Sindirim Hızlandırıcı Keten Tohumunun Faydaları ve Zararları

Sindirim Hızlandırıcı Keten Tohumunun Faydaları ve Zararları
06.08.201511:05

Keten tohumu içeriğindeki vitaminler ile çok değerli bir besindir. Ondan yararlanmak için yararlarının yanı sıra zararlarını da bilmeniz gerekir.

Haber güncelleme tarihi 17.12.2022 15:01

Keten tohumu özellikle diyet yapanlarca sıkça kullanılan, kilo vermeye yardımcı olan bir besindir. İçerisinde sağlığa faydalı bir çok vitamin ve mineralin yanı sıra yararlı yağ asitleri içerir. Yararları olduğu gibi zararları da bulunur. Sizin için bu içeriğimizde keten tohumunun yarar ve zararlarını bir araya getirdik...

Keten Tohumunun Faydaları Nedir?

Keten tohumu B vitaminleri ile birlikte fosfor, bakır, tiamin ve magnezyum içerir. Bunun yanı sıra omega 3 yağ asitlerini içerisinde barındırır. Bu değerli bileşenlerle vücuda birçok katkı sunan keten tohumu, oldukça sağlıklı bir besindir.

İşte keten tohumunun faydaları:

1. Bağışıklığı Güçlendirir

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunun içeriğinde omega 3, omega 6, magnezyum, demir bakır ve çinko bulunmaktadır. Balık tüketmeyenler omega 3 ihtiyacını keten tohumundan karşılayabilirler. Omega 3 yağ asitleri bağışıklığın güçlenmesinde büyük rol oynar, vücudu hastalıklara karşı korur.

2. Kolesterolü Düşürür

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumundaki omega 3, kandaki kötü kolesterolün düşürülmesinde rol oynar. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Kolesterolü olanlar tarafından tüketilmesi gereken yararlı bir besindir.

3. Sindirimi Hızlandırır

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumu bağırsakların ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Düzenli şekilde kilo vermede yardımcı olur. Bağırsak ve sindirim sistemi düzenli ve iyi çalıştığı için zayıflatma etkisi görülmektedir. Birçok diyette ana ve ara öğünlerde keten tohumu tercih edilir. Keten tohumu genellikle salata ve yoğurt karışımı ile tüketilmektedir.

4. Sinir Sistemi Sağlığını Korur

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunda vücuttaki birçok hücrenin ihtiyaç duyduğu B12 vitamini bulunur. Bu vitamin sinir sistemi sağlığının korunmasında ve beyin fonksiyonlarının gelişmesinde rol oynar. Alyuvarların üretimi için gereken bir vitamindir. Et yemeyen yani vejetaryen kişiler için B12 ihtiyacı keten tohumundan karşılanabilir.

5. Antioksidan Deposudur

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunda polifenol adı verilen güçlü antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar sayesinde kandaki serbest radikaller azalır, vücuttaki oksidatif stres önlenir. Bu sayede erken yaşlanma, kanser ve kalp hastalıkları gibi çeşitli sorunların önüne geçilebilir.

6. Kan Şekeri Üzerinde Denge Sağlar

Keten Tohumunun Faydaları

Yapılan araştırmalara göre keten tohumu insülin direncini önlemekte rol oynar. Bu sayede diyabet hastalığının yaşanma riskini azaltır ve diyabet hastalarına iyi gelir. Kan şekeri üzerinde düşürme etkisi bulunur.

7. Cildi Güzelleştirir

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunun cilde faydaları saymakla bitmez. Öncelikle cilt hassasiyeti, kuruma ve cilt pürüzleri üzerinde son derece etkilidir. Ciltte nem dengesini sağlayarak aydınlık ve sağlıklı bir görünüm sunar. Aynı zamanda keten tohumunun saça faydaları da bulunur. İçerisindeki omega 3 ve E vitamini ile saçları kökten uca güçlendirir.

Keten Tohumunun Zararları Nelerdir?

Besinlerin ve bitkilerin faydaları olduğu gibi aşırı tüketim sonucu zararları da olabilir. Bu yüzden kullanımına dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Keten tohumunun çoğu zararı aşırı tüketilmesiyle ortaya çıkar.

Keten tohumunun zararları şunlardır:

1. Alerjiye Sebep Olabilir

Keten Tohumunun Faydaları

Birçok besin gibi keten tohumu da fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir. Bunun için keten tohumu tüketiminin abartılmaması önemlidir. Günde 40 gram keten tohumu tüketilebilir. Bu miktarın aşılması sorunlara neden olabilir.

2. İshal Yapar

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumu sindirimi hızlandıran lifli bir besindir. Bu sebeple aşırı tüketildiğinde sindirim hızlandırma etkisi katlanarak artar ve kişide ishal problemi ortaya çıkar. İshalle birlikte karın ağrısı, aşırı bağırsak hareketliliği baş gösterir.,

3. Hazımsızlık Oluşur

Keten Tohumunun Faydaları

Çok fazla keten tohumu mide ve bağırsak tarafından sindirilemeyebilir. Bu sebeple çok fazla keten tohumu yendiğinde hazımsızlık gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.

4. Şişkinlik ve Gaza Neden Olur

Keten Tohumunun Faydaları

Pek çok lifli besin gibi keten tohumu da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bununla birlikte karın ağrısı da ortaya çıkabilir. Özellikle de keten tohumuyla birlikte su içmek bağırsaklarınızda tıkanmalara neden olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kestanenin FaydalarıPikan Cevizi Nedir?
Cevizin FaydalarıÇekirdeğin Faydaları

Günde ne kadar keten tohumu tüketilmeli?

Keten tohumu dengeli tüketilmesi gereken bir besindir ve günde 2 tatlı kaşığı yani 40 gram tüketilebilir. Genelde salata ve yoğurtlarla karıştırılarak tüketildiği için diyet programlarına uyum sağlar. Ara ve ana öğünlerde sıklıkla tercih edilir ve kilo vermeyi kolaylaştıran bir besindir. Fazla tüketilmemesi önerilir.

Keten tohumu nasıl kullanılır?

Keten tohumu kullanımında yoğurt ve salatadan yardım alınabilir. Bir ya da iki tatlı kaşığı keten tohumu bir kase yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Bu karışım iyi bir ara öğün ya da hafif bir ana öğün olarak özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilebilir. Günde 2 tatlı kaşığı tüketimi geçmemek çok önemlidir.

Keten tohumu kanser yapar mı?

Keten tohumu içerisindeki antioksidanlarla kanser riskini azaltabilir, kansere neden olmaz. Tamamen kanseri önlediği gibi bir kanıt olmadığı gibi kanser yapacağına dair de hiç bir kanıt yoktur. Aksine bağışıklığı güçlendirip serbest radikallerle savaştığı için birçok hastalığa iyi gelmektedir.

Keten tohumu kimler yememeli?

Keten tohumu alerjisi olan kişiler, emziren ya da hamile anneler ve kronik ishal sorunu yaşayanlar tarafından tüketilmemelidir. Eğer tüketilmesi gerekiyorsa keten tohumu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Keten tohumunun bazı etkileri bu kişiler için olumsuz bir duruma dönüşebilir.

Keten tohumu her gün yenir mı?

Her gün keten tohumu tüketilebilir ancak günlük tüketim miktarının aşılmaması önemlidir. Günde yalnızca 40 gram keten tohumu tüketmek idealdir. Bu miktardan fazla tüketim farklı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
9
24
31
19
6
11
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.