Muğla'da Ne Yenir - Muğla'nın 22 Meşhur Lezzeti

Turizm cenneti Muğla'ya gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken lezzetleri sizin için derledik. İşte Muğla'nın yöresel lezzetleri...
Muğla'da Ne Yenir - Muğla'nın 22 Meşhur Lezzeti

Hem yerli hem de yabancı birçok turistin tercih ettiği Muğla, balıktan ete, hamur işinden tatlıya zengin mutfağıyla da şehre gelenlerden beğeni topluyor. Muğla'ya tatile gideceklerin merak ettiği ''Muğla'da ne yenir?'', ''Muğla'nın meşhur lezzetleri nelerdir?'' ve ''Muğla'nın yöresel yemekleri nelerdir?'' gibi sorulara cevap verdiğimiz bu içeriğimiz, şehrin en meşhur tatlarını barındırıyor.

İşte Muğla'nın meşhur lezzetleri...

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla mutfağında önemli bir yer edinen börülceden yapılan bu yemek, şehrin yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Denizin kıyısında yetiştiğinden dolayı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan börülce, zeytinyağı ve salçayla buluşarak enfes bir lezzet haline dönüşüyor.

Çökertme Kebabı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın yöresel lezzetleri arasında bulunan çökertme kebabı, Bodrumla özdeşleşmiş bir yemektedir. Biftek etinden yapılan bu kebap çeşidi, altında patates kızartması üstünde yoğurt ve salçalı sosuyla lezzet şöleni sunuyor. Muğla'ya gittiğinizde yemeniz gereken bu yemek, küçük büyük herkesin beğenisini kazanıyor.

Döş Dolması

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Yörükler tarafından Muğla mutfağına kazandırılan bu lezzet, oğlak döşünden hazırlanıyor. Hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle ağzı sulandıran bu yöresel yemek, ''Muğla'da ne yenir?'' diye soranlar için önereceğimiz yemekler arasında bulunuyor.

Ekşili Balık

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın yöresel yemeği olan ekşili balık, Muğlalılar tarafından sevilerek yenen lezzetler arasında bulunuyor. Alışılagelmiş balık yemeklerinden oldukça farklı olan ekşili balık, mercan, hanoz ve sokkan balıklarıyla hazırlanıyor. Limon, sarımsak ve salçayla lezzetlendirilen bu yemek, Muğla'da bütün balık restoranlarında kolayca bulunabiliyor.

Muğla Saraylısı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın meşhur tatlıları arasında yer alan Muğla saraylısı, şekli hariç yapılış ve lezzet bakımından baklavaya çok benziyor. Kız isteme ve misafirlik gibi önemli günlerde giderken götürülen bu tatlı, çıtır çıtır oluşuyla yiyenin tekrar tekrar yemek istediği bir lezzete sahip.

Kabak Çiçeği Dolması

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Sabahın ilk saatlerinde toplanan kabak çiçekleriyle hazırlanan bu lezzet, birçok yörede yapılsa da özellikle Muğla mutfağından farklı bir öneme sahip. Toplanmasından hazırlanmasına kadar oldukça zahmetli olan bu lezzet, zeytinyağlı yapıldığından dolayı yedikçe yedirse de ağırlık hissettirmiyor.

Keşkek

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Her yörede farlı yapılan keşkek, önemli günlerde aranan ilk lezzet oluyor. Muğla'da koyun eti ve buğdayın saatlerce pişirilmesiyle yapılan keşkek, bölgenin en sevilen lezzeti zeytinyağı ile üzerine sos yapılıp servis ediliyor. Yapımı çok zor olan ve ustalık isteyen keşkek, doyurucu olmasıyla da beğeniliyor.

