Nasrettin Hoca Kimdir? Nasrettin Hoca Nereli ve Hayatı

Herkesin neredeyse fıkralarını duyup dinlediği Nasrettin Hoca hakkında sizler için araştırma yaptık. İşte Nasrettin Hoca Kimdir? Nasrettin Hoca Nereli ve Hayatı hakkında bilgiler.
Nasrettin Hoca Kimdir? Nasrettin Hoca Nereli ve Hayatı

Adını Türk toplumunda önemli bir yere yazdırmayı başaran Nasrettin Hoca’nın hikayeleri hayatınızda birkaç sefer duymuşsunuzdur. İşte Nasrettin Hoca Kimdir? Nasrettin Hoca Nereli ve Hayatı.


Nasrettin Hoca Kimdir?

Nasrettin Hoca Kimdir

Nasrettin Hoca, 1208 yıllarında Anadolu Selçuklu Devleti kontrolünde olan Sivrihisar’da doğmuştur. Hortu köyünde belirli eğitimini gören Nasrettin Hocan, Sivrihisar’a giderek medrese eğitimi almıştır. Burada birkaç yıl kalmış ve babasının ölüm haberi sonra doğduğu yere geri dönmüştür. Geldiğinde babasının yerine köy imamlığı yapmıştır. 1284 yılında Akşehir’de ölen Nasrettin Hoca, kendi türbesine gömülmüştür.

Hikayelerin asıl çıkış yaptığı zaman ise öldükten sonrasıdır. Farklı farklı kişiliklerde tanıdığımız Nasrettin Hoca, her hikayede değişik ruha sahip olmaktadır. Bir hikayede çok zeki olurken diğerinde akılsız birisi olabilmektedir. Geçmişte yazılıp günümüze kadar ulaşmayı başaran hikayeler ve fıkralar Türkiye dahil birkaç ülke okullarda Nasrettin Hocayı kullanmaktadır.

Nasrettin Hoca hikayeleri Çin ve Rusya gibi diğer ülkelerde de fazlasıyla anlatılmaktadır. Hikaye dışında ilk yazılan tiyatro oyunu ise 1775 yılında yapımına başlanan Nasreddin Hoca’nın Mansıbı’dır. İlk filmi ise 1939 yılında yayınlanan Nastradin Hoca i Hitar Petar’dır. UNESCO tarafından belirlenen Nasrettin Hoca günü ilk olarak 1996 yılında kutlanmıştır.


Nasrettin Hoca Nereli?

Nasrettin Hoca Nereli

1208 yılında dünyaya gelen Nasrettin Hoca, aslen Konya’nın Akşehir ilçesinin Hortu mahallesindendir. Hayatının büyük bir kısmını buralarda geçiren Nasrettin Hoca, 1284 yılında 75 yaşında doğup büyüdüğü yerde ölmüştür.


Nasrettin Hoca Fıkrası

Nasrettin Hoca Fıkrası

Sizler için en bilindik 2 tane kısa Nasrettin Hoca fıkrasını bu içeriğimize ekledik.

Onu Kendisi Sanmış

Nasreddin Hoca bir gün yolda giderken bir adamla karşılaşmış. Adamla sohbet etmeye başlamışlar. Bir saat havadan sudan konuştuktan sonra Hoca:

– Kusura bakma arkadaş. Ben seni tanıyamadım, adın neydi?, diye sormuş.

Adamcağız çok şaşırmış:

– Madem beni tanımadın, neden benimle bir saattir sohbet ediyorsun?, demiş.

Nasreddin Hoca:

– Kıyafetlerin benimkine çok benziyordu. Ben de seni ben sandım, demiş.

Bugün Ayın Kaçı

Nasreddin Hoca bir gün bir işi için Konya’ya gitmiş.

Yolda giderken bir adam Hoca’yı durdurmuş:

– Pardon Amca, bugün ayın kaçı biliyor musun?, demiş.

Hoca:

– Ne bileyim yahu! Ben buraların yabancısıyım, demiş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.