Mustafa Denizli Kimdir

Mustafa Denizli, 10 Kasım 1949’da İzmir’in Çeşme ilçesinde dünyaya geldi ve geçmiş dönemde 13 sene futbol oynadı. Günümüzde ise aktif olarak teknik direktörlük görevinde kariyerine devam etmektedir.
Mustafa Denizli Kimdir

Mustafa Denizli’nin Futbolculuk Kariyeri

Mustafa Denizli, futbolculuk kariyerine ilk olarak İzmir ekiplerinden Altay’da başladı ve 1967 yılında 1983 yılına kadar burada 386 karşılaşmaya çıkıp 121 kez fileleri havalandırma başarısı gösterdi. Uzun süre forma giydiği takımda isminden söz ettirirken, 1983 yılında Galatasaray’a transfer oldu. 1983-1984 sezonunda kısa süre forma giydiği takımı ile 15 maça çıkıp sadece 3 kez fileleri havalandırdı. Galatasaray’da oynadığı sezonun sonunda aktif futbol yaşantısını bitirdi.

Mustafa Denizli, 1971 yılında Türkiye Milli Takımı’na çağrıldı. A Milli forma altında 9 sene boyunca görev alırken, 10 maçta 1 gol atma başarısı gösterdi.

Mustafa Denizli’nin Teknik Direktörlük Kariyeri ( Kulüp)

Mustafa Denizli, teknik direktörlük kariyerine ilk olarak 1984 yılında yardımcı antrenör olarak Galatasaray’da başladı. Bir dönem yardımcı pozisyonunda kariyerini devam ettirdi ve 1987 yılında Galatasaray teknik direktörü oldu.

mustafa denizli galatasaray

Galatasaray çok başarılı bir sezon geçirdi ve Denizli, ilk sezonunda şampiyonluk yaşadı. 38 maçta 2 mağlubiyet alan Galatasaray, en yakın rakibi Beşiktaş'ın 12 puan önünde 90 puan toplayarak birinci oldu. Ardından gelen sezon da başarılı performansına devam etse de, sezon sonunda şampiyonluk gelmediği için takımdan ayrılmak zorunda kaldı.

1989-90 sezonunda Alman 2. ligi 2. Futball-Bundesliga'da oynayan Alemannia Aachen’in başına geçerken, Avrupa'daki başarıları ile ünlenen Mustafa Denizli'ye teklifte bulundu. Denizli, liginde sonuncu olan Aachen ile anlaştı. Sezon içerisinde taraftar ile yaşadığı ırkçı sıkıntılar sebebiyle takımdan ayrılma kararı aldı.

1990-1991 sezonunda Galatasaray’a tekrardan dönen başarılı hoca, sezon içerisinde Türkiye Kupası’nı takımına kazandırdı. Lig bazında Beşiktaş’ın arkasında kalıp eleştirilere maruz kaldı. Sonraki sezondaki en büyük başarısı ise Avrupa'da oldu. 1992-93 Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek finale yükseldi ancak sezon sonunda lig bazında başarı gelmediği için yönetim ile anlaşamadı ve takımdan ikinci kez ayrıldı.

2 sene teknik direktörlüğe ara veren Mustafa Denizli, 1994’te Kocaelispor'un başına geçti. Sezona çok kötü başlasa da, sonunda ligi 9. olarak bitirdi. Sonraki sezonda 4 büyük takımın arkasında ligi 5. olarak bitirdi ve Avrupa Kupası’na katılmak için İnter Toto elemelerine davet edildi. Sezon sonunda Türkiye Milli Takımı’ndan gelen teklif sebebiyle Kocaelispor’dan ayrıldı.

