Saklı Cennet Muğla Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hem Akdeniz'de Hem de Ege'de toprağı bulunan ve geçmişi Antik çağlara dayanan Muğla hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Saklı Cennet Muğla Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1.021.773 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin 24. en kalabalık şehri olan Muğla, Antik dönemlerden itibaren yoğun ilgi görmüş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerdir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip olduğu için birbirinden güzel plajlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini gören bu şehir; tarihi, doğası, lezzetleriyle herkesin gitmeye can attığı iller arasında bulunuyor. Hem Akdeniz'e hem de Ege'ye sınırları olan bu şehir, turistler tarafından her yönüyle merak ediliyor.

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, Muğla hakkında merak ettiğiniz, bilmediğiniz ve bilmeniz gereken bütün bilgileri barındırıyor.

İşte Muğla hakkında bilmeniz gerekenler...

Muğla'nın Tarihçesi

1-muglanin-tarihcesi.webp

M.Ö. 3000'li yıllarda Hititlerin yaşadığı Muğla, bu dönemde Karyalıların Lugga bölgesine yerleşmesiyle Karya adını almıştır. Karya ismini ''Kar'' adı verilen komutandan aldığı bilinmektedir. Sonrasında ise Frigya ev Lidya egemenliğinde olan Muğla, M.Ö. 546 yılında Persler, M.Ö.334 yılında Büyük İskender, M.Ö. 189 yılında Bergama Krallığı, M.Ö 133 yılında Roma Krallığı ve ardından da Bizans İmparatorluğunun hakimiyetine girmiştir.

Tarihler 1284 yılını gösterdiğinde Uç Beyi Menteşe Bey tarafından fethedilerek bölge Türklerle tanışmış oldu. 1391'de Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı hakimiyetine giren Muğla, 1402 yılına gelindiğinde Timur tarafından ele geçirilmiştir. 1425 yılında II. Murat'ın düzenlediği seferle birlikte bütün bölge Osmanlı İmparatorluğuna geçmiştir. 1522 yılının Ekim ayında Rodos'u alan Kanuni Sultan Süleyman, aynı yılda dönüş yolundayken de bir türlü fethedilemeyen Bodrum kalesini alarak Muğla'nın bugünkü sınırlarını çizdi.

1. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan Osmanlı, ihtilaf devletleri arasında paylaştırılınca 14 Mayıs 1919 yılında İtalya tarafından işgal edildi. İşgal güçlerine karşı direniş gösteren ve bu direniş karşısında çok büyük kayıplar veren Muğla, 5 Temmuz 1921 yılında İtalyanların geri çekilmesiyle kurtarılmıştır.

Muğla isminin nereden geldiğine dair iki farklı söylem vardır. İlk söylem Antik Çağlardaki Mobella, Mobolia, Moğola isimlerinden türediğidir. İkinci söylem ise Selçuklu Sultanı Kılıçaslan'ın komutanı Muğlu Bey tarafından fethedildiği için Muğlu deniyorken zamanla Muğla'ya çevrilmiştir.

Muğla'nın İklimi

2-muglanin-iklimi.webp

Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği Muğla, Akdeniz iklimine sahiptir. İç kesimlerinde nadir kar yağışı görülen Muğla'nın yüksek kesimlerinde ise Akdeniz Dağ İklimi görülmektedir. Yıllık yağış miktarı bölgeye göre 1180 ile 775 mm arasında değişirken, ortalama sıcaklık değeri ise 9.2 derecedir. %74'ü orman, %15.8'i dikili alan, %5.6'si tarıma elverişli alanlar ve %4.6'si çayırlardan oluşan Muğla, maki bitki örtüsüne sahiptir. ormanlarında kızılçam, karaçam, sedir, ardıç ve fıstıkçamı görülen Muğla, Dünya'da ender olan kokulu günlük ağaçlara sahiptir.

