Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Uzmanlar erkeklerin corona virüsü enfeksiyonuna karşı kadınlara oranla neden daha çabuk yakalandığını açıkladı.
Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

COVID-19 cinsiyetçi bir hastalık mı? Erkekler kadınlara göre koronavirüs enfeksiyonuna daha mı kolay yakalanıyor? Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı olarak hayatını kaybeden bireylerin büyük bir kısmı neden erkek? İşte koronavirüsün erkekler üzerinde ki etkisi..


Koronavirüs Erkekleri Neden Daha Çok Etkiliyor?

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Yapılan araştırmalar, koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonuna karşı risk altında olan bireylerin genellikle 65 yaş ve üstü, kronik akciğer hastalığı, orta ve şiddetli astım, diyabet, kalp, karaciğer, kanser, HIV ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi şikayetlere sahip kişilerde daha sık görüldüğü söylemektedir. Tüm bunların yanında ortaya atılan bir iddia "cinsiyete bağlı olarak koronavirüs erkekleri daha mı fazla öldürüyor?" sorusuyla kafalarda yeni bir soru işareti oluşturmaktadır. 

Bilim adamları, enfeksiyonlara karşı kadınların bağışıklık sisteminin erkek bireylerden daha güçlü ve dayanıklı olduğunu belirtmektedir. 2019 yılının son çeyreğinde Çin'de ortaya çıkan ve SARS-CoV-2 adı verilen bir virüsün sebep olduğu yeni koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğun erkek olması "Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor" sorusunu yeniden beraberinde getiriyor. 

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Koronavirüs cinsiyet faktörlerinden önce bu salgının üst solunum yolları enfensiyonuna yol açarak bağışıklık sistemi zayıf olan orta yaşlı ve yailı bireylerde çok ciddi risk oluşturduğunu hatta ölümüne sebep olduğunu unutmayınız. Son dönemlerde Sağlık Bakanlı tarafından yapılan açıklamalarda, koronavirüs enfeksiyonunun yalnızca 65 yaş ve üstü bireylerde değil, olası bir altta yatan hastalığa veya kronik rahastsızlıklara bağlı olarak da ciddi semptomlar gösterdiği söylenmektedir. Tüm bunların yanında yeni tip koronavirüsün çocuklarda herhangi bir ölümcül sonuç vermediği biliniyor.

Çin'de koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan araştırmalar ve raporlar, erkeklerin kadınlara oranla koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonuna karşı çok daha savunmasız olduğunu göstermektedir. Çin'li bilim adamlarının yaptığı rapolamalarda, erkek ve kadınların hemen hemen aynı oranda COVID-19 enfeksiyonuna yakalandığını ancak enfekte olan hastalarda ölüm oranının erkeklerde 2.8, kadınlarda ise 1.7 olduğunu saptamıştır.

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Öte yandan yeni tip koronavirüs COVID-19 enfeksiyonundan önce dünyayı tehlikeye atan SARS-CoV ve MERS-CoV salgınlarına yakından bakıldığında, erkeklerin kadınlardan daha fazla etkilendiği bilinmektedir. Bazı araştırmacıların bilgilerine göre 2003 yılında ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu (SARS-CoV) enfeksiyonuna yakalananların büyük bir ölçüde kadın olduğu ancak hayatını kaybedenlere bakıldığında %50'den fazla erkek birey olduğu söylenmektedir.

Yakın tarihte görülmüş bir başka koronavirüs salgını MERS-CoV (Orta Doğu solunum sendromu), 2012 yılında ortaya çıktığında aynı şekilde erkekleri daha fazla etkilemişti. Yapılan araştırmalarda MERS-CoV salgınında hayatını kaybedenlerin %32'sinin erkek, %25,8'inin ise kadın olduğu saptanmıştır. Diğer kaynaklar ise tarihin en acı pandemilerininde aynı şekilde erkekleri daha fazla etkilediğini söylemektedir.

Birçok araştırma erkeklerin kadınlara oranla daha az ellerini yıkadığını, daha az sabun kullandığını ve daha az sağlık yardımı aldığını gösteriyor. Bunlar hesaba katıldığında risk faktörü de doğal olarak artış göstermiş oluyor.


Bağışıklık Sistemi

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Araştırmacılar erkeklerin bağışıklık sisteminin kadınlara göre daha zayıf olduğunu söylemektedir. Peki bu durumun sebebi ne? Araştırmacılar bağışıklık sisteminin biyolojik durum ve yaşam tarzına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini düşünüyor. Öte yandan araştırmacılar özellikle erkek bireylerin egemen olduğu toplumlarda erkeklere binen yükün daha fazla olmasına yani daha fazla sorumluluk ve daha fazla strese bağlı olduğunu dikkat çekiyor. 

Bağışıklık sisteminin erkeklere daha düşük olmasının bir başka sebebi ise dün yada ki erkek nüfusunun kadınlara göre daha fazla sigara tüketiyor olması. Aynı zamanda olası bir rahatsızlıkta kadınlara göre daha az doktora gitmeleri ve beslenme düzenlerine daha az dikkat etmeleri olarak varsayılıyor.

En basitinden yeni koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonuna yakalanan 4 bin kişi üzerinde yapılan çalışmalarda, erkeklerin kadınlara oranla hastaneye daha geç gittikleri ve bu sebeple hastalığın daha ileri aşamalarında teşhis edildiği söyleniyor. Bu da erkeklerin kadınlara göre daha bazı konularda daha geciktirici olduğunu gösteriyor. Elbette ki bu sebepler bazen çok ciddi hastalıklara ve semptomlara sebep olabiliyor.


Hormonlar

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Yapılan araştırmalar kadınlar ve erkeklerde ki bağışıklık ve alerjik hastalıklara olan hassasiyetin hormonlara bağlı olarak gelişebileceğini söylemektedir. Çalışmalar virüslere karşı bağışıklığın, adet döngüsünün farklı aşamalarında ortaya çıkan ve gebelikten ve menopozdan sonra doğum kontrolünden etkilenebilecek hormon konsantrasyonlarındaki değişikliklerle değiştiğini göstermiştir .


X kromozomu

Koronavirüs (COVID-19) Erkekleri Neden Daha Fazla Etkiliyor?

Kadınların bağışıklık sistemlerinin farklı işlev görmesinin bir başka nedeni de kadınların sahip olduğu ekstra X kromozomudur. Kadınlarda iki X kromozomu (XX) bulunurken, erkeklerde sadece bir (XY) bulunur ve bu bağışıklık sistemi ile bağdaştırılmaktadır, çünkü bağışıklık sistemini düzenleyen gen, X kromozomuna kodlanmaktadır. Bu tamamen teorik . Bununla birlikte kadınların ikinci bir  X kromozonuna sahip olması koronavirüse kaşı avantaj sağlıyor olabilir. 

Önerilen İçerik: Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Neoldu.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum