Mesud Barzani Kimdir

Kürdistan Demokrat Partisi ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 16 Ağustos 1946 tarihinde İran’da dünyaya geldi.
Mesud Barzani Kimdir

Mesud Barzani Biyografisi

Mesud Barzani, babası Molla Mustafa Barzani'nin lideri olduğu İran'da bulunan, SSCB'nin desteğiyle kurulmuş olan Mahabad Cumhuriyeti'nde doğdu. Babası Mustafa Barzani, uzun yıllar boyunca Irak’ta siyaset ile uğraştı ve Kürdistan Demokratik Partisi'nin başkanlığını yaptı.

Babasının siyasi alan Kürdistan’ı kurma konusunda başarısız olması sonucunda İran baskısı yüzünden Moskova’ya kaçtı ve ailesi ile beraber 1958 yılında Irak’a geri döndü.

 

1970 ve Sonrası Dönem

Mesud Barzani’de bu süreçten sonra babası ile beraber siyasi alanda yer aldı. Kuzey Irak'ta özerk bir yönetim kurmaya yönelik silahlı mücadele yürüttüler. 11 Mart 1970 tarihinde Baas iktidarının Kürtlerin özerklik isteklerini kabul eden bir antlaşmanın imzalanmasını sağlayarak silahlı mücadeleyi bitirdiler.

 

Irak-İran ve Körfez Savaşı

1979 yılında babası öldükten sonra partinin başına kardeşi İdris ile beraber geçti ve uzun süre ikili beraber çalıştı. 1980 yılında İran-Irak Savaşı'nın başlamasıyla bölgedeki ortamı kullanan Barzani ve partisi KDP Irak sınırın İran'a yakın kısmında güçlenip etkinliğini arttırmayı başardı.

1987 yılında kardeşinin ölümü sonrasında KDP’nin tek lideri oldu.

mesud barzani bölgesel başkan

Irak-İran savaşında kendisine ülkenin kuzeyinde toprak bulsa da hala daha tam olarak bu güce sahip olamadı ancak Körfez Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın da desteği sonucunda Barzani ve Irak Kürtleri adına Kuzey Irak’ta güvenli bölge oluşturuldu.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Süreci

1992 yılında yapılan seçimler sonucunda Mesud Barzani, başkanlığı Celal Talabani ile beraber yürüttü. Genel bakımda anlaşmazlıklar ile giden süreç 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin araya girmesi sonucunda ateşkes ile sonuçlandı. İlk ateşkes 1996 yılında imzalanmıştı.

Amerika’nın Irak’a girmesinden sonra Irak yönetimi koalisyon güçlerine kaldı ve Talabani ile anlaşan Mesut Barzani, Irak Yönetim Konseyi Kürdistan Bölgesel Başkanlığı'na getirildi.

2009 yılında,  Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığı için ilk doğrudan yapılan seçimlerde, Mesut Barzani oyların % 69,6’sını başkan seçildi.

2016 yılı itibarıyla Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlığını yürütmektedir.

mesud barzani ırak bölgesel kürt yönetimi lideri

2015 yılının sonlarına doğru Suriye İç Savaşı ve Pkk Terör Örgütü sorunu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Barzani, 21 Şubat 2017 yılında yeniden Türkiye'ye gelerek " Cumhurbaşkanı Erdoğan cesur bir siyasetçi, barış süreci için HDP Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekilerinin serbest kalması gerekir" dedi

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.