Tinea Pedis Nedir? Ayak Mantarı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ayak mantarı olarak bilinen tinea pedisin nedenlerini, belirtilerini, tiplerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Tinea Pedis Nedir? Ayak Mantarı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Genellikle yetişkin bireylerde görülen tinea pedis, çeşitli yollarla bulaşan ayak mantarı hastalığıdır. Çoğu zaman ortak kullanılan eşyalar yüzünden oluşan bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda tinea pedis nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, hangi tiplere sahiptir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte ayak mantarı hakkında her şey...

Tinea Pedis Nedir?

Tinea Pedis

Tinea pedis, ayaklarda ve ayak parmaklarında oluşan bir cilt hastalığıdır. Halk dilinde ise mantar enfeksiyonu olarak adlandırılmaktadır. Tinea pedis, mantarın ayaklara bulaşması ile ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalığın iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar akut tinea pedis ve kronik tinea pedis olarak adlandırılır. Akut tinea pedis ile kronik tinea pedis arasında çok az farklılık bulunmaktadır. Aralarındaki fark kroniğin düzenli, akutun tek seferlik yaşanmasıdır. Belirtileri ise genellikle aynı şekilde seyreder.

Tinea Pedis Tipleri

Tinea Pedis

Tinea pedisin farklı tipleri bulunmaktadır. İnterdigital, hiperkeratik ve vezikülobüller tip olarak 3 farklı şekilde ayak mantarı görülmektedir.

İnterdigital Tip

İnterdigiral tip genellikle ayağın dış parmak bölümlerinde görülmektedir. Gri ve beyaz yaralar ile kendini gösterir. Bu tip mantarın ayağın taban bölümüne doğru yayılma riski bulunmaktadır. 

Hiperkeratik Tip

Hiperkeraktik tip ise ayak parmak uçlarında, topukta ve ayak tabanında görülür. Kuru ve lezyonlar şeklindedir. Belirgin kırmızılıklarla kendisini göstermektedir. 

Vezikülobüller Tip

Vezikülobüller tip ayak mantarında ise su dolu lezyonlar görülür. Bunlar patlar ve yerini yenileri alır. Kırmızılıklar halindedir ve kaşıntılıdır. Tedavi edilmediği takdirde birçok bölgeye yayılma riski bulunur. 

Tinea Pedis Belirtileri Nelerdir?

Tinea Pedis

Tinea pedis hastalığının belirtileri ayaklarda görülen sorunlarla ortaya çıkmaktadır. Ayak parmaklarında kızarıklık, kaşıntı, beyazlaşma, yanma, batma, soyulma, pullanma, dökülme, kalınlaşma, lezyonlar, ağrı, şişlik ve kanama bu hastalığın belirtileridir. 

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız doktora başvurmalısınız. Kolayca yayılım gösterebilen bir hastalık olduğu için bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Alanında uzman bir dermatolog kısa sürede rahatsızlığı ortadan kaldıracaktır.

Tinea Pedis Nedenleri

Tinea Pedis

Tinea pedis farklı nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Bu hastalık genellikle dermatofit adı verilen bir mikrop yüzünden oluşmaktadır. Bazı durumlarda ise candida adı verilen bir bakteri de ayak mantarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Tinea pedis, bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekir. Duş, banyo, havuz, deniz gibi ortamlar, havlu, terlik, çorap gibi ürünler, genetik faktörler ve şeker hastalığı bu rahatsızlığa neden olan faktörler arasındadır.

Tinea Pedis Teşhisi

Tinea Pedis

Tinea pedis hastalığına sahip olduğunu düşünen biri dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı hastanın şikayetini dinledikten sonra fizik muayene yapacaktır. Uzman doktor tarafından muayene yapıldıktan sonra bazı testler yapılması gerekmektedir. 

Yapılan testler sonucunda kesin teşhis koyulmaktadır. Genellikle kan testi ve cilt kültür testi yapılmaktadır. Bazı vakalarda mikroskopik ve kimyasal biyopsilere de başvurulabilmektedir. Yapılan bu testler sonucunda hastalığın tanısı koyulur.

