Nizamülmülk Kimdir? Nizamülmülk Nereli ve Ne Zaman Öldü?

Televizyonda yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle beraber Türk gündeminde fazlasıyla merak edilen Nizamülmülk’ün biyografisi sizlerle. İşte Nizamülmülk Kimdir? Nizamülmülk Nereli ve Ne Zaman Öldü?
Nizamülmülk Kimdir? Nizamülmülk Nereli ve Ne Zaman Öldü?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ve Siyasetname isimli kitabıyla adından söz ettirmeyi başaran Nizamülmülk hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte Büyük Selçuklu İmparatorluğu Veziri Nizamülmülk Kimdir? Nizamülmülk Nereli? gibi soruların yanıtı.


Nizamülmülk Kimdir?

Nizamülmülk Kimdir

10 Nisan 1018 tarihinde İran’ın Horasan bölgesinin Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tusi’dir. Doğduğu dönemde şehir Gazne Devleti tarafından kontrol edilmekteydi. İlk siyasi işlerine Gazne Devleti’nde başlayan Nizamülmülk, 1059’da Horasan valisinin yanında çalışırken şimdi ise vali olmuştur. Daha sonra Selçuklular Devletine geçiş yaparak Bellh valisinin yanına gitti. 1064’te ise Büyük Selçuklu Devletinin vezirliğini yaptı. Nizamülmülk ismi Abbasi halifesi Kaim bi Emrillah, kendisine vermiştir.


Nizamülmülk Ölümü

Nizamülmülk Ölümü

Nizamülmülk, hamamdan çıktıktan sonra yediği bir yemek sırasında zehirli bıçak kullanılarak 10 Ekim 1092’de Cumartesi günü Haşhaşiler tarafından öldürüldü. Saldırıyı yapan katilin kaçarken düşmesi sonucu Nizamülmülk’ün askerleri adamı yakalayarak öldürdü. Ölümünden 8 gün sonra cesedi Bağdat’a geldi. Mezarı ise İran’ın İsfahan kentinde yer almaktadır. Bu mezarda Selçuklu devletinden birçok kişi ve Sultan Melikşah’da yatmaktadır.


Nizamülmülk Nereli?

Nizamülmülk Nereli

1018 yılında İran’da doğan Nizamülmülk, Horasan’ın Tus şehrindendir. 27 yıl boyunca vezirlik yapan Nizamülmülk Siyasetname isimli kitabıyla hala günümüzde kendisini unutturmamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.