Nasır Nedir? Nasır Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Cildin sürtünme gibi olaylara karşı verdiği tepki olan nasırın nedenlerini, belirtilerini, çeşitlerini, tedavisini ve ameliyatını yazımızda bulabilirsiniz.
Nasır Nedir? Nasır Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Genellikle el ve ayaklarda oluşan nasır, kötü bir görünüm oluşturan rahatsızlıklardan birisidir. Nasırlar boy ve çeşit bakımından farklılıklar gösterebilirler. Bu yüzden içeriğimizde nasırlar hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda nasır nedir, neden çıkar, nasıl geçer ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevapladık.

İşte nasır hakkında her şey...

Nasır Nedir?

Nasır

Nasır, vücudumuzu koruma amaçlı oluşan bir tepkimedir. Cilde uygulanan basınç ve sürtünme gibi nedenlerle cildin tahriş olmasını engellemek ve cildi korumak amacıyla vücudumuzun bir nevi koruma mekanizmasıdır.

Bölgede tahriş ve yara oluşumunu engellemek adına deri kalınlaşır ve nasır oluşur. Gün içerisinde en çok ağırlık ve basınç uygulanan bölge ayaklar olduğundan dolayı nasır problemi en çok ayaklarda görülmektedir. Ancak uzun süre ve sıkı bir şekilde tutulan kalemde nasıra neden olabilir.

Nasır Çeşitleri Nelerdir?

Nasır

Nasırın sert, yumuşak ve tohum nasır olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Sert nasır ayak tabanı bölgesinde bulunan nasırlardır. Bu nasır derin bir köke sahiptir ve ağrıya neden olmaktadır. Çevre dokularında iltihap görülebilen ölü derilerin sertleşmesi yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Yumuşak nasır ise 1-4 cm boyutlarındadır. Bu nasır türü sert nasıra göre daha hafif ağrıya ve acıya neden olmaktadır. Çoğu zaman ise ayak parmaklarının birbirine sürtmesi veya uzun süre ayakta kalınması yüzünden ortaya çıkmaktadır. Nasır bantları ve ponza taşı ile kolaylıkla ortadan kaldırılabilir.

Tohum nasır ise topuğun yan ve arka kısımlarında karşımıza çıkmaktadır. Buradaki ölü deri tabakası kolaylıkla alınabilmektedir. Ayrıca üzerine baskı uygulanmadıkça herhangi bir ağrıya ya da sızıya neden olmaz.

Nasır Oluşumu Nedenleri Nelerdir?

Nasır oluşumunun başlıca nedeni cilt üzerine uygulanan basınç, ağırlık ve sürtünmedir. Cildin tahriş olmasına ve yara oluşumuna karşı vücudumuzun bir tepkimesidir. Deri kalınlaşarak kendini korumaya alır.

Ellerde Oluşan Nasır Nedenleri

Nasır

Ellerde oluşan nasırların birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlar sürekli yazı yazmak, tenis oynamak, bahçe işleriyle uğraşmak, enstrüman çalmak ve odun kesmektir. Bu aktiviteler yüzünden el ve parmaklarımızda nasır oluşabilmektedir.

Ayaklarda Oluşan Nasır Nedenleri

Nasır

Ayaklarda oluşan nasırların başlıca nedeni yanlış ayakkabı seçimidir. Dar ayakkabıların cilde uyguladığı sürtünme ve basıncın yanı sıra tercih edilen bol ve büyük ayakkabılarda aynı etkiye neden olacaktır.

Bunun dışında çıplak ayakkabı giymek, uzun süre koşmak ya da yürümek, çorapların pamuklu olmaması, ayaklardaki şekil bozuklukları ve yüksek topuklu ayakkabıları kullanmak da nasır oluşumunda rol oynamaktadır. Bu sebeple nasır oluşumunu engellemek için bu nedenlerden uzak durmamız gerekiyor.

Nasır Oluşumu Nasıl Önlenir?

Nasır

Nasır oluşumunu önlemek için birkaç noktaya özen göstermeniz gerekiyor. İlk olarak nasır oluşan bölgeye karşı hassas ve özenli davranılmalıdır. Daha fazla sürtünme ve basınç uygulanması engellenmelidir.

Daha sonra doğru ayakkabı seçimi yaparak, pamuklu çorap tercih ederek ve her gün değiştirerek, ponzo taşı ile ölü deriyi temizleyerek, bağcıkları ayakkabıya baskı uygulamayacak şekilde bağlayarak, el bakımlarında özenli olarak, uzun süre bir el aleti kullanacaksak eldiven takarak ve gün içerisinde nemlendirici krem kullanarak nasır oluşumlarını önleyebiliriz.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir?

