Nükleer Silahın Zararları

ABD tarafından iki kez 2.Dünya Savaşı'nda kullanılan nükleer silahı askeri açıdan çekici kılan birim ağırlığı başına patlama sırasında ortaya çıkardığı etkidir.
Nükleer silah, diğer patlayıcılardan daha farklı bir amaçla kullanılır. Daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılan nükleer silah bir şehri ya da bir ülkeyi yok edebilecek güçtedir. Bu yüzden nükleer silah caydırıcı olmaktadır çünkü nükleer silahlara sahip bir ülke, benzer saldırının kendisine yapılabileceğini düşünmektedir.
Nükleer Bomba Nasıl Çalışır?
İki ayrı tür çekirdek tepkimesiyle çalışan nükleer bombaya yanlış olsa da atom bombası denmektedir. Bölünebilir madde adı verilen uranyum izotopu ve plutonyum izotopu, nükleer silahın hammaddesidir. Uygun miktarda bir araya getirilen mu maddelerde bir nötron kaynağı ile fisyon tepkimesi başlatılır ve kayaktan çıkan bir nötron, fisil maddenin çekirdeğinin parçalanmasına sebep olur. Bunun sonucunda yüksek kinetik enerjiye sahip olan iki çekirdek ile birlikte iki veya üç tane de nötron ortaya çıkar. Bazı nötronlar sistemi terk eder. Arta kalan nötronlar yeniden fisyon tepkimesi yaratırlar. Eğer sistemde yeterli fisil madde varsa sistemdeki nötron sayısı artar. Hızla oluşan tepkimeler sonucunda çok büyük bir ısı ortaya çıkar ve sistem genleşir. Bu yüzden sistemden sızan nötronların sayısı artacağı için tepkimeler sona erer. Nükleer bombada önemli olan malzeme seçimi ve zincirleme tepkimeyi uzun süre devam ettirmektir.
Bir nükleer bomba için yalnızca fisil maddeye sahip olmak yeterli değildir. Bununla birlikte fisil maddeden yapılmış kürenin sıkıştırılabilmesi için kimyasal patlamaları senkronize olarak ateşleyecek düzeneklerin yapımı da gereklidir.
Plutonyumun Sağlığa Etkileri
Plutonyum insan vücuduna besin yoluyla ya da havadan solunma yoluyla girebilir. Plutonyum saf ve toz halde solunduğu takdirde bir kısmı akciğerlerde ve üst solunum yollarında birikir. Birkaç saat içinde birikmiş olan plutonyum geri atılır ancak bir kısmı iki yıl kadar akciğerlerde kalır.
ABD tarafından 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine nükleer silahla saldırı yapılmıştır. İkinci saldırı ise Nagazaki kentine yapılmış ve 120.000 kişi yaşamını kaybetmiştir. Japonya'da atılan atom bombasından sonra hayatta kalanlar üzerinde yapılan çalışmalarda akciğerin maruz kaldığı radyasyon için kanser riski hesaplanmıştır.
Örnek vermek gerekirse yarım kilo plutonyum tozu havaya saçıldığında yere çökecektir ve insanların çok bulunduğu bir yerde 100.000'de biri kadarı solunabilir. Bu da 19 kanser vakası için yeterli olan bir miktardır. Rüzgar nedeniyle plutonyum tozu tekrar havalanırsa kanser vakası sayısı da artacaktır. Topraktaki plutonyumun bitki kökleri tarafından emilerek insan besinlerine karışması sonucunda da kanser vakası sayısı artacaktır.
NeOldu.com / Özel Haber
- Yorumlar 0