4 sene boyunca milli takımlarda görev alan tecrübeli hoca, 2000 yılında tekrardan kulüp antrenörlüğüne yöneldi ve Fenerbahçe ile anlaştı. Sezona iyi bir başlangıç yaptığı takımı ile 5. haftada oyuna fazla yardımcı soktuğu gerekçesiyle Beşiktaş’a hükmen 3-0 mağlup oldu.

mustafa denizli fenerbahçe

Sezonunda devamında galibiyet serisine tekrardan başladı ve bunun meyvesini alarak sezon sonunda Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı. Mustafa Denizli, Galatasaray’dan sonra Fenerbahçe’yi de şampiyon yapmış oldu. Kariyerinde bir ilki gerçekleştirerek Fenerbahçe’yi şampiyon yapan ilk teknik direktör oldu. Sonraki sezonda hem ligde hem de Avrupa’da başarısız sonuçlar aldı ve yaşanılan sıkıntılar sebebiyle görevinden istifa etti.

2003 yılında TFF 1. Lig takımlarından Vestel Manisaspor ile anlaştığını açıkladı. Bir sezon içerisinde takımı ile birçok kez iniş çıkışlarda yaşadı ve sezon sonunda takımı Türkiye Süper Ligi’ne çıkaramadığı gerekçesiyle yönetimle yollarını ayırdı.

Kariyerini devam ettirmek için sürpriz bir şekilde İran’a giden Mustafa Denizli, ikinci yarı takımın başına geçti ancak bir türlü istenilen uyumu sağlayamadı. Yaşadığı sıkıntılar sebebiyle bir maçta takımın başında maça çıkmayınca PAS FC hükmen mağlup sayıldı. Sonrasında tekrardan takımın başına geçse de sıkıntılar düzelmedi ve sezon sonunda takımdan ayrıldı.

mustafa denizli beşiktaş

2008 yılında Beşiktaş’ta Ertuğrul Sağlam’ın istifa etmesi sonucunda takımın başına Mustafa Denizli getirildi. Takımın başına geldiği dönemde çok başarılı bir futbol ortaya koyamadı ancak sezonun devamını iyi getirdi ve ilk olarak Türkiye Kupası’nı, sonrasında ise Türkiye Süper Lig şampiyonluğunu kazandı.

Beşiktaş 6 yıl sonra şampiyonluğu, 19 yıl sonra çifte kupayı gördü. Mustafa Denizli de aynı ligde 3 takımı da şampiyon yapan ilk teknik adam oldu. Bir sonraki sezonda takımdan ayrılacağı iddiaları ortaya atılsa da, takımın başında görevine devam etti ve sezonu 4. bitirdi. Bir sonraki sezona başlamadan, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Beşiktaş’tan ayrılma kararı aldı.

mustafa denizli çaykur rizespor

2012 yılında kısa bir süre Yunan ekiplerinden Persepolis’i çalıştıran teknik adam, aynı yıl içerisinde sürpriz ve hızlı bir şekilde 1. Lig ekibi Çaykur Rizespor'la 1,5 yıllık anlaşma imzalayarak, Karadeniz ekibinin teknik direktörlüğüne getirildi. Ligin bitimine iki hafta kala Çaykur Rizespor’u Türkiye Süper Ligi’ne çıkarma başarısı gösterdi. 

2013 yılında birçok takım ile ismi anılan başarılı hoca, herkesi yanıltarak Azerbaycan’a yöneldi ve Hazar Lenkeran takımına transfer oldu.

mustafa denizli galatarasay antremanı

26 Kasım 2015 yılında, Hamza Hamzaoğlu’nun yönetim ile yaşadığı sıkıntılardan dolayı Galatasaray’daki görevinden istifa etti. Teknik direktörlük arayışlarına giren Galatasaray, Mustafa Denizli ile anlaştı ve Florya Metin Oktay Tesisleri’nde düzenlenen imza töreninde sözleşmeyi imzaladı. Mustafa Denizli, bu sözleşme ile Galatasaray’da üçüncü dönemine başladı. Sadece bir sezon sarı kırmızılı ekibin başında maçlara çıktı. Beklenen oyunu ortaya koyamadığı için büyük eleştirilere maruz kaldı ve 201 yılında görevinden istifa etti.

