Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayının en güzel yanı olan iftar ve sahur da dikkat edilmesi gerekenleri sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte detaylar...
Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken birçok husus yer almaktadır. İnsanların sağlığını riske atmaması gerekir. Sağlıklı ve uygun şekilde oruç tutabilmek sanıldığı kadar da zor değildir. Eğer düzenli ve iyi bir şekilde beslenilirse ve sahur ile iftarda mide için yararlı şeyler tüketilirse oruç zamanı oldukça sağlıklı geçecektir. Peki, Ramazan ayında nelere dikkat edilmelidir?

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bir takım konular bulunmaktadır. Bu konulara dikkat ederek Ramazan ayını daha keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Ramazan ayında en önemli öğünlerden bir tanesi olan sahur kesinlikle yapılmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu ise sahurda yenilecek besinlerin hafif olmasıdır.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. İftarda yenilen yemek, duruma göre mide içerisinde rahatsızlığa sebep olabilir. Bunun için iftar yemeğinden sonra bir süre yürünmeli ve ayakta kalınıp hareket halinde olunmalıdır.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

3. Sahura kalktığınızda aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden uzak durulmalı, unlu gıdalar tüketilmemelidir. Bunların hepsi gün içerisinde vücudun susamasına sebep olmaktadır.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. Ramazan ayı içerisinde de olsa günlük 3-4 öğün yapılması gerekmektedir. İftar – iftar sonrası – sahur öncesi ve sahur sonrası şeklinde.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

5. Ramazan ayı içerisinde vücut uzun süre susuz kalacağından dolayı iftar ile sahur arasında mutlaka iki litre su içilmelidir.

Sahura Neden Kalkmalıyız?

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gün boyunca oruçlu olacağımız için gün içerisinde almamız gereken besin öğesi ihtiyaçlarımızı alamayacağımız için bu açığı sahurda kapatarak ramazan ayını doğru bir beslenme şekliyle geçirebiliriz. Bunun için mutlaka sahura kalkmalıyız. Sahurda hafif yiyecekler tercih etmeliyiz. Kahvaltı yapmak sahurda tercih edilebilir bir seçenektir.

Ramazan Ayında Sahur Tercihleri

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar ramazan ayında sahurun en önemli öğün olduğunu yineleyip, sahurda yenilen yiyeceklerin gün boyunca oruç tutan insanların kan şekerinin düşmesine engel olduğunu, metabolizmalarının hızlı çalışmasını sağladığını belirtmişlerdir.

  • Tekrar uykuya geçmemize yardımcı olmalı.
  • Bütün gün tok tutmalı.
  • Tuz kullanımı az olmalı.
  • Basit hazırlanabilir olup, kolayca yenilmeli.
  • Protein ve karbonhidrat değerleri yüksek olmalı.
  • Yeteri kadar sıvı içermeli.

Ramazan Ayında Sahurda Yapılması Gerekenler

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında sahur çok önemlidir. Oruç tutacak kişiler tüm gün yemek yemeyeceği için muhakkak sahur yapmalıdır. Aynı zamanda sahura uyanmak orucun sevabını da artırmaktadır. İşte sahurda yapılması gerekenler...

  • Öncelikle mutlaka sahura kalkılmalı.
  • Sahurda kahvaltılık tercihinizse az yağlı peynirleri ve loru tercih edebilirsiniz. Protein ve su için önemli.
  • Sahurda yağsız yemekleri tercih edin. Meyve, tavuk, zeytinyağlı sebzeler vb.
  • Sahurda olmazsa olmaz bol sıvı tüketin.
  • Yemek yedikten sonra hemen yatmayın

Ramazan Ayında İftarda Yapılması Gerekenler

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında sahur kadar iftar da önemlidir. Tüm gün yemek yenmesinin dolayı iftar vakti kişiler doğru besinler yemelidir ayrıca tıpkı sahur gibi iftarın da orucun sevabını artıran yapılması gereken hususları vardır. İşte iftarda yapılması gerekenler...

  • Oda sıcaklığında tutulmuş bir bardak suyla orucunuzu açın. Bu sizin gün boyu sıvı kaybınızı tekrar almanıza yardımcı olur.
  • Peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği gibi yiyecekler gün boyunca düşmüş kan şekerinizi dengeler.
  • Ana yemeği yemeden önce mutlaka 10 dakika ara vermek gereklidir. Sindirim sisteminiz için bu şart.
  • İftarda az yağlı yemekler, fırında yapılmış tavuk, balık gibi yiyecekleri tercih etmeniz daha doğrudur.
  • Vücudunuzun ihtiyacı posa zeytinyağı ve sebzelerle giderilebilir.
  • Kalsiyum için ise mutlaka yoğurt, ayran, cacık iftarda tüketmeniz gerekenlerden.

Ramazan Ayında Kimler Oruç Tutabilir?

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşitli sağlık problemleri bulunan insanlar oruç tutabilmek için mutlaka bir hekime danışmak zorundalar. Oruç tutmak sağlıklı, sağlam bir bünyede herhangi bir soruna yol açmaz. Yani oruç tutmanın hiç bir zararı yoktur.

Aksine insan vücuduna faydası bile vardır. Oruç sırasında daha önceden biriken besin maddeleri vücut tarafından tüketilip yerine yenileri gelerek, vücut kendini yenileme sürecine girer. Bu da insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz, Hz. Muhammed (sav) “Oruç tutun, sıhhat bulun.” buyurmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kimler Oruç TutamazOruç Tutmanın Psikolojiye Etkileri

Ramazan ayında oruç ne zaman başlar ve ne zaman biter? 

Ramazan ayında oruç, İslam takvimine göre Ramazan ayının ilk günü başlar ve Ramazan ayının son günü iftar ile birlikte sona erer.

Ramazan ayında ne kadar süre boyunca oruç tutulur?

Ramazan ayı, İslam takvimine göre 29 ya da 30 gün sürer. Dolayısıyla, Ramazan ayında oruç tutma süresi 29 ya da 30 gün olacaktır.

Ramazan ayında ne tür yiyecekler tüketilmeli?

Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme programı, dengeli bir diyete dayanır. İftar ve sahurda tüketilen yiyecekler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve besinleri sağlamalıdır. Sebzeler, meyveler, tam tahıllı ürünler, protein kaynakları ve süt ürünleri gibi besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeye çalışın. Ayrıca, Ramazan ayında şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.