Aleksitimi Nedir? Aleksitimi Belirtileri ve Tedavisi

Duygu yoksunluğu olarak da bilinen aleksitiminin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Aleksitimi Nedir? Aleksitimi Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında duygusuzluk olarak bilinen aleksitimi, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Çoğu zaman bu hastalar çevresindekiler tarafından dışlanmaktadır. Ancak herhangi bir duygu hissedip hissetmemek bu kişilerin elinde olan bir durum değildir. Bu içeriğimizde aleksitimi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavi edilir mi gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte aleksitimi hakkında bilinmesi gerekenler...

Aleksitimi Nedir?

Aleksitimi

Aleksitimi, kişinin hem kendinin hem de başkalarının duygularını anlama yetisinden yoksun olması demektir. Örneğin, eşinizin sizi anlamadığını, hislerinize inanmadığını düşünüyorsanız hem de onun size önem verdiğini de bildiğiniz halde böyle düşüncelere kapılıyorsanız Aleksitimi kavramını tanımanızda yarar var.

Duygu körlüğü olarak da bilinen aleksitimi, duyguları tanımlamada ve açıklama konusunda yetersizlik oluşması durumunu ifade etmektedir. Ayrıca gelişen teknoloji yüzünden insanların arasındaki iletişimin azalması da bu durumun oluşmasına katkı sağlamaktadır

Aleksitimi Belirtileri Nelerdir?

Aleksitimi

Aleksitimi hastaları belli başlı belirtiler sayesinde teşhis edilebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilere aleksitimi teşhisi koyulabilmesi için bazı önemli semptomların en az birkaçının görülmesi gerekiyor.

Aleksitimi belirtilerini bireyin kendi duygularını ya da karşısındakinin duygularını anlayamaması, duygularını aktaramaması, psikomatik davranışlar, mide bulantıları, vücutta oluşan ağrılar, bayılma ve kalp atışlarındaki hızlanma olarak sıralayabiliriz. Bu belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız aleksitimi rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz.

Aleksitimi Neden Olur?

Aleksitimi

Aleksitiminin neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle beraber bazı nedenlerin etkili olduğu düşünülüyor. Beynin duyguları tanımlamak ve şekillendirmekle görevi olan kısmının gerektiği gibi çalışmaması yüzünden bu hastalık ortaya çıkıyor.

Beynin bu işlevinin çalışmama nedeni ise genetik faktörler, aile içerisindeki iletişimsizlik, yetersiz sosyalleşme, gelişim çağındayken aileden yeteri kadar ilgi ve sevgi görülmemesidir. Bu nedenler yüzünden kişilerde aleksitimi rahatsızlığı görülmektedir.

Aleksitimi Tedavisi Mümkün Müdür?

Aleksitimi

Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi aleksitiminin de tedavisi zordur. Bu hastalığın tedavisinde de ilk önce hastanın öyküsü dinlenir ve detaylı bir şekilde incelenir. Buna göre de bir tedavi süreci hazırlanır.

Alanında uzman bir psikolog tarafından yürütülmesi gereken tedavide psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasından ise en çok duygusal ve bilişsel psikoterapi yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde tedavide önemli ölçüde ilerleme kaydedilecektir ve kişiye yoksun olduğu özellikler kazandırılacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Piromani Hastalığı Nedir?Mitomani Belirtileri ve Tedavisi
Nevroz Hastalığının Nedenleri ve TedavisiKleptomani Nedir?

Aleksitimi nasıl anlaşılır?

Aleksitimi hastaları hiçbir duygu aktaramazlar. Bu rahatsızlığın en büyük belirtisi bir kapana kısılmış gibi hissetmektir. Ayrıca aleksitimi hastaları sürekli olarak bedensel şikayet içindedir. Bu kişilerde baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler gözlemlenmektedir.

Aleksitimi iyileşir mi?

Aleksitiminin tedavisi her ne kadar oldukça zor olsa da imkansız değildir. Psikologların yer aldığı bu tedavilerde çeşitli psikoterapi yöntemleri tercih edilmektedir. Bireyin bu rahatsızlığın üzerinden gelebilmesi için çevresinin desteği ve doktorun anlayışlı olması büyük öneme sahiptir. Bu sayede kişi aleksitimi rahatsızlığından kurtulabilir.

Aleksitimi kimlerde görülür?

Aleksitimi rahatsızlığı daha çok çocukluğunda sevgi, ilgiden yoksun ya da bunları gösteremeyen ailelerde yetişmiş olan çocuklarda görülmektedir. Ayrıca bu rahatsızlığın kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla ortaya çıktığını söyleyelim.

Aleksitimi doğuştan mıdır?

Aleksitimi rahatsızlığının oluşmasında birçok sebep bulunuyor. Bu psikolojik bozukluğun arkasında yetiştikleri ortam ve travma olabileceği gibi genetik nedenler de olabilir. Dolayısıyla aleksitimi hastalığının doğuştan da olabileceğini belirtelim.

Aleksitimi testi ne demek?

Aleksitimi testi, yaşanan deneyimleri bu rahatsızlık açısından değerlendirilmesine yarayan ve düzeyi tespit eden ölçeklerdir. Bu ölçeklerde verilen test maddelerini puanlamanız sonucunda elde ettiğiniz skor aleksitimi düzeyinizi belirlemektedir.

Aleksitimi düzeyi nedir?

Aleksitimi tedavi edilmeden önce hastalığın düzeyi kontrol edilir. Bu düzey duygusal farkındalık, sosyal bağlılık ve kişilerarası bozukluk olarak sıralanır. Buna göre de tedavinin nasıl ilerlemesi gerektiği ölçülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.