2017 yılında Türkiye 1. Lig ekibi Eskişehirspor'dan teklif aldı ve takımın teknik patronu oldu.

Mustafa Denizli’nin Teknik Direktörlük Kariyeri (Türkiye Milli Takımı)

Mustafa Denizli, milli takımda teknik direktörlük yapmaya ilk olarak 1987 yılında başladı. O dönem hem Galatasaray’da yardımcı antrenörlük yaparken, hem de milli takımları çalıştırdı. Bu süre içerisinde İngiltere’ye karşı alınan ağır yenilgiler sonucunda milli takımdan ayrıldı.

1996 Avrupa Şampiyonası’nda sonra Fatih Terim’in görevi bırakmasıyla beraber tekrardan Türkiye Milli Takımı’nın başına getirildi. 1998 Dünya Kupası elemelerinde takımın başındaydı. Türkiye, 8 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle grup üçüncüsü olup kupaya gidemedi.

2000 yılında bir kez daha Türkiye Milli Takımı’na görev için davet edilen Denizli, 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri için de Denizli'yle çalışmak istedi. Türkiye 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile grup ikincisi oldu. Mustafa Denizli, İtalya, Belçika ve İsveç'ten oluşan grupta 1 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet alarak grup ikincisi olarak çeyrek finale çıktı. Bu Türk Millî Takımı'nın o güne kadar aldığı en iyi dereceydi. Çeyrek finalde Portekiz'e 2-0 yenildiler. Denizli, şampiyona sonrası takımdan ayrıldı.

Mustafa Denizli’nin Futbol Kariyerinde Yer Alan İlkler

  • Bir Türk takımı ile Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale çıkan ilk ve tek teknik direktör.
  • Fenerbahçe'yi şampiyon yapan ilk Türk teknik direktör
  • Beşiktaş'a Türkiye kupasını ve şampiyonluğu kazandıran ilk Türk teknik direktör
  • Üç büyük takım olan; Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'da şampiyonluk yaşayan tek teknik direktördür.

 

Mustafa Denizli’nin Başarıları

Futbolculuk Başarıları

Altay

  • Türkiye Kupası: 1967, 1980

Teknik Direktörlük Başarıları

Türkiye

  • Avrupa Futbol Şampiyonası Çeyrek final: 2000

Galatasaray

  • Süper Lig: 1988 İkincilik: 1991
  • TFF Süper Kupa: 1988, 1991
  • Türkiye Kupası: 1991
  • UEFA Şampiyonlar Ligi Yarı final: 1989
  • UEFA Kupa Galipleri Kupası Çeyrek final: 1992

Fenerbahçe

  • Süper Lig: 2001

Beşiktaş

  • Süper Lig: 2009
  • Türkiye Kupası: 2009

Pas

  • İran Pro Ligi İkincilik: 2006
  • AFC Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final: 2005

Persepolis

  • Hafzi Kupası Finalist: 2006

Bireysel Başarıları

  • Türkiye Süper Lig Gol Kralı: 1979-80 (12 gol) (Altay)
  • 100'ler kulübü Üyesi
  • Türkiye Kupası: 1978-79, 1971-72, 1967-68 - İkincilik (Altay)
  • Fenerbahçe'ye Süper Lig’de şampiyonluk kazandıran ilk yerli teknik direktör.
  • Beşiktaş'a Süper Lig’de şampiyonluk kazandıran ilk yerli teknik direktö.
  • Milliyet Spor Ödülleri Yılın Türk Antrenörü: 1987, 1988, 1989, 1991
  • Milliyet Spor Ödülleri Yılın Antrenörü: 2009
  • Zaman Spor Ödülleri Türkiye'de Yılın Teknik Direktörü : 2009

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.