet ıhlamur çiçeği ekleyerek demleyebilirsiniz. Demleme süresi ortalama 5-10 dakika arasında değişebilir. İsterseniz bal veya limon da ekleyebilirsin

7. Yeşil Çay

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Yeşil çay, antioksidanlar açısından zengin bir içecektir. İçeriğindeki antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin etkilerini azaltarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Bu da vücudunuzun daha sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olabilir.

8. Zencefil Çayı

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Zencefil çayı, içerdiği gingerol ve shogaol gibi bileşenler sayesinde, susuzluğu giderebilir ve vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandırmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda, zencefil çayı, antiemetik özellikleri nedeniyle mide bulantısı ve kusmayı önleyebilir.

Zencefilin içerdiği aktif bileşenler, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarmaya yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, zencefil çayı gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerini de azaltabilir.

Zencefil çayı aynı zamanda, Ramazan ayında yaşanan baş ağrısı ve kas ağrıları gibi rahatsızlıklara da iyi gelir. Zencefil, vücuttaki inflamasyonu azaltır ve ağrı kesici özellikleri sayesinde ağrıları hafifletir.

İftardan Sonra İçilebilecek Bitki Çayı Tarifi

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Sindirim sisteminizi rahatlatmaya yönelik bu çay iftarda yediklerini kolayca sindirmenizi yarayacak.

Yapılışı;

Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmasın sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için.

Sahur İçin Bitki Çayı Tarifi

Ramazanı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak Bitki Çayları

Sahur için ise farklı bir tarif veriyor uzmanlar çünkü sahurdan sonra oluşan rahatsızlık genellikle aşırı gaz. Bunun için içilebilecek bitki çayı oruçlu halinizi rahat geçirmenize yönelik.

Yapılışı;

Cam demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine yine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip içiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ramazanda Susuzluğu Azaltan BesinlerRamazanda Kilo Almadan Beslenme

Ramazan ayında hangi bitki çayları tüketilebilir?

Ramazan ayında tüketebileceğiniz birçok farklı bitki çayı bulunmaktadır. Özellikle nane çayı, ıhlamur çayı, rezene çayı, papatya çayı, adaçayı, melisa çayı, zencefil çayı ve yeşil çay gibi çaylar, Ramazan ayında rahatlamaya yardımcı olabilir.

Ramazan ayında hangi bitki çayları sindirim sistemi sağlığına faydalıdır?

Ramazan ayında tüketebileceğiniz bazı bitki çayları, sindirim sistemi sağlığına faydalıdır. Örneğin, rezene çayı ve zencefil çayı, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir ve hazımsızlık, gaz ve mide bulantısı gibi sorunları hafifletebilir.

Ramazan ayında tüketilen bitki çayları uykusuzluğu azaltabilir mi?

Evet, Ramazan ayında tüketilen bazı bitki çayları uykusuzluğu azaltabilir. Özellikle, nane çayı, ıhlamur çayı ve melisa çayı gibi çaylar, stresi azaltarak daha rahat bir uyku sağlayabilir.

Ramazan ayında hangi bitki çayları su kaybını önleyebilir?

Ramazan ayında tüketebileceğiniz bazı bitki çayları su kaybını önleyebilir. Özellikle, nane çayı, zencefil çayı ve yeşil çay gibi çaylar, vücudun su dengesini korumaya yardımcı olabilir ve su kaybını önleyebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum