Piri Reis Kimdir? Piri Reis Nerede Doğdu ve Hayatı Hakkında Bilgiler

Çizdiği haritalar ve yazdığı kitaplar ile adını günümüze kadar getirmeyi başaran Piri Reis, birçok kişi tarafından fazlasıyla merak ediliyor. İşte Piri Reis Kimdir? Piri Reis Nerede Doğdu ve Hayatı Hakkında Bilgi.
Piri Reis Kimdir? Piri Reis Nerede Doğdu ve Hayatı Hakkında Bilgiler

Özellikle deniz işleriyle ilgilenen kişiler tarafından fazlasıyla bilinip tanınan Piri Reis, yaşadığı dönem içerisinde yaptığı eserlerle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yazımızda ise sizler için Piri Reis’in biyografisini hazırladık. İşte Piri Reis Kimdir? Piri Reis Nasıl Öldü ve Eserleri Bilgi.


Piri Reis Kimdir?

Piri Reis Kimdir

Gerçek adı Muhyiddin Piri Bey olan Piri Reis, 1465 veya 1470 yılında Gelibolu’da dünyaya gelmiştir. İçerisinde Amerika’nın yer aldığı dünya haritası ve özellikle Kitab-ı Bahriye isimli eseriyle adını tüm dünyaya tanıtmıştır. Piri Reis, 1554 yılında 89 yaşında hayatını kaybetmiştir.


Piri Reis Nerede Doğdu?

Piri Reis Nerede Doğdu

Piri Reis, tarihi tam olarak bilinmese de araştırmacılar 1465 ya da 1470 yılında Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğduğunu söylemektedir. Piri Reis’in künyesi Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani’dir.


Piri Reis Hayatı

Piri Reis Hayatı

Piri Reis, Çanakkale’de doğmuş olsa da aslen aile tarafından Karamanlı’dır. Dönemin hükümdarı olan II. Mehmed’in emriyle İstanbul’a zorunlu olarak göç yaptırılan aileler arasındadır. Buraya gelen ailesi kısa süre burda kaldıktan sonra Çanakkale’ye doğru yol almıştır. Ailesinde yer alan babasının ismi Karamanlı Hacı Mehmed, amcasının ise Kemal Reis’tir. Kemal Reis, II. Bayezid döneminde yaşayan Türk kökenli denizcidir.

II. Beyazıd, Venedik için sefer hazırlığı yaparken Akdeniz’de barınan denizcileri kendi ordusuna katmak istedi. Bu teklifi kabul eden Kemal Reis ve Piri Reis, 1494 yılında İstanbul’a gelerek orduya katıldılar. İlerleyen günlerde yapılan savaşa katılan Piri Reis, orduda gemi komutanı olarak görevlendirildi. Savaştan ezici üstünlükle ayrılan Osmanlı, Venediklilerin isteği üzerine barış anlaşması imzaladılar. 1495 ve 1510 yılları arasında gittiği seferlerde gördüğü ve yaşadığı önemli olayları Kitab-ı Bahariye ismini verdiği kitabına yazdı.

1511 yılında beraber orduya katıldığı amcasını yaşadığı deniz kazasında kaybeden Piri Reis, bu durum sonrası Gelibolu’ya geldi. Burada birkaç sefere katılmış olsa da daha çok kitapları ve haritaları üzerinde çalıştı. Aradan geçen 2 yıl sonra ilk dünya haritasını çizen kişi olmayı başardı. Bu haritanın asıl önemi günümüze kadar gelemeyen Kristof Kolomb’un çizdiği haritada olan bilgilere sahip olmasından dolayıdır.

Oruç Reis’in kaptanı olan Piri Reis, Yavuz Sultan Selim’e yardım için yol adlı. Buradan iki savaş gemisiyle ayrılan Piri Reis, İstanbul’a geldiğinde yeniden orduya katıldı. Deniz Albayı rütbesinde görev alan Piri Reis, Mısır seferinde geminin komutanlığını üstlendi. Yanına birkaç asker alıp Kahire’de Nil Irmağı’nın haritasını çizdi.

İskenderiye’nin ele geçirilmesinde önemli rol oynayan Piri Reis, başarısından dolayı padişah tarafından övgü topladı. Çizdiği haritayı padişaha veren Piri Reis’in bu haritasının bir kısmı kayıptır. Bazı kaynaklar padişahın dünyayı küçük bulup haritayı ortadan ikiye yırttığını söylemektedir.

Daha sonra Piri Reis, Bahriye için kitap yapmak istedi ve Gelibolu’ya geldi. Burada önceden aldığı notları birleştirerek Kitabı-ı Bahriye’de birleştirdi. 1533 senesinde Barbaros Hayreddin Paşa kaptan-ı derya olunca Piri Reis de Tümamiral rütbesine terfi etti. Barbaros’un ölümü sonrası Mısır kaptanlığı da yapan Piri Reis, yaptığı birçok görevde hayatını geçirdi. Hayatının son görevinin sonunda idam edildi. İdam nedeni Portekizlilerle yaşadığı savaştan dolayı tutuklandı ve 1553 yılında boynu vurularak öldürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.