Tinea Pedis Tedavi Yöntemleri

Tinea Pedis

Tinea pedis hastalığının tedavisi mümkündür. Zorlu bir tedavi süreci bulunmamaktadır fakat yine de dikkate alınması gereken bir cilt sorunudur. Hastalığın tedavisinde genellikle ilaç yöntemi kullanılır. Kullanılan ilaçlar, kremler ve spreylerden oluşur. Tedavide kullanılan ilaçlar hastadan hastaya değişiklik göstermektedir.

Tinea pedis hastalığında tırnaklarda da sorun görülebilir. Bu durumlarda oral yoldan alınan tablet ilaçlardan yararlanılır. Tedavi 3 ay süre ile devam etmektedir. Her ne kadar hastalık derecesi ve durumuna göre değişme imkanı olsa da genel olarak 3 aylık süre tedavi süreci için belirlenmektedir.

Enfeksiyonların ağır olduğu vakalarda ise antibiyotik kullanılır. Tedavinin yanı sıra hastaların bazı önlemleri alması gerekir. Çünkü hastalığın tekrar bulaşma durumu olabilir. Bu nedenle kişisel eşyalara özen gösterilmeli ve hijyen kurallarına önem verilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedenleri ve TedavisiNasır Nedir ve Nasıl Geçer?
Topuk Dikeni Nedir?Plantar Fasiit Belirtileri ve Tedavisi
Freiberg Hastalığın Nedir ve Neden Olur?Morton Nöroma Nedir?

Tinea pedis oluşmasının sebepleri nelerdir?

Ayak mantarının oluşma sebebi genellikle dermatofit adı verilen mikroplardır. Bu mikropların ayağa yerleşmesi yüzünden tinea pedis dediğimiz hastalık ortaya çıkmaktadır. Nadiren de olsa candida cinsindeki mantar da bu rahatsızlığa sebep olabiliyor.

Tinea pedis bulaşıcı mı?

Tinea pedis bulaşıcı bir hastalıktır. Ayak temasıyla yayılım gösterebileceği gibi terlik, çorap, ayakkabı, havlu, banyo, küvet, soyunma odaları, spor salonları ve plajlardan da bulaşabilmektedir. Bu rahatsızlığın yayılım gösterdiği eşya ve yerler ortak kullanımdadır.

Tinea pedis ne demek?

Halk arasında ayak mantarı olarak bilinen tinea pedis, bir tür deri hastalığıdır. Kadınlara kıyasla erkeklerde daha çok oluşan tinea pedis, yüzeysel bir enfeksiyondur. Derinin altında gelişim göstermemektedir.

Tinea pedis nasıl geçer?

Tinea pedis rahatsızlığı şiddetine göre farklı tedavi yöntemlerine sahiptir. Ayak mantarı sürme ya da ağızdan alınan tabletlerle tedavi edilebilmektedir. Bunun yanında mantardan korunma yöntemlerini de kullanırsanız kısa süre içerisinde tinea pedisten kurtulabilirsiniz.

Kolonya mantarı öldürür mü?

Kolonyanın mantarı öldürücü etki göstermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kolonya, cildi tahriş eden içeriğe sahiptir. Bu yüzden ayak mantarı tedavisi için kolonya kullanılması önerilmemektedir. 

Ayak mantarı tedavi edilmezse ne olur?

Ayak mantarı tedavi edilmediği takdirde tırnaklara sıçrama potansiyeline sahiptir. Bundan dolayı deri bütünlüğü bozulur ve dışarıdan gelen bakteriler nedeniyle selülit gibi enfeksiyonlar karşımıza çıkabilir.

Ayak mantarı vücuda yayılır mı?

Ayak mantarı deri üzerinden yayılabilmektedir. Bu sebeple de vücuda yayılım gösterebilmektedir. Deri temasıyla da kişiden kişiye ayak mantarı rahatsızlığı geçebilmektedir.

Ayak mantarı çoraptan bulaşır mı?

Yıkama sonrası kurutulmayan çorap mantarın oluşması için uygun ortamı sağlamaktadır. Dolayısıyla ayak mantarının çoraptan da bulaşabileceğini söyleyelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.