Okul Öncesi Sağlık Kontrolü Yaptırmayı İhmal Etmeyin!

Okulların açılmasıyla birlikte artan ve çocukların başarısını doğrudan etkileyen salgın hastalıkların yanı sıra çeşitli kronik hastalıkların erken teşhis edilmesi için düzenli olarak sağlık kontrollerinin yaptırılması oldukça önemlidir.
Okul Öncesi Sağlık Kontrolü Yaptırmayı İhmal Etmeyin!

Çocukluk ve bebeklik döneminde başlayan birçok hastalığın önlenmesi adına doğumdan itibaren rutin olarak yapılan kontroller büyük önem taşımaktadır. Hastalıkların veya çeşitli sağlık sorunlarının ilerlemeden teşhis edilerek tedaviye başlanması için düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması önerilmektedir.

Çocukluk döneminde yapılan düzenli sağlık kontrolleri ile ilerleyen yaşlarda obezite, diyabet, kalp ve tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi mümkün. Aynı zamanda çocuğun gelişiminin rutin olarak kontrol edilmesi büyüme geriliği ve gelişim sorunlarının erkenden teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır.

Bebeklik döneminde başlayan düzenli sağlık kontrollerinin okul çağında da devam etmesinde yarar vardır. Okul öncesinde yapılan tetkik ve muayenelerle çocuğun başarısını etkileyebilecek hastalıkların veya fiziksel sorunların önüne geçebilirsiniz. Örneğin kansızlık gibi basit görülen hastalıkların beyni doğrudan etkilediğini ve beyne yetersiz oksijen gitmesi nedeniyle dikkat bozukluğuna neden olduğunu biliyor muydunuz?

 

AŞIYI İHMAL ETMEYİN!

asi-.jpg

Özellikle okulların açılmasıyla birlikte artan salgın hastalıklar ve çeşitli sağlık sorunları beraberinde birçok sorunu getirebiliyor. Özellikle salgın hastalıkların yayılmasıyla birlikte dikkati ve dolayısıyla başarıyı doğrudan etkileyen sağlık sorunları için okul öncesinde mutlaka gerekli aşılar yaptırılarak önlem alınmalıdır.

Eylül ve ekim aylarında yaptırılması gereken grip aşısının ihmal edilmemesi okul dönemi boyunca vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olacaktır. Özellikle alerjik bir bünyeye sahip olan çocukların sonbahar döneminde aşı olmaları önerilmektedir. Tüm çocuklar için önerilebilen grip aşısının yanı sıra yapılan muayene ve tetkikler sonucunda belirlenen diğer eksik aşıların da tamamlanması gerekmektedir.

Ebeveynler çocuklarının sağlıkları için aşı takiplerini düzenli olarak yapmamalılardır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yanı sıra okul döneminde artış gösteren ve bulaşıcı olan kabakulak, su çiçeği ve kızamık gibi hastalıkların önüne ancak aşı ile geçilebilir.

 

GÖZ KONTROLÜ

goz-muayenesi-001.jpg

Çocuklar yetişkinlere oranla görme problemlerinin farkına varmakta zorluk çekerler. Bu nedenle ebeveynlerin yılda en az bir kere çocuklarının göz kontrolünü yaptırmaları gerekmektedir. Özellikle çocukluk döneminde görülen göz tembelliğinin önlenmesi ve erken teşhis ile tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Göz tembelliği tedavi edilmemesi durumunda derinlik hissinin kaybolmasına ve daha sık düşme veya yaralanmalara sebebiyet vermektedir.

Okul başarısını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle ailelerin düzenli olarak göz muayenesi yaptırması ve gerekli önlemleri almaları oldukça önemlidir. Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi görme kusurlarının tedavi edilmesi için gözlük kullanımı ihmal edilmemelidir. Aksi halde çocuk ilerleyen göz numarası ile okuma ve yazma gibi eylemlerde güçlük çekerek okul başarısının düşmesi söz konusu olabilir.

 

İŞİTME DERECESİ

isitme-testi.jpg

Göz kusurlarında olduğu gibi genellikle çocuk tarafından farkedilmeyen ve ancak yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda anlaşılabilen işitme sorunları çocuğun başarısını doğrudan etkileyen bir diğer sorundur.

İşitme sorunu bulanan çocuklar öğretmenlerinin anlattıklarını yeterince duymamaları nedeniyle derse odaklanmaları güçleşir ve beraberinde dikkat bozukluğu görülebilir. Bu nedenle okul öncesinde ebeveynlerin ihmal etmemeleri gereken bir diğer önemli sağlık kontrolü ise işitme dereceresidir.

 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

idrar-yolu-enfeksiyonu-.jpg

Çocuklarda sıkça görülen hastalıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçebilmek için öncelikle çocuğa tuvalet eğitimi verilmeli ve hijyen konusunda bilgilendirilmelidir. Okul dönemine kadar tuvalet ihtiyacı sırasında çoğunlukla annesinden yardım alan çocuklar okulun başlaması ile birlikte tuvalet ihtiyacı sırasında çeşitli sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle çocuk tuvalet ihtiyacı sonrasında hijyen konusunda bilgilendirilmeli ve mutlaka eğitilmelidir.

Dışarıda tuvalete girmekten çekinen veya evdeki tuvaletten farklı bir tuvaleti kullanmaktan kaçınan çocukların yeterince tuvalete gitmemesi nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları kaçınılmaz olmaktadır. Tuvalet eğitiminin bir diğer önemli parçası ile hijyendir. Çocukların tuvalet ihtiyacı sonrasında ellerini yıkamaması beraberinde üst solunum yolu hastalıklarını da getirmektedir.

Bulaşıcı özelliğine sahip olan üst solunum yolu hastalıkları damlacık yoluyla bulaşarak sınıf içinde ve hatta okul içinde salgın oluşmasına neden olabilir.

 

Cansu YAVAŞ / NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.