Naci Ağbal Kimdir? Eğitim, Çalışma ve Siyasi Hayatı

Naci Ağbal, 1968 yılında Bayburt'ta doğmuştur. Eski Merkez Bankası Başkanı olan Naci Ağbal hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Naci Ağbal Kimdir? Eğitim, Çalışma ve Siyasi Hayatı

Naci Ağbal, 1968 yılında Bayburt'un Yoncalı köyünde Minteha ve Yakup Ağbal çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Bayburtlu olan Naci Ağbal, evli ve iki çocuk babasıdır. 64. hükümette Maliye Bakanı, 2020 yılında ise Merkez Bankası Başkanlığı yaptı.

Eğitim ve Çalışma Hayatı

Naci Ağbal Kimdir?

Çorum'daki ilk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde kamu yönetimi bölümünden mezun oldu. Ağbal aynı yıl Maliye Bakanlığı Teftiş Kuruluna girdi ve 1993 yılında maliye müfettişi olarak görevine başladı.

1998 yılında Exeter Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve iş idaresi genel işletme yönetimi (MBA) programından mezun oldu.

Ağbal, 2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine atandı ve 2007 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne geçti.

Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu Kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyeliğine seçildi ve 8 Mart 2008 tarihinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi oldu.

12 Haziran 2009 tarihinde ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı ve bu görevini 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü.

Siyasi Hayatı

Naci Ağbal Kimdir?

Ağbal, 9 Şubat 2015 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden istifa ederek Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde aday oldu. 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bayburt Milletvekili olarak Meclise girdi.

13 Eylül 2015 tarihinde ise AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine başladı ve Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde tekrar AK Parti Bayburt Milletvekili olarak Meclise girdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde oluşturulan 64. Türkiye hükumetinde Maliye Bakanı olarak atandı.

Davutoğlu'nun istifasından sonra, Binali Yıldırım tarafından oluşturulan 65. Türkiye hükumetinde tekrar Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.

Naci Ağbal, 24 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı pozisyonunda atandı.

7 Kasım 2020 tarihinde ise Resmî Gazete'de yayımlanan bir cumhurbaşkanı kararıyla, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak Naci Ağbal'ın yerine atandı. Ancak 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan bir başka cumhurbaşkanı kararıyla Naci Ağbal da görevinden alındı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Berat Albayrak Kimdir?Şahap Kavcıoğlu Biyografisi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.