Milas Köftesi

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Hem Milas köftesi hem de Muğla köftesi olarak anılan bu yemek, Muğla'nın meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Dana kıyma ve iç yağı ile birlikte hazırlanan Milas Köfte, altında tırnak pidesi ve üstünde domates sosuyla diğer köftelerden ayrılıyor. Tıpkı İskender gibi hazırlanan bu lezzet, üzerine tereyağı dökülünce de bambaşka bir boyut kazanıyor. Eğer Muğla'ya giderseniz mutlaka tatmanız gereken bu yemek, kebap restoranlarında kolayca bulunabiliyor.

Zerde Tatlısı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın yöresel tatlısı olan zerde, özel günlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Hafif lezzete sahip olduğundan dolayı en sıcak günlerde bile rahatsız etmeyen bu tatlı, zerdeçal ve safranla yapıldığından dolayı da vitamin deposu.

Oğlak Yahni

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın meşhur yemekleri arasında bulunan oğlak yahni, yine Yörükler tarafından kazandırılmış lezzetlerden biri. Muğla'nın sulu yemekleri arasında yer alan ve yöre halkının severek yediği bu lezzet, oğlak yemeyenler tarafından dana ve kuzu etiyle de hazırlanıyor.

Kaya Koruğu Salatası

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Deniz kenarında bulunan kayalıklarda olduğundan dolayı toplaması oldukça zahmetli olan kaya koruğu bitkisi, Muğlalıların severek yediği otlar arasında bulunuyor. Ekşimsi bir lezzete sahip olan bu otla hazırlanan salata hemen hemen bütün yemeğin yanına güzel bir eşlikçi oluyor.

Muğla Halkası

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'da çay saatlerinde sevilerek yenilen Muğla halkalısı, tıpkı bir poğaçayı anımsatıyor. Ceviz ve portakal gibi lezzetler eklenerek farklı aromalar elde edilen bu hamur işi, Muğla'da yemeniz gerekenler arasında bulunuyor.

Kapari Filizi Salatası

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın besin değeri yüksek salataları arasında bulunan kapari filizi salatası, genellikle meze olarak tüketiliyor. Kapari otundan yapılan ve yöresel lezzetler arasında bulunan bu salata, Muğla'da yiyebileceğiniz farklı tatlardan biri.

Lokma

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'ya gittiğinizde hem restoranlarda, hem evlerde hem de sokaklarda bulabileceğiniz lokma, Muğlalıların gönlünde farklı bir yer tutuyor. Datça'da yarım ay şeklinde hazırlanan ve adına dalankıta denilen lokma, yağda kızartılıp üzerine şerbet veya bal dökülen hamur toplarından yapılıyor.

Hindiba (Radika)

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'da yetişen hindiba bitkisiyle hazırlanan bu yöresel lezzet, genellikle meze olarak yeniyor. Haşlanarak zeytinyağıyla buluşan hindiba, özellikle farklı tatlar arayan lezzet avcılarının Muğla'da yediği yöresel yemekler arasında bulunuyor.

Kuru Bakla Çorbası

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'da yöresel restoranlarda sıklıkla yapılan kuru bakla çorbası, birçok baklanın bir araya gelmesiyle yapılıyor. Hem doyurucu hem de şifa kaynağı olan bu çorba, üzerine yapılan salça ve acı biber sosuyla daha da lezzetli oluyor.

Gerdan Tatlısı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Kuzu gerdandan yapıldığı için dikkatleri üzerine toplayan ve Muğla'nın en ilginç lezzetleri arasında bulunan gerdan tatlısı, Osmanlı mutfağından kalmış. Tat olarak ağır olan bu tatlı hereksin yiyebileceği lezzete sahip olmasa da lezzet avcılarının seveceği türden. Badem, kuru erik ve cevizle lezzetlendirilen bu tatlı, padişah tatlısı olarak da anılıyor.

Börülceli Muğla Pilavı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Hem bulgur hem de pirinçle yapılan börülceli Muğla pilavı, şehrin meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Kuru börülceyle hazırlanan bu pilav çeşidi, Muğla'ya gittiğinizde denemeniz gereken lezzet arasında yer alıyor.

Cevizli Biber Dolması

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Ara sıcak olarak tüketilen cevizli biber dolması, Muğla'nın meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Diğer biber dolmalarından farklı olarak iç harcına ceviz konulan bu lezzet, isteğe göre pirinç veya bulgurla hazırlanabiliyor.

Dülger Balığı Kavurması

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla mutfağında geniş yer edinen dülger balığı, farklı şekilde hazırlanarak birçok farklı lezzete dönüşüyor. Muğla'da yemeniz gereken lezzetler arasında bulunan bu yemek, özellikle balık severlerin bayılacağı bir tat sunuyor.

Zeytinyağlı Enginar

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Muğla'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan enginar, zeytinyağıyla birleşince enfes bir tada dönüşüyor. Muğla'da ne yenir diye düşünenlere önerebileceğimiz bu lezzet, garnitür ve sebzelerle hem daha güzel bir aromaya hem de vitaminli hale geliyor.

Bodrum Mantısı

Muğla'nın Meşhur Lezzetleri

Bodrum'da yapılan yöresel lezzetler arasında olan Bodrum mantısı, şekli ve pişirme yöntemiyle diğer yapılan mantılardan kolayca ayrılıyor. Yağda kızartılarak hazırlanan Bodrum mantısı, tereyağlı salçalı sosuyla insanın aklını başından alıyor. Muğla'da yemeden dönmemeniz gereken bu yemek, ikinci tabağı istetecek lezzete sahip.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Muğla'nın En İyi OtelleriMuğla'da Gezilecek Yerler
Muğla Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Muğla'nın hangi yiyeceği meşhur?

Muğla'nın meşhur lezzetleri arasında; Zeytinyağlı Deniz Börülcesi, Çökertme Kebabı, Döş dolması, Ekşili balık, Muğla Saraylısı, Kabak çiçeği dolması, Keşkek, Milas köftesi, Zerde Tatlısı, Oğlak yahni, Kaya koruğu salatası, Muğla halkası, Kapari Filizi Salatası, Lokma, Hindiba (Radika), Kuru Bakla Çorbası, Gerdan Tatlısı, Börülceli Muğla Pilavı, Cevizli Biber Dolması, Dülger Balığı Kavurması, Zeytinyağlı Enginar ve Bodrum Mantısı Muğla'nın yöresel yemekleridir.

Muğla'nın meşhur tatlısı hangisi?

Muğla'nın meşhur tatlıları arasında; Gerdan Tatlısı, Zerde Tatlısı, Lokma ve Muğla Saraylısı bulunuyor.

Muğla'ya özgü yemekler nelerdir?

Muğla'ya özgü yemekler arasında; Zeytinyağlı Deniz Börülcesi, Çökertme Kebabı, Döş dolması, Ekşili Balık, Kabak çiçeği Dolması, Keşkek, Milas köftesi, Oğlak yahni, Kaya Koruğu Salatası, Kapari Filizi Salatası, Hindiba (Radika), Kuru Bakla Çorbası, Börülceli Muğla Pilavı, Cevizli Biber Dolması, Dülger Balığı Kavurması, Zeytinyağlı Enginar ve Bodrum Mantısı Muğla'nın yöresel lezzetleridir.

Muğla'nın en meşhur şeyi nedir?

Muğla'nın en meşhur lezzetleri arasında yer alan çökertme kebabı, biftek etinden hazırlanıyor. Tabağın en altına patates kızartması, üstüne yoğurt ve et en üstüne ise salça sosu eklenerek servis ediliyor.

Muğla'dan ne istenir?

Muğla'ya giden arkadaşlarınızdan isteyebileceğiniz hediyelikler arasında; Datça bademi, çam balı, Bodrum mandalinası, ev reçelleri ve magnet Muğla'nın meşhur hediyelikleridir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum