Kadınlar İçin En Yaşanılabilir 21 Ülke

Kadınların rahatça yaşayabilecekleri, kişisel hak ve özgürlüklerini istedikleri gibi savunabilecekleri, dünyanın en iyi 22 ülkesi bu listede. Bu liste yapıklan anketler sonucunda hazırlanmıştır.
Kadınlar İçin En Yaşanılabilir 21 Ülke

Kadınlar İçin Yaşanılabilir Ülkeler

Bu anket uluslararası kadınlar gününde yapılmıştır. Ankette 80 farklı ülkede yaşayan kadınlara sorular sorulmuştur. Her ülkede 9.000'den fazla kadının katılımıyla gerçekleştirilen bu anketin sonucunda en iyi 21 ülke sıralanmıştır. Ekonomik yönlerden tutun da yaşam kalitesine, insan haklarından özel kadın haklarına kadar bir çok alanda sorular sorulmuştur.

21. Polonya

Polonya, gelir eşitliğinden 0,8, cinsiyet eşitliğinden 5.3, insan haklarında ise 5,3 ortalama puan alarak 22. sırada yer almıştır.

polonya-001.jpg


20. Portekiz

Batı Avrupa Ülkesi olan Portekiz,  gelir eşitliği yönünden Avrupa'daki diğer ülkelere nazaran geride kalmıştır. İnsan hakları puanlamasından ise 7.3'lük bir puan alarak 21. sırada yer almıştır.

portekiz-001.jpg


19. İtalya

Toplumsal cinsiyet eşitliğinden 5,8 puan alan İtalya, İnsan haklarından toplamda 6.2 puan alarak 20. sırada yer bulmuştur.

italya-005.jpg


18. İspanya

İşsizlik İspanya'da ciddi bir sorun haline gelmeye devam etmekte. Gelir eşitsizliği 1,4 olan İspanya'nın, cinsiyet eşitliği 6,4 olarak belirlenmiştir.

ispanya-005.jpg


17. Japonya

Teknik açıdan gelişmiş olan Japonya, progresyon (ilerleme, gelişme) konusunda 10 puan almıştır. Bununla birlikte kadın hakları puanı 3.1'dir. 

japonya-007.jpg


16. Amerika Birleşik Devletleri

Gelir eşitsizliği ABD tarafından hala karşı karşıya kalınan en büyük sorunlardan biridir. Bununla birlikte Kuzey Amerika'daki toplumsal cinsiyet eşitliği puanı 8.8'dir.

amerika-.jpg


15. İrlanda

Muhafazakar bir toplum olduğu düşünülen İrlanda sadece 3.6 ilerleme puanı almıştır. Gelir eşitliği 3.6 puan olan İrlanda insan hakları puanlamasında 8.1 gibi iyi bir puan alarak 15. sırada yer aldı.

irlanda.jpg


14. Fransa

Batı Avrupa ulusunun dünya üzerinde fazlasıyla etkisi olduğu herkes tarafından bilmektedir. Fransa'nın insan hakları puanının 8.6 olurken gelir eşitliğinden 2.4 puan almış ve 14. sıraya yerleşmiştir.

fransa-008.jpg


13. İngiltere

Cinsiyet eşitliğinden 8.5, insan haklarından 9 gibi yüksek bir puan alan İngiltere, rakiplerine karşