Öksürüğe İyi Gelen 9 Yöntem

Öksürük farklı hastalıklarla birlikte herkesin başına gelebilecek bir belirtidir. Bu sebeple öksürüğü hafifletmenin farklı yollarını sizin için araştırdık.
Öksürüğe İyi Gelen 9 Yöntem

Öksürük, kış aylarında sıklıkla ortaya çıkan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların beraberinde gelir. Hastalık geçse bile öksürüğün geçmesi çok zor olabilir. Bu durum kişiyi çok rahatsız eder. Özellikle de uzun süren öksürüklerde boğazda meydana gelen tahrişle birlikte öksürmek daha acı verici olabilir. Bu gibi durumlarda öksürüğe iyi gelen şeylere başvurabilirsiniz. Peki bunlar nelerdir? Birlikte bakalım...

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Hasta olduğunuzda öksürüğe iyi gelen birkaç yöntemi deneyebilir ve öksürüğünüzü hafifletebilirsiniz. Bu yöntemleri sizin için bir araya getirdik.

İşte öksürüğe iyi gelen şeyler:

1. Bol Su İçmek

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Ağız kuruluğu öksürüğü daha tahriş edici hale getirebilir. Bunun için öksürük belirtilerine karşı bol bol su tüketmek gerekir. Günde 2 litre su içerek hem boğazınızı yumuşatabilir hem de öksürüğün tahrişini azaltabilirsiniz.. Ayrıca solunum yolu hastalıklarından dolayı öksürülüyorsa da su tüketimi balgam sökmeyi de artıracaktır.

2. Pastil Kullanmak

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Öksürürken pastillerden yardım almak son derece rahatlatıcıdır. Nefesi ferahlatan ve boğazı yumuşatan pastiller bir süre öksürüğü kesebilir ya da belirtilerini hafifletebilir. Uzun süre boğazın yumuşak kalmasını sağlayan pastil, boğaz tahrişini de önleyeceği için daha rahat öksürmenizi sağlar.

3. Bitki Çayları İçmek

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Boğazları yumuşatmak ve öksürüğü azaltmak için bitki çayları vazgeçilmez bir çözümdür. Ekinezya, ıhlamur, ayva, kuşburnu ve yasemin çayı öksürüğe iyi gelen çaylar arasında yer alır. Bu çayları gün içinde tüketerek öksürük belirtilerini hafifletebilir ve rahatlayabilirsiniz.

4. Sütle Bal Tüketmek

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Çocukken birçok kişi sütle bal karışımını mutlaka tatmıştır. Ebeveynler sıklıkla çocuklarına bu tarifi uygular. Birçok hastalıkta rahatlatıcı etki sunan bu karışım öksürüğün yumuşamasına da yardımcı olur. Uygulamak için bir bardak sütün içerisine bir tatlı kaşığı bal eklenebilir. Etkiyi artırmak için bu karışıma biraz zencefil de ilave edilebilir.

5. Odayı Havalandırmak

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Tozlu, havasız ve kuru ortamlarda fazla durmak öksürüğe neden olabilir. Bu etkenler özellikle de kuru öksürüklere sebebiyet verebilir. Kuru öksürük de boğazı en çok tahriş eden belirtidir. Bunun için oda nemlendiricileri kullanılabilir ya da oda havalandırılabilir. Böylece öksürük belirtileri azaltılabilir.

6. Dut Pekmezi Yemek

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Dut pekmezi birçok şeye fayda sağladığı gibi öksürüğe de iyi gelir. 2 tatlı kaşığı dut pekmezinin içerisinde karabiber ekleyerek tüketin. Bu karışımı günde 1 kere uygulayın. Düzenli kullanımda öksürüğünüzün kesildiğini görebilirsiniz.

