Akciğer ve Kalp Düşmanı Sigaranın Sağlığa 10 Zararı

Sigaranın zararlı olduğunu herkes biliyor ama bu zararların ne olduğu bilinmiyor. Sigaradan uzak durulması için tüm zararlarını içeriğimizde sıraladık...
Akciğer ve Kalp Düşmanı Sigaranın Sağlığa 10 Zararı

Sigara kullanımı en yaygın bağımlılıklardandır. Herkesin çevresinde sigara bağımlısı birileri bulunur. Genelde sigaraya özenmek, kendini kanıtlayıcı bir etken olarak görmek, üzüntü ve kaygıları giderme isteği ve arkadaş ortamı gibi nedenlerle başlanır. Ancak sonrası hiç düşünülmez. Kişinin yaşı ne olursa olsun sigara sağlığa büyük zararlar verir. Bu zararları öğrenince sigaradan uzak durmak isteyebilirsiniz.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu sigara içen de içmeyen de bilir. Ancak bu zararlardan her zaman üstün körü bahsedilir. Evet, sigara sağlığa zararlı ancak vücutta nelere yol açıyor? Bu konu hakkında pek çok kişi bilgi sahibi değil. Bu zararların biraz detaylarına inince korkunç gerçekler ortaya çıkıyor. Bunlara biraz göz atmakta fayda var.

İşte sigaranın zararları:

1. Solunum Sistemini Tahrip Eder

Sigaranın Zararları

Rahat ve temiz nefes almanın önemi onu kaybedince anlaşılır. Akciğer hastalıklarına yakalanılınca nefes alabilmenin ne kadar değerli olduğu gün yüzüne çıkar. Sigara içmek direkt olarak akciğeri etkileyen zararlı bir alışkanlıktır. Uzun süre sigara kullanımı zatürre, bronşit, astım, KOAH ve amfizem gibi yaşaması zor hastalıklara davetiye çıkarır. Bu hastalıklar kişiyi günlük hayattan mahrum bırakabileceği gibi ölüme dahi götürebilir.

2. Kanser Riskini Artırır

Sigaranın Zararları

Günümüzde pek çok kişi kansere karşı bilinçli davranıyor ve kanser yapıcı maddelerden uzak durmaya çalışıyor. Ancak sigara kullananlar bunun farkında değil. Sigarada kansere neden olan onlarca madde yer alıyor. Sigara içmek başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kansere neden olabiliyor. Hem kansere yakalanma riski hem de kanserden ölme riski kat ve kat artıyor.

3. Kalp ve Damar Sağlığını Etkiler

Sigaranın Zararları

Sigaranın içinde birçok kişinin bildiği gibi nikotin bulunur. Nikotin tansiyonun yükselterek damarların daralmasına neden olur. Yaş ne olursa olsun refleksler yavaşlar, kalp ve damar hatalıkları ortaya çıkar. Dokulara oksijen taşıyan hemoglobin, kanda yükselen karbonmonoksit gazı nedeniyle oksijen taşıma görevini yerine getiremez.

Dokulara oksijen taşınamadığında kalbe aşırı yük biner. Bu durum kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi çeşitli komplikasyonların yaşanma olasılığı artırır.

4. Kangrene Neden Olur

Sigaranın Zararları

Bir kaza ya da hastalık nedeniyle ayak, el ve parmakları kaybetmek düşününce bile korkutucu gelen bir durumdur. Maalesef ki sigara böyle bir kaza yaşanmadan bile bunu rahatlıkla başarabilir. Dolaşım bozukluğuna neden olan sigara, damarları tıkar. Bu durum erken teşhis edilemezse ayak gibi çeşitli uzuvlarda kangren oluşabilir ve bu bölgelerin kesilmesi gerekebilir.

5. Kısırlığa Yol Açar

Sigaranın Zararları

Sigara, cinsel işlev bozukluklarının en önemli nedenlerinden biridir. Çünkü doku ve hücrelerin yeterli oksijeni alamamasına neden olur. Bu durum cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra yumurtalık ve testis üzerinde zararlı etkiler de gösterir. Toksik maddeler nedeniyle kısırlık riski artar. Gebe kalınsa dahi düşük yapma ihtimali yükselir ve plasenta sorunları yaşanabilir.

Sigara içen anne, karnındaki bebeğe de aynı derecede zarar vermiş olur. Bebeğin ölümüne bile neden olabilir. Çocuğunuzun sağlıklı olması için öncelikle anne ve babanın sağlıklı bir birey olması önemlidir.

6. Ruh Sağlığını Bozar

Sigaranın Zararları

Birçok kişi sigaraya üzüntü ve stresinden kaçmak için yönelir ancak bu durum tam tersini yaratır. Sigara ruhsal gerilimi ,stresi ve sıkıntıyı artırır. Kişiyi daha yorgun ve mutsuz hissettirir. Sigara içenlerde depresyon belirtileri daha sık görülür. Pasif içicilerde de bu durum görülmektedir. Sadece sigara içmemek değil, sigara dumanına maruz kalmamak da önemlidir.

7. Böbrek Yetmezliğine Neden Olabilir

Sigaranın Zararları

Sigara kullanımı böbrek arterinde daralmaya neden olur ve böbreğe giden kanı azaltır. Bu durum böbreklerin zarar görmesiyle birlikte böbrek yetmezliği sorununu ortaya çıkarabilir. Böbrek yetmezliği kişiyi diyaliz kullanmaya mahkum edebilir ve böbrek nakli ihtiyacını doğurabilir.

