Makat Bölgesinde Kanama Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok hastalığın sonucunda oluştuğu için bir an önce doktora görünmenin gerektiği makattan kan gelmesinin nedenlerini ve tedavisini detaylıca inceledik.
Makat Bölgesinde Kanama Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Altında yatan onlarca farklı hastalık olması sebebiyle oldukça tehlikeli bir durum olan makattan kan gelmesi, bir an önce doktora gidilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Gerekli tedavinin yapılmadığı durumlarda ise kansızlık ve hastalıkların neden olduğu birçok sorunla karşılaşmanızın mümkün olduğu bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gereken her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz. Yazımızda makattan kan gelmesi neden olur, nasıl geçer ve kanser belirtisi mi gibi soruların cevabını verdik.

İşte makattan kan gelmesi hakkında bilinmesi gerekenler...

Makattan Kan Gelmesi Nedir?

makatta kanama

Makat bölgesindeki kanamalar genellikle büyük abdest sırasında veya sonrasında meydana gelmektedir. Kişiler bu tür sıkıntı ve rahatsızlıklarını dile getirmekten çekindikleri için doktor kontrolünden uzak dururlar. Makat bölgesindeki kanamalar birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Makattan kan gelmesi çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu rahatsızlık karşında çekingen kalmamak ve bir an önce doktora başvurmak oldukça önemlidir. Erken teşhis ile altta yatan hastalığın ciddiyetine göre tedaviye başlanmalıdır.

Makat Bölgesinde Kanama Belirtileri

makatta kanama

Makat bölgesinde kanama oldukça basit belirtilere sahiptir. Bunlar makattan damla damla veya sızıntı şeklinde kan gelmesi ve tuvalet kağıdına kan bulaşmasıdır. Bu belirtiler makat bölgesinde oluşan bir kanamayı haber vermektedir.

Makatta kanama oluştuğunu anladığınız zaman bir an önce doktora görünmeniz gerekiyor. Bu rahatsızlık bazı bağırsak hastalıklarının belirtileri olabileceği gibi bazı kanserlerinde göstergesi olabiliyor. Bu sebeple kanamayı fark ettiğiniz anda hemen doktora başvurun.

Makattan Kan Gelmesine Neden Olan Hastalıklar

makatta kanama

Makattan kan gelmesine neden olan bazı hastalıklar bulunuyor. Hemoroid, bağırsak kanseri, damar hastalıkları, bağırsakta yağ bezesi, cinsel temasla bulaşan makat hastalıkları, radyasyon koliti, makat çatlağı, makat kanseri, rektum kanseri, iltihabi bağırsak hastalığı, iltihaplanma ve kaşıntılı makat hastalığı bu hastalıklar arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz hastalıklar yüzünden makatta kanama oluşabilmektedir. Bu yüzden bir an önce doktora gitmek gerekiyor. Aralarında oldukça ciddi hastalıklar olan bu rahatsızlıklardan hangisinin sizde olduğunu bir tek doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra teşhis edecektir.

Makat Bölgesindeki Kanamanın Tanısı

makatta kanama

Makat bölgesindeki kanamalara neden olan hastalıkların belirtileri birbirleri ile benzerlik gösterirler. Doğru teşhisin konulması ve hızlı bir sonuç almak adına bir an önce doktora başvurulmalıdır. Altta yatan nedenler ciddi olabileceği gibi kendi kararınızla rastgele kullandığınız ilaçlar size zaman kaybettirecektir.

Kanamanın ağrılı olması ve kabızlıkla birlikte görülmesi teşhisi kolaylaştıracaktır. Doktor fiziksel muayene yaparak ve yapılacak testlerin sonuçlarına bakarak makatta kanamanın teşhisini yapacaktır.

Makat Kanaması Tedavisi

makatta kanama

Anüs bölgesinde meydana gelen kanamaların birçok nedeni olabileceği gibi tedavisi de birbirinden farklıdır. Bu yüzden ilk olarak hastalığın neyden kaynaklandığının teşhis edilmesi gerekiyor. Daha sonra ise gerekli tedavinin uygulanmasına başlanacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Makatta Apse Nedenleri ve TedavisiMakatta Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Makattan kan gelmesi durumunda hangi doktora gidilmeli?

Makattan kan gelmesi durumunda bir an önce doktora gitmelisiniz. Çünkü bu durum ciddi sonuçları olan kanserin belirtisi dahi olabilmektedir. Kanama fark edildiğinde Genel Cerrah ya da Gastroenteroloji bölümündeki uzmanlara görünmelisiniz.

Hemoroid kanaması tehlikeli midir?

Hemoroid kanaması tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek şikayetlerin artmasına neden olur. Gerekli tedavi yapılmadığı zaman kanama devam ederek kansızlığa ve boğulmaya neden olabilir. Bu yüzden de oldukça şiddetli ağrıya neden olan şişlik oluşabilir.

Basur olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Basur genellikle belirti göstermeden oluşmaktadır. Ancak hemoroidal damarların sarkmasından sonra bazı şikayetler oluşmaya başlar. Bunlar makatta kanama, kaşıntı, ağrı, akıntı ve ıslaklıktır.

Makattan kan gelmesi kanser midir?

Makatta kan gelmesi rektum kanseri belirtilerinden birisidir. Rektum kanseri hastalarının %80'ninde makatta kanama oluşmaktadır. Ancak makatta kanama rektum kanserine kesin olarak neden olur diyemiyoruz. Bunu bir tek doktorunuz diyebilir.

Makat kanseri nasıl anlaşılır?

Makat kanseri bazı bulgulara sahiptir. Makattan ya da rektumda kanama, anal bölgede ağrı, makatta kitle ve devamlı kaşıntı hissi, dışkının incelmesi, anüsten akıntı ve bağırsak alışkanlarında değişiklik gibi belirtiler makat kanserini göstermektedir. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizi öneririz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum