Osmaniye Hakkında Bilmedikleriniz

Akdeniz bölgesinde bulunan Osmaniye Türkiye' nin 80. ilidir. İl hakkında diğer bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Osmaniye Hakkında Bilmedikleriniz

Osmaniye Akdeniz Bölgesinin Çukurova' nın doğusunda yer almaktadır. Osmaniye' nin %40' ı ormanlarla kaplıdır. Osmaniye yaylaları ve tarihi ile özel bir şehirdir. Osmaniye hakkında diğer bilinmesi gerekenleri inceleyelim;
 

Tarihi

Osmaniye' de Hitit, Asur, Pers, Grek, Roma ve daha bir çok uygarlık yaşamıştır. Türkler'in Osmaniye' ye girişi ise, Anadolu' ya Türkler'in fethi ile başlamış, 1080 yılı ve sonrası Türkler Osmaniye' ye gelmeye başlamışlar. 12. yy. itaibariyle Osmaniye türk yurdu haline gelmiştir. Osmaniye Cumhuriyetin ilanıyla vilayet olup, 1996 yılında ise il statüsüne ulşamış 80. ilimizdir.
 

osmaniye.jpg
 

Ekonomi

Osmaniye' de son yıllarda ekonomiye oldukça büyük katkılar yapılmıştır. Osmaniye halkının geçim kaynağının büyük bir kısmı ise, yer fıstığı tarımı ve hayvancılıktan karşılanmaktadır. Osmaniye' de tarım özellikle ön plana çıkmıştır çünkü Çukurova' nın verimli toprakları üzerindedir. Bunun haricinde pamuk çiftçileri de ekonomiye büyük katkı sağlamaktadırlar.
 

osmaniye-ekonomi.jpg
 

İklim ve Bitki Örtüsü

Osmaniye ikliminin temelinde Akdeniz iklimi hakimdir. Osmaniye' yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Görülen ağaç çeşitleri ise, Nur Dağı yamaçlarında defne, sedir, kızılçam ağaçları bulunmaktadır. Bazı bölgelerde ise kavakçılık giderek çoğalmaktadır.
 

osmaniye-iklim.jpg
 

İlçeler

Osmaniye ilçeleri, Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas ve Toprakkale' dir.

Kadirli: Şehir merkezine 46 km uzaklıktadır. İlçe tarihi öneme sahip olup, Roma, Bizans dönemine ait örnekler görmek mümkündür.
 

osmaniye-kadirli.jpg
 

Düziçi: Merkeze 32 km uzaklıktadır. İlçede Hititler'e ait pek çok kalıntıyı görmek mümkün. İlçede pek çok tarihi kale bulunmaktadır.
 

duzici.jpg
 

Bahçe: Tarihi camileri ile meşhur ilçe de çokça türbe de bulunmaktadır.
 

bahce-001.jpg
 

Hasanbeyli: Yine tarihi kaleleriyle ünlü Osmaniye ilçesidir.
 

hasanbeyli.jpg
 

Sumbas: İlçede çok ünlü bir alabalık tesisi bulunmaktadır. Geçmiş tarihi yıllardan kalan bir de cami bulunmaktadır.
 

sumbas.jpg
 

Toprakkale: Toprakkale' de eski Kınık şehri kalıntılarına rastlamak mümkündür.
 

toprakkale-001.jpg
 

Osmaniye Kilimleri

Osmaniye kilimleri ile de adından çok söz ettirmektedir. Kadirli ilçesine yakın Karatepe köyünde bir tesis bulunup, doğal yün ve doğal boyalardan kilimler elde edilmektedir. Bu kilimler dokunurken Anadolu' nun dokuma örneklerinin en güzelleri esas alınmaktadır. Karatepe kilimlerinin ünü dünyaya ulaşmıştır ve Karatepe kilimleri yurt dışına ihraç edilmektedir.
 

karatepe-kilimleri.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.