8. Şeker Hastalığı Riskini Artırır

Sigaranın Zararları

Sigara kullanımı tip 2 diyabet hastalığını yakalanma oranını artırır. Çünkü nikotin kandaki şeker seviyesini etkilemektedir ve insülin direncinin artmasına sebebiyet verir. Sürekli sigara içen bir kişinin kan şekeri de sürekli yükselir. Bu durum uzun süre yaşandığında diyabet hastası olmak kaçınılmazdır.

9. Ağız Sağlığını Bozar

Sigaranın Zararları

Sigaranın vücutta ilk etkilediği yer ağız sağlığıdır. Dişler sararır, diş etleri çekilir, diş çürüğü ve kayıpları sıklıkla yaşanır. Bunun yanı sıra bozular ağız sağlığı ile birlikte ağızda kötü koku oluşur, buna sigaranın kokusu da eklenir. Bu durumdan çevrenizdekiler de rahatsız olabilir.

10. Göz Sağlığına Zarar Verir

Sigaranın Zararları

Sigaranın kan akışını bozduğundan bahsetmiştik. Bu durum gözdeki retinanın arkasında yer alan kan damarlarına zarar verir. Bu durum sarı nokta hastalığı riskini artırmaktadır. Ayrıca görme kaybı gibi sorunlar da sigara nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigaranın Zararları

Öncelikle sigarayı bırakmak kolay değildir ama istemek yani irade çok önemlidir. Oturduğunuz yerde sadece düşünerek bu bağımlılıktan kurtulamazsınız. İlginizi çekebilecek uğraşlar edinmeli, bu uğraşlara zaman ayırarak bu alışkanlıktan kurtulmaya çalışabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşama bir hobi gibi sarılmalı, yiyecekten aktiviteye kadar her şeyinizi düzenlemelisiniz.

Egzersiz yapabilir, her gün yürüyüşe çıkabilir, bol su tüketebilirsiniz. Bunun yanında sakız çiğnemek, nefes egzersizleri yapmak ve sevilen işlerle uğraşmak da size sigarayı unutturabilir. Her sigara içme isteği geldiğinde farklı şeylere yönelin ve onunla uğraşmaya başlayın. En önemlisi de sigarayı azaltarak değil, bir anda bırakın.

Bazı araştırmalar sigara isteğini yiyeceklerin de azalttığını gösteriyor. Örneğin her gün portakal tüketmek nikotin isteğini yüzde 79 azaltıyor. Bunun yanı sıra sebzeler, tahıllar, sarımsak ve elma gibi gıdalar da sigara isteğini bastırabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bronşektazi Nedir?Amfizem Nedir?
Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bir insan neden sigara içer?

Sigarada bağımlılık yapan maddeler bulunur. Bunların başında nikotin gelir. Nikotin beyinde dopamin salgılanmasını sağlar. Bu hormon kişide bağımlılık hissi uyandırır. Bu durum çikolata bağımlılığına benzer. Mutlu olmak için ve dopamin salgılama işleminin devam etmesi için kişi ister istemez sigaraya yönelir. Bu uzun vadede psikolojiyi istenenin aksine olumsuz etkilemektedir.

Günde 1 tane sigara içmek zararlı mı?

Günde 1 sigara içmek ile sigaranın zararlarından kaçınılamaz. Sadece günde 1 paket sigara içenlerin yarısı kadar hastalığa yakalanma riskiniz bulunur. Yani günde bir adet sigara içmek de sağlığa zararlıdır. Tek çözüm sigarayı tamamen bırakmaktır. Ayrıca günde bir tane sigara içenler bu sayıyı artırma eğilimdedirler, çünkü sigara bağımlılık yapar.

Sigaranın yerini ne tutar?

Sigaranın yerini tutacak ve sigara içme isteğini bastıracak bazı besinler arasında ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, esmer pirinç, badem, elma, sarımsak, kinoa ve portakal bulunur. Bu besinleri her gün tüterek sağlıklı yaşayabilir, sigara içme isteğinizi bastırabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı beslenmek sigaranın vücutta bıraktığı hasarlarında da daha kısa sürede toparlanmasını sağlar.

1 gün sigara içmeyince ne olur?

Sadece sigaranın bırakıldığı ilk gün bile kalp krizi riskiniz azalmaya başlar, tat duyunuz yerine gelir. Üç gün sigara içmezseniz biraz daha temiz ve rahat nefes aldığınızı fark edebilirsiniz. Günler geçtikçe nefes alış verişiniz daha da iyileşir, kendinizi iyi hissetmeye başlayabilirsiniz. Sigaranın iç organlarda bıraktığı tahribat daha uzun sürelerde kendine gelebilir.

Sigara en çok neye zarar verir?

Sigara solunum yoluyla tüketildiği için en çok akciğere zarar verir. Amfizem, bronşit, KOAH ve akciğer kanseri hastalıklarına yakalanma oranı ciddi oranda artar. Daha sonra mide, kalp, yumurtalık ve pankreas gibi yerler etkilenir. Buralarda da kanser oluşum riskleri artış gösterir. Kısacası sigara vücuttaki birçok alanı etkileyebilir.

Sigara içe çekilmezse ne olur?

Sigaranın içe çekilmeden içilmesinin hiç bir artısı bulunmuyor. Dudak tiryakiliği denilen bu durumda dahi kalp krizi riski artış gösteriyor. Çünkü sigarada bulunan zararlı maddeler yine de ağızdan içeri giriyor ve sigaranın verdiği zarar tam da burada başlıyor. Dudak tiryakiliği kişiyi hastalıklardan korumuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum