Misophonia Hastalığı Nedir? Mizofoni Belirtileri ve Tedavisi

Bazı seslere karşı tahammülsüzlük olarak ifade edilebilen mizofoni hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Misophonia Hastalığı Nedir? Mizofoni Belirtileri ve Tedavisi

Kişilerin bazı seslere karşı aşırı tepki vermesine yol açan mizofoni rahatsızlığı hakkında bilinmesi gerekenlere yazımızda yer verdik. İçeriğimizde mizofoni nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer gibi soruların cevabını bir araya getirdik.

İşte mizofoni hakkında her şey...

Misophonia Nedir?

Misophania

Bireylerde çeşitli sesler yüzünden duygusal reaksiyon ve hoşnutsuzluk gibi durumların yaşanmasına misophonia denmektedir. Sesten nefret olarak ifade edilen hastalık, kişilerde aşırı reaksiyon oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen misophonia, erkek ve kadınlarda eşit bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Belirtiler çoğu zaman çocukluk çağının son dönemleri ya da ergenlik dönemlerinde ilk defa kendisini göstermektedir.

Misophonia Neden Olur?

Misophania

Bu hastalığın neden ortaya çıktığı hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalarda bazı psikiyatrik problemlere sahip olan bireylerin bu rahatsızlığa daha fazla yakalandığı ortaya çıkmıştır.

Tourette sendromu, kaygı bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklar misophonianın oluşumuna yol açmaktadır. Bunun dışında kulak çınlaması probleminin de mizofoni gelişme riskini arttırdığı ifade edilmektedir.

Misophonia Belirtileri Nelerdir?

Misophania

Misophonia rahatsızlığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Huzursuzluğun öfkeye dönüşmesi, tiksinmenin nefrete dönüşmesi, sesin kaynağı olan bireye karşı sözlü hakaret, sesin duyulması ile birlikte çevredeki eşyalara karşı fiziksel müdahale ve etkilenilen ses olan ortamdan uzaklaşma hastalığın belirtileridir.

Rahatsızlığın göstermiş olduğu bir de fiziksel belirtiler vardır. Bunlar kaslarda gerginlik, vücut sıcaklığının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, kalp basıncında yükselme ve vücut üzerinde baskı hissi meydana gelmesidir.

Misophonia Tanısı Nasıl Koyulur?

Misophania

Bu rahatsızlığın tanısının yapılabilmesi için ilk olarak uzman bir doktora görünmek gerekiyor. Doktor hastanın öyküsünü dinledikten sonra yapacağı fiziksel muayene sırasında hastalığın teşhisini yapabilmektedir.

Mizofoni testi de hastalığın tanısı için kullanılmaktadır. Hastalığın özelliklerinin hastada bulunup bulunmadığı yapılan muayene sırasında kontrol edilir. Alanında uzman bir odyolog ya da psikiyatristler kısa süre içerisinde tanıyı koyacak ve tedavi sürecini başlatacaktır.

Misophonia Tedavisi

Misophania

Mizofoni rahatsızlığına sahip olan kişiler tedavi olmak yerine bu seslerin oluşabileceği yerlerden uzak durmaktadırlar. Bu oldukça yanlış bir durumdur. Çünkü bu tarz sesler hayatınızın her alanında ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu ömür boyunca rahatsızlığa sahip olacağınız anlamına gelmektedir.

Alanında uzman doktorlar tarafından yapılan tedavide ise hastaların tolerans geliştirmesi, psikolojik destek sağlanması ve danışmanlık verilmesi gibi yöntemler kullanılır. Bu sayede hastaların mizofoni rahatsızlığını hayatından tamamen çıkartması amaçlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sinestezi Nedir?Spastisite Belirtileri ve Tedavisi
Tik Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?Kekemelik Nedir?

Mizofoni ne demek?

Seslere karşı aşırı hassasiyet ve tepki verme durumu olarak ifade edilen mizofoni, psikolojik olarak yaşanan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Seçici ses duyarlılığı olarak da ifade edilen rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde ömür boyunca kalıcı olmaktadır.

Mizofoni kimlerde görülür?

Mizofoni ilk kez ergenlik öncesi döneminde ya da gençken görülmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha çok ortaya çıkan rahatsızlık, psikolojik ve nörolojik sorular yaşayan bireylerde daha fazla tespit edilmektedir.

Mizofoni OKKB mi?

Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin yarısında OKKB tanısı daha önceden ya koyulmuştur ya da koyulacaktır. Dolayısıyla bu iki hastalığın birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz.

Mizofoni psikolojik mi?

Yapılan araştırmalara göre mizofoni rahatsızlığının psikolojik problemler sonucunda ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla hastalığın tedavisi de buna uygun olarak psikiyatrlarda yapılmaktadır.

Mizofoni tedavi edilmezse ne olur?

Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Kişi rahatsız olduğu seslerin bulunduğu ortamlardan giderek uzaklaşır. Bunun sonucunda da bireyin sosyal hayatında birçok problem ortaya çıkar.

Misophonia testi nasıl yapılır?

Mizofoni testi doktorların hastalığın teşhisini yapmak için kullandığı tanı yöntemlerinden birisidir. Bu test bir işitme uzmanı ve psikiyatr tarafından gözlem altında yapılır. Doktor tarafından kişiye çeşitli sesler dinletilir ve vereceği tepki ölçülür.

Mizofoni ölçeği nedir?

Bu ölçek rahatsızlığın bulgularını ve tetikleyici sese olan tepkileri ölçmektedir. Tetikleyici olan sese karşı hastanın duygu ve davranışları incelenir. Buna göre de hastaya karşı hangi tedavi yönteminin kullanılacağı seçilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.