Kleptomani Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomaninin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve bilinmesi gereken diğer bilgileri içeriğimizde bir araya getirdik.
Kleptomani Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bir tür psikolojik hastalık olan Kleptomani dünyada pek çok kişide görülen sağlık sorunudur. Çalma hastalığı olarak da bilinen Kleptomani, ilk başlarda çakmak çalma gibi küçük eşyalar ile başlasa da ileride büyük problemlere sebebiyet verir. Bu içeriğimizde kleptomani nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte kleptomani hakkında bilinmesi gerekenler...

Kleptomani Nedir?

Kleptomani

Kleptomani bir çalma hastalığıdır fakat hırsızlık değildir. Bu hastalık psikolojik bir rahatsızlıktır ve dürtü kontrol bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak bir nesneyi izinsiz alma olarak değerlendirilmektedir.

Maddi ihtiyacı olmadan ya da nesneyi satma gibi bir düşüncesi olmadan izinsiz alma durumuna kleptomani denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kendisini durduramayarak bir nesneyi alır. Her ne kadar bu eylemi genellikle bilinçli olarak yapsalar da kendilerini durduramadıkları için bir rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani

Kleptomani hastalığı belirtileri herkeste aynı şekilde seyretmektedir. Bu kişiler için çaldıkları nesnenin parasal durumu ya da işine yarayıp yaramaması önemli değildir. Sürekli olarak içlerinde oluşan bu çalma dürtülerine engel olamazlar.

Kleptomani rahatsızlığı bazı tanı kriterleriyle tespit edilebilmektedir. Sürekli çalma isteği, tekrarlanan çalma eylemleri, sürekli aynı tip nesneleri çalma, bir nesne çalınca mutluluk duyma, yakalandığı zaman inkar etme ve saldırganlaşma kleptomaninin belirtileridir. Bu belirtileri iyi bilerek rahatsızlığı sizde teşhis edebilirsiniz.

Kleptomani Nedenleri Nelerdir?

Kleptomani

Kleptomani rahatsızlığı bir tür dürtü kontrol bozukluğudur. Beyindeki opioid sistemin bozuk olmasından dolayı ortaya çıkan bu rahatsızlık, kişinin kendini kontrol edememesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda kleptomani rahatsızlığı ortaya çıkar.

Kleptomaninin oluşmasının arkasında yatan birçok sebep bulunuyor. Bu sebepler stres, kişinin kendini bulunduğu gruba ve düzeye ait hissetmemesi, çocukluk döneminde aileden yeteri kadar sevgi görülmemesi, çevresi tarafından kabul görmeme ve sürekli olarak başarısız olmaktır. Bu nedenler kleptomani rahatsızlığının ortaya çıkmasında en çok rol oynayan faktörlerdir.

Kleptomani ile Beraber Yaşanan Durumlar

Kleptomani

Kleptomani rahatsızlığı beraberinde bazı durumları da getirmektedir. Kleptomani rahatsızlığına sahip olan kişiler bazı psikolojik bozukluklardan da muzdarip olmaktadır. Bunlar depresyon, takıntı, alkol ve uyuşturucu kullanımı, cinsel işlev bozuklukları, kişilik bozuklukları, dissosiyatif bozukluklar, yeme bozuklukları ve kompulsif alışveriştir. Bu rahatsızlıklar kleptomani rahatsızlığına sahip olan kişilerde rastlanan problemlerdir.

Kleptomani Hangi Hastalıkların Sonucunda Görülür?

Kleptomani

Kleptomani rahatsızlığı psikolojik ve çevresel faktörlerin yanı sıra bazı hastalıklar yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Epilepsi, beyin atrofisi, demans, bazı tümörler ve ilaçlar bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu yüzden hastanın öyküsünü ve sahip olduğu hastalıkları doktoruna her detayıyla anlatması gerekiyor.

Kleptomani Tedavisi

Kleptomani

Kleptomani sık görülen bir hastalık değildir. Ancak bu hastalığın tedavisi mümkündür. Kleptomani tedavisinde önemli olan hastalığın nedeni ve derecesidir. Bu nedenle ilk olarak hastalık nedeni belirlenmeli ve derecesi öğrenilmelidir. Daha sonra nedenler ortadan kaldırılmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Kleptomani tedavisinde psikolojik tedavi uygulanmaktadır. Bunlar dinamik psikoterapi ve bilinçsel davranışçı tedavi yöntemleridir. Doktor hastanın durumuna göre bu tedavi yöntemlerinden birini ya da ikisini bir arada kullanır. Son olarak ise hipnoz yöntemi tercih edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Piromani Hastalığı Nedir?Mitomani Belirtileri ve Tedavisi
Nevroz Hastalığının Nedenleri ve TedavisiAleksitimi Nedir?

Kleptomani hastalığı ne demek?

Kleptomani hastalığı kişinin ihtiyaç duymayacağı eşyaları bile çalma dürtüsü olarak tanımlanmaktadır. Oldukça nadir bir şekilde gözlenen bu rahatsızlık sonucunda kişiler her gittiği yerden bazı şeyleri çalmaktadır.

Kleptomani kimlerde görülür?

Kleptomani 1000 kişiden 3-6 arasındaki bireyde görülen bir rahatsızlıktır. Çocukluk döneminde başlayan bu rahatsızlık herkeste görülebilmektedir. Ancak sahiplik konusunda gerekli eğitimin verilmediği kişilerde bu rahatsızlık daha çok karşımıza çıkmaktadır.

Kleptomani bir akıl hastalığı mıdır?

Kleptomani hastalığı akıl hastalığı değildir. Bu rahatsızlık davranış bozukluğu olarak sınıflandırılmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler işlediği eylemle ilgi olan davranışlarını kontrol edememektedir.

Kleptomani tedavi edilir mi?

Kleptomani hastalığının kesin bir tedavi yöntemi diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi yoktur. Ancak uzman bir doktor yardımıyla bu problemden kurtulabilirsiniz. Doktorunuz ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemlerini kullanarak bu hastalığı tedavi edecektir.

Kleptomaniden nasıl kurtulunur?

Kleptomani hastalığından kurtulmak için ilk olarak hasta kişinin tedavi olmaya ikna edilmesi gerekiyor. Daha sonra doktorunuzun önereceği tedavi yöntemleri sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Kleptomani hastası ceza alır mı?

Kleptomani hastası işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını anlamaktan yoksundur. Davranışlarını buna göre oluşturamadığı için bu kişilere ceza verilmemektedir.

Kleptomani hastalığı kaç yaşında başlar?

Yapılan araştırmalara göre kleptomani hastalığı ilk olarak 2-8 yaşları arasındaki çocuklarda görülmektedir. Çocukların sahiplik konusunu anlaması 3-4 yaş arasında başlamaktadır. Bu yaşlarda çocuğun eğitimi düzgün bir şekilde verilemezse kleptomani rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

Kleptomani hastası para çalar mı?

Kleptomani hastasının çaldığı eşyalardan bir beklentisi yoktur. Bu hastaların genellikle aldığı malın fiyatını ödeyecek parası vardır. Çoğu zaman da çaldıkların malın maddi değeri de yoktur. Dolayısıyla kleptomani hastasının ihtiyacı olduğu için para çalması gibi bir durum söz konusu değildir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.