7. Parfüm Kullanmamak

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Oda spreyi ve parfüm gibi havada asılı kalan şeyler birçok kişiyi öksürtebilir. Evinizde bunlara yer veriyorsanız bir süre kullanımı azaltabilirsiniz. Öksürüğünüz kesilirse bu tür kokulara karşı hassasiyetinizin olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca parfüm kullanmak da öksürüğü tetikleyebilir. Parfümün kokusu geçse bile öksürük belirtileri devam edebilir. Buna da dikkat etmenizde fayda var.

8. Sigara Dumanından Kaçınmak

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Sadece sigara içmek değil sigara dumanını solumak da uzun süren öksürüklere neden olabilmektedir. Pasif içiciliğe dikkat etmeli, sigara içilen ortamlarda bulunmamalısınız. Özellikle kafe ve restoranlarda sigara içilen alanlarda uzun süre oturmak öksürük belirtilerini artırabilir. Bunun yerine temiz ve havadar alanlarda oturmayı tercih etmelisiniz.

9. Yüksek Yastık Kullanmak

Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Öksürüğünüz özellikle geceleri yatarken ortaya çıkıyorsa bu durumu yüksek yastık kullanarak çözebilirsiniz. Yastığınızı hafif eğimli yaparak uyursanız öksürük belirtileriniz azalabilir. Özellikle de reflü kaynaklı öksürüklerde bu yöntem işe yaramaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sigaranın Zararları Nelerdir?Amfizem Nedir?
Bronşektazi Nedir?Boğmaca Nedir?
Solunum Yolu Hastalıkları TedavisiSolunum Yolu Enfeksiyonlarına Bitkisel Çözümler

Öksürük neyin belirtisi olabilir?

Öksürük genelde üst solunum yolu rahatsızlıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra akciğer hastalıkları da sıklıkla öksürüğe neden olmaktadır. Öksürük farklı ciddi hastalıkların belirtisi de olabileceği için mutlaka uzun süren öksürüklerde hastanelerin göğüs hastalıkları bölümlerine başvurmak gereklidir.

Gece yatarken öksürük neden artar?

Gece öksürüklerinin nedeni reflü, sinüzit ve geniz akıntısıdır. Bu tür rahatsızlıklar yatağa uzanılınca artışa geçebilmektedir. Bu tür gece öksürük nöbetleri uyku sorunlarını da beraberinde getirebilir, kişinin yorgun uyanmasına neden olabilir. Bunların çözülebilmesi için rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir.

Öksürük varken nasıl yatılır?

Öksürük belirtileri gösterirken yüksek yastıkta yatılması, mümkünse yastığın ya da yatağın eğimli hale getirilmesi ve gerekirse çift yastıkla uyunması gerekir. Biraz sırt bölümünün eğimli olması öksürük şikayetlerini azaltabilir ve gece daha rahat uyumanıza olanak tanır.

Öksürük ne zaman tehlikeli olur?

Öksürük bir kaç haftadan uzun sürüyor ve bu süre 1 ayı buluyorsa bunun için doktora başvurmak gerekir. Çünkü bu tür kronik öksürüklerin altında farklı hastalıklar olabilir. Öksürüğün süresi kısaysa ancak öksürüğe nefes darlığı, balgam ve göğüs ağrısı eşlik ediyorsa mutlaka doktora görünmek gerekir.

Ciğerlerde balgam olduğu nasıl anlaşılır?

Ciğerde balgam olduğu balgamlı öksürüklerden anlaşılabilir. Bunun yanı sıra balgam çıkartmak, boğazda yapışıklık hissi, hırıltılı nefes alıp verme, göğüs ağrısı ve sıkışıklığı, nefes almakta güçlük, kısa kısa ya da tam nefes alamamak ciğerde balgam olduğuna işaret etmektedir. Bu belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Pekmez öksürüğe iyi gelir mi?

Pekmez boğazları yumuşatarak öksürüğe iyi gelen bir besindir. Özellikle keçiboynuzu ve dut pekmezi öksürük belirtilerinin iyileştirilebilmesi için sık sık kullanılır. Günde bir kaç kaşık pekmez tüketerek öksürüğünüzü hafifletebilir ya da tamamen öksürükten kurtulabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.