Kazanan, Alexander Graham Bell

Telefonun mucidi olarak bilinen Alexander Graham Bell’in, asıl mucit olmadığı ABD Temsilciler Birliği tarafından doğrulandı.
Kazanan, Alexander Graham Bell

Yapılmış olan icatlar kadar mucitlerinin de önemli olduğu gizemli tarihte, ilginç hikayeler ortaya çıkabiliyor. Kimi zaman mucitlerin gerçek isimleri bilinmiyor. Bugüne kadar telefonun mucidi olarak bildiğimiz Alexander Graham Bell’in asıl mucit olmadığı ABD Temsilciler Birliği tarafından  doğrulandı. Telefonun asıl mucidi Antonio Meucci

KEŞFE GİDEN YOLCULUK

Tarihçiler ve İtalyan asıllı Amerikalıların yaptığı çalışmalar sonucunda, telefonun mucidi hakkındaki sır perdesi aralandı. Telefonun mucidi, 1808 Floransa doğumlu İtalyan mucid Antonio Meucci olduğu yıllar sonra ortaya çıktı. Floransa’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde Mekanik Mühendislik eğitimi alan Meucci, sahne teknisyeni olarak çalıştığı kent tiyatrosunda meslektaşlarının iletişim kurması için ilkel bir sistem geliştiren ve 1830 yılında Küba’ya giden Meucci, burada bazı hastalıkların elektrik şokuyla tedavisi tekniği üzerinde çalışırken sesin, bakır telle ve elektrik yardımı ile iletilebildiğini keşfetti. ABD’deki çalışmaları sırasında eşi Ester felç oldu. Meucci, eşiyle konuşabilmek için yatak odasında çalıştığı odaya bir hat çekti. Bu sistemi tanıtmak amacıyla halka gösteri yaptı ve New York’ta İtalyanca yayınlanan gazetelere konu oldu.

TELETROFONO VE PARASIZLIK

Meucci, 1850’de ABD’ye gitti. 1860’ta eşinin geçirdiği rahatsızlık sonucunda ‘Teletrofono’ adını verdiği elektrikli aygıtın çalışma modelini gözler önüne serdi. 1871’de geçici patent başvurusunda bulundu. Meucci, aynı yıl Staten İzland Feribotu’nun kazanının patlaması sonucunda ciddi biçimde yanarak, hastalandı. İşsiz olan ve para sıkıntısı çeken Meucci, 1874’te başvurusunu yenilemek için gerekli olan 10 doları gönderemedi. Meucci ile aynı laboratuarı kullanan Alexander Graham Bell’in patenti 1876’da tescillendiğinde Meucci dava açtı ve Graham Bell’e açtığı dava devam ederken 1889’da yaşamını yitirdi. Bunun sonucunda icadın sahibi Antonio Meucci değil, Alexander Graham Bell oldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.