Nasır

Nasır tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur nasırın iltihaplı olup olmadığıdır. Nasırlar genellikle ponzo taşı veya benzeri aletlerle temizlenirler. Ancak iltihaplı nasırlar kazındığında kanama ve iltihap akıntıları görülmektedir.

Nasır bantlarını dolaşım bozukluğu ve şeker hastalarının kullanması oldukça sakıncalı olabilir. Ancak bilinçli ve doğru kullanım ile nasırın üzerindeki baskıyı azaltır ve iyileşmesini hızlandırırlar. Nasır bantlarını kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan onay ve bilgi almalısınız.

Nasır tedavisindeki en önemli unsur bölgedeki baskıyı azaltmaktır. Bunun için nasıra neden olan etkenlerden uzak durmalısınız. Aksi halde nasır oluşumunu tekrar edebilmektedir. Tekrarlayan ve geçmeyen nasırlarda uzman bir doktora başvurmanızı öneririz.

Nasır Ameliyatı

Nasır

Nasır ilerlediği takdirde tek çözüm yöntemi ameliyattır. Bunun nedeni ise bazı bitkisel yöntemlerin nasırın geçirilmesinde kullanılması ama işe yaramamasıdır. Bu süreç boyunca nasırın kalınlığı artar ve geri dönülemez noktaya gelir.

Nasır ameliyatı ile deri kökü tamamen temizlenmektedir. Lokal anestezi yöntemiyle yapılan bu ameliyatta derin köke inmiş olan nasırlar alınmaktadır. Oldukça hızlı ve etkili bu yöntem sayesinde kısa sürede kronikleşmiş nasırlarınızdan kurtulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedenleri ve TedavisiTinea Pedis Nedir?
Topuk Dikeni Nedir?Plantar Fasiit Belirtileri ve Tedavisi
Freiberg Hastalığın Nedir ve Neden Olur?Morton Nöroma Nedir?

Nasır neden meydana gelir?

Nasır, derinin sıkışması sonucunda ortaya çıkan sertleşmelerdir. Nasır, altındaki kemik çıkıntısının sıkıştırması ya da sürekli aynı noktaya uygulanan baskı yüzünden oluşmaktadır.

Ayaktaki nasır nasıl yok edilir?

Ayaktaki nasırı ortadan kaldırmak için ponza taşını, nasır sökücü kremleri ve nasır bantlarını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler nasır üzerinde bulunan ölü deriyi yok etmektedir. Bu sayede nasır oluşumu ortadan kalkar.

Nasır nasıl geçer?

İleri derecede yani çok sertleşmiş nasırları tedavi etmek istiyorsanız bölgenin yumuşatılması gerekiyor. Bunun için bölgeye çeşitli krem ve ilaçları uygulayın. Daha sonra nasır yumuşayan bölgeden alınarak temizlenmektedir. Bir başka yöntem olan kriyoterapide ise nasır dondurularak ortadan kaldırılmaktadır.

Nasır kökü evde nasıl çıkarılır?

Nasır kökünü evde çıkartmak istiyorsanız bir leğenin içerisine su ve beyaz sirke katmalısınız. Bu karışım içerisinde nasırlı bölgeyi biraz bekletin. Beyaz sirke sayesinde nasırlarınız yumuşayarak dökülecektir. Ayrıca bu karışıma karbonat da ekleyebileceğinizi belirtelim. Peeling etkisi yaratan karbonat, ayaklarınızın temiz bir görünüme sahip olmasını sağlayacaktır.

En iyi nasır bandı hangisi?

Kaliteli nasır bantlarından birisi olan AQUAMED Nasır Sökücü Bant, en çok tercih edilen ve etkili olan üründür. Kuru ve temiz deriye uygulanması gereken bant, belirli süre bekledikten sonra uygun bir şekilde çekilmelidir. Bu sayede bölgedeki nasıl oluşumları ortadan kaldırılır.

Nasır kendi kendine geçer mi?

Nasırlar çoğu zaman kendiliğinden geçmemektedir. Ancak evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler sayesinde nasırları kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz. Evde uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa mutlaka uzman bir doktora görünün.

Nasır kesilir mi?

Nasırın kesilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında sökmek, koparmak ve kanatmak da aynı şekilde önerilmemektedir. Eğer bu uygulamaları yaparsanız nasırı oluşturan maddelerin yaşaması için uygun bir alan oluşturmuş olursunuz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.