Muğla'nın Coğrafyası

3-muglanin-cografyasi.webp

Türkiye'nin güneybatısında yer alan Muğla, Aydın, Denizli, Burdur ve Antalya'ya komşudur. Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip olan Muğla'nın büyük bir bölümü dağlık alanlardan oluşmaktadır. Türkiye'nin en fazla ağaç yoğunluğuna sahip olan Muğla'nın en yüksek yeri ise Menteşe Dağlarıdır. 12.654 metrekare yüzölçümüne sahip olan Muğla'da dağlar denize paralel olduğu için uzun yıllar gelişmemiştir. Dalaman Çayı, Esen Çayı ve Çine Çayı Muğla'nın en önemli 3 su kaynağıdır.

Muğla'nın İlçeleri

4-muglanin-ilceleri.webp

Turizm cenneti Muğla'nın toplamda 13 ilçeye sahiptir. Bunlar; Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan'dır. Bu ilçeler arasında en büyüğü ise tatilcilerin gözdesi Fethiye'dir.

Muğla'nın İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

5-muglanin-il-trafik-numarasi-ve-alan-kodu.webp

Muğla'nın il trafik numarası yani plakası 48'tir. Muğla'da bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0252'dir.

Muğla'ya Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Muğla'nın Meşhur LezzetleriMuğla'da Gezilecek Yerler

Muğla neyi ile meşhur?

Muğla'nın meşhur lezzetleri arasında; Zeytinyağlı Deniz Börülcesi, Çökertme Kebabı, Döş dolması, Ekşili balık, Muğla Saraylısı, Kabak çiçeği dolması, Keşkek, Milas köftesi, Zerde Tatlısı, Oğlak yahni, Kaya koruğu salatası, Muğla halkası, Kapari Filizi Salatası, Lokma, Hindiba (Radika), Kuru Bakla Çorbası, Gerdan Tatlısı, Börülceli Muğla Pilavı, Cevizli Biber Dolması, Dülger Balığı Kavurması, Zeytinyağlı Enginar ve Bodrum Mantısı Muğla'nın yöresel meşhur yemekleridir.

Muğla'nın en çok neyi meşhur?

Muğla'nın en meşhur lezzetleri arasında ekşili balık ve kefal dolması yer almaktadır.

Muğla'nın en meşhur yerleri?

Muğla'nın en meşhur yerlerini merak ediyorsanız eğer; Saklıkent Milli Parkı, Beçin Kalesi, Yuvarlakçay, Ölüdeniz Plajı, Kelebekler Vadisi, Zeki Müren Sanat Müzesi, İncirliin Mağarası, Turgut Şelalesi, Euromos Antik Kenti, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, İasos Antik Kenti, İztuzu Plajı, Azmak Nehri, Halikarnas Mozolesi, İçmeler Plajı, Knidos Antik Kenti, Toparlar Şelale, Yediler Manastırı, Kabak Koyu, Kaunos Antik Kenti, Amintas Kaya Mezarları, Kayaköy, Sultaniye Kaplıcaları Muğla'da gezilecek yerlerdir.

Muğla nasıl bir yer?

Akdeniz ve Ege bölgesinin kesiştiği bir noktada yer almasından dolayı her iki yöreye ait izler taşıyor. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip ilin olan Muğla, birbirinden güzel plajlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini görüyor.

Muğla'da en çok ne yetişir?

Muğla verimli toprakları sayesinde çok çeşitli ürün yetiştirmeye uygundur. Arpa, buğday, pamuk, tütün, bakla, mısır, susam, anason ve turunçgiller gibi birçok bitki, sebze ve sanayi ürünü yetişmektedir. Türkiye'de üretilen kuşkonmazın ise tamamı Muğla'da yetiştirilmektedir.

Muğla'nın hangi meyvesi meşhurdur?

Muğla'nın meşhur meyveleri arasında; portakal, mandalina ve limon gelmektedir.

Muğla'nın doğal güzellikleri nelerdir?

Muğla'da görmeniz gereken doğal güzellikler arasında; Saklıkent Kanyonu, Kelebekler Vadisi, Dalaman Çayı, Ölüdeniz, Ekincik Koyu, Fosforlu Mağara, Gizlikent Şelalesi, Kargı Koyu, Gemiler Adası, Uyku Vadisi, Bafa Gölü, Turgut Şelalesi, Güllük Ormanı ve Datça Bükleri Muğla'da gezilecek doğal güzelliklerdir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum