Numan Kurtulmuş Kimdir? Nereli? Siyasi Hayatı ve Görevi

Numan Kurtulmuş 15 Eylül 1959 tarihinde Ünye/Ordu'da doğmuştur. Numan Kurtulmuş hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Numan Kurtulmuş Kimdir? Nereli? Siyasi Hayatı ve Görevi

Numan Kurtulmuş, 23 Mart 1959 tarihinde Ordu Ünye'de doğmuştur. Babaannesi Gürcü kökenlidir ve ismini Numan Kurtulmuş adındaki dedesinden almıştır. Dedesi, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Çanakkale, Erzurum, Batum ve Azerbaycan cephelerinde binbaşı olarak görev yapmış ve Balkan Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi'nde yer almıştır. Dedesi ayrıca, Amentü Şerhi adında, ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen eserin yazarıdır.

Numan Kurtulmuş, 1988 yılında Sevgi Kurtulmuş ile evlenmiştir ve Ayşe, İsmail ve Emir adlarında üç çocuğu vardır. İyi bir İngilizce bilgisi bulunan Kurtulmuş, Fenerbahçe takımının hayranıdır. Siyasetçi ve Akademisyen olan Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakan yardımcılığı gibi görevler üstlenmiştir. Günümüzde Ak Parti Genel Başkanvekili görevini yürütmektedir.

Eğitim ve Çalışma Hayatı

Numan Kurtulmuş Kimdir?

İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde lise eğitimini alan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı.

1988-1989 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde Temple Üniversitesi School of Business & Management'da çalışmalarına devam etti ve 1992 yılında İstanbul Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı.

1994 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde doçent oldu ve 2004 yılında profesör oldu. Eğitimini tamamladığı fakültede siyaset, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetimi dersleri verdi.

Ayrıca, uluslararası ve Türk kuruluşların sempozyum ve seminerlerinde konuşmacı olarak yer aldı ve 2010-2012 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ekonomi ve siyasal iletişim dersleri verdi.

Siyasi Hayatı

Numan Kurtulmuş Kimdir?

1998 yılında Necmettin Erbakan ile birlikte siyaset hayatına girdi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

2001 yılında Fazilet Partisi kapatılması sonrasında Saadet Partisi'ne katıldı ve İstanbul İl Başkanlığı ve genel başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü.

2008 yılında, Recai Kutan tarafından 26 Ekim 2008 tarihinde yapılacak kongrede tek genel başkan adayı olarak Numan Kurtulmuş'un katılacağı açıklandı ve "Saadet Şimdi!" sloganı ile gerçekleşen kongrede 924 geçerli oyun hepsini alarak Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi.

2010 yılında, Necmettin Erbakan ile fikir ayrılığı yaşandı ve Numan Kurtulmuş, 4. Olağanüstü Kongre'de tek aday olarak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Ancak seçimlerde Erbakan'ın desteklediği yeşil liste karşısında Numan Kurtulmuş beyaz liste ile çıktı, bu da Erbakan ve yakınlarının parti yönetiminden tasfiyesi olarak yorumlandı. Bunun sonucu olarak, 650 delege olağanüstü kongre talep etti, ancak reddedildi ve sonrasında Erbakan'ın yakınları tarafından açılan davalardan atanan kongre çağrı heyetinin kararı üzerine, birçok partili 1 Ekim 2010 tarihinde Saadet Partisi'nden istifa etti.

Numan Kurtulmuş, istifasının ardından "Medeniyet Siyaseti Hareketi" adını verdiği siyasi bir hareket başlattı.

Kurtulmuş'un liderliğindeki Medeniyet Siyaseti Hareketi'nin üyeleri, 235 kişilik bir grubun bir araya gelmesi sonucu, 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) kuruldu. 28. gününde, 28 Kasım 2010 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 1. Olağan Kongresinde, genel başkanlık seçiminde, 210 delegenin 207'sinin oyunu ile Kurtulmuş genel başkan olarak seçildi.

Numan Kurtulmuş Kimdir?

HAS Parti, 2011 Türkiye genel seçimlerinde %0,77 oy aldı. 12 Temmuz 2012 tarihinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş'a AK Parti ile HAS Parti'nin birleşmesi önerisinde bulundu.

İki partinin yetkili kurulları tarafından alınan karara göre, birleşme süreci başladı ve 19 Eylül 2012 günü gerçekleştirilen olağanüstü kongrede, HAS Parti delegelerinin 165 oyunun geçerli olduğu dikkate alınarak 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı alındı.

Numan Kurtulmuş, HAS Parti'nin sonrasında birçok partili ile birlikte 22 Eylül 2012 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir törende AK Parti'ye katıldı. Daha sonra, 30 Eylül 2012 tarihinde Ankara'da gerçekleşen AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresinde Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği için seçildi ve ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle, Ahmet Davutoğlu döneminde Kurtulmuş başbakan yardımcısı olarak atandı.

7 Haziran genel seçimlerinde Ordu milletvekili olarak seçilen Kurtulmuş, Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 63. Hükümette tekrar başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü olarak görev aldı.

1 Kasım seçimlerinde yeniden Ordu milletvekili olarak seçildi ve 24 Kasım 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Hükümette tekrar başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü olarak görev aldı.

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık görevinden istifa etmesi sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan Binali Yıldırım'ı hükümet kurmak için görevlendirdi ve Kurtulmuş 65. Hükümette tekrar başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi.

19 Temmuz 2017 tarihinde yapılan kabine revizyonunda, Kurtulmuş Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

24 Haziran 2018 tarihinde İstanbul milletvekili olarak seçilen Kurtulmuş, 18 Ağustos 2018 tarihinde yapılan AK Parti 6. Olağan Büyük Kongresinde AK Parti Genel Başkanvekili oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Nabi Avcı Kimdir?Mehmet Ersoy Kimdir?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.