Piromani Nedir? Piromani Nedenleri ve Tedavisi

Yangın çıkarma hastalığı olarak bilinen piromaninin nedenlerine, belirtilerine, tedavisine ve bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
Piromani Nedir? Piromani Nedenleri ve Tedavisi

Yangın çıkarmaya karşı bir istekleri olan piromani hastaları eylemi gerçekleştirdikten sonra pişmanlığın aksine mutluluk duymaktadır. Bu yüzden bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. İçeriğimizde piromani nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte piromani hakkında bilinmesi gereken her şey...

Piromani Nedir?

Piromani

Psikolojik bir hastalık olan piromani, dürtü kontrol bozuklukları olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında yangın çıkarma hastalığı olarak bilinen piromani, ciddi ve tehlikeli bir rahatsızlıktır. Kişiler üzerinde büyük etkilere sahiptir.

Bu kişilerde yangın çıkarma arzuları vardır. Birçok kez istekli ve bilinçli şekilde yangın çıkarma durumu görülür. Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Bazı erkeklerde piromani hastalığına yatkınlık da görülebilmektedir.

Ateşe karşı merakları bulunan bu kişilerin öykülerinde farklı durumlar gözlenebilmektedir. Ancak genel olarak evden kaçma, okuldan kaçma ve görev ihmali gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu büyük etkilere sahip olmasa da ilerleyen dönemlerde büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Piromani Belirtileri Nelerdir?

Piromani

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler ateşe vermeden önce aşırı gerginlik hisseder ve bu durumu dışarıya karşı yansıtırlar. Genellikle ateş ve itfaiyecilikle ilgili ürünlere hayranlık duyan bu kişiler yangın haberlerini ise mutlulukla izlerler.

Piromani hastalığının belirtileri planlayarak ateşe verme, ateşe vermeden önce yoğun bir şekilde gerginlik hissetme, ateş ve itfaiyecilikle ilgili malzemelere hayranlık duyma, yangın haberlerini hayranlıkla ve heyecanla izleme, zarardan ve yıkımdan zevk almadır. Eğer bu belirtileri kendinizde ya da çevrenizdeki bireylerde görüyorsanız bir an önce uzman bir doktora danışmanız gerekiyor.

Piromani Nedenleri

Piromani

Piromani hastalığı genellikle çocukluk döneminde başlamaktadır. Bu hastalık erkeklerde daha sık görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu hastalık normalden daha düşük zeka seviyesi olan, uykuda idrar kaçırma, alkol sorunu, öfke kontrol ve antisosyal davranış bozuklukları olan kişilerde görülmektedir.

Piromaninin nedenleri ise psikolojik sorunlar, cinsel sorunlar, psikolojik travmaya neden olan faktörler, aşırı agresif yapılı kişilik, duyguların bastırılması ve baskı görmektir. Kişilerde bu nedenler yüzünden piromani hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Piromani Tedavisi

Piromani

Dürtü kontrol bozukluğu olarak bilinen piromani oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavisi gerekir. Kişinin kendi hayatını ve başka kişilerin hayatını tehlikeye atan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden hasta kontrol altında olmalıdır.

Dürtü bozuklukları olan kişiler hastalıkları kabul etmemekte ve inkar etmektedir. Bu nedenle bireyin yakın çevresi piromani bulguları gördüğü an kişiyi doktor kontrolüne ikna etmelidir. Aksi takdirde bu kişiler oldukça ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilirler.

Piromani psikolojik bir hastalık olduğu için psikiyatri bölümünde tedavi edilmektedir. Piromani iki farklı yöntem ile tedavi edilmektedir. Bu yöntemler davranışçı yöntem ve psikoterapi olarak bilinmektedir. Bu yöntemlerle kişiler tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mitomani Hastalığı Nedir?Kleptomani Belirtileri ve Tedavisi
Nevroz Hastalığının Nedenleri ve TedavisiAleksitimi Nedir?

Piromani ne demek?

Piromani, yangın çıkartma hastalığı olarak da bilinmektedir. Dürtü kontrol bozukluğu olan piromani hastalığı, tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalığa sahip bireylerde yangın çıkarma dürtüsü oluşur.

Piromani hastalığının sebepleri nelerdir?

Piromani hastalığının sebebi aşırı agresifliktir. Bu hastalığa sahip olan kişiler agresiftir ve sürekli baskı altında hissederler. Bu da onların yangın çıkarma duygusunu körüklemektedir.

Piromani hastaları yangın çıkardıktan sonra ne yapar?

Piromani hastaları yangın çıkarma isteği duymaktadır. Yangını çıkarttıktan sonra ise büyük bir mutluluk hissederler, üzüntü ve pişmanlık duymazlar. Üzerindeki baskının ortadan kalktığını düşünürler.

Dürtü kontrol bozukluğu nedir?

Dürtü kontrol bozukluğu, kişinin kendisine ya da bir başkasına zararlı olma ihtimali olan dürtülerini durduramamasıdır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler eylemi gerçekleştirdikten sonra büyük bir haz duygusu hissetmektedir.

Piromani kimlerde görülür?

Piromani hastalığı toplumun her kesiminde görülmektedir. Yaş fark etmeden herkesin muzdarip olabildiği bu hastalık genellikle çocukluk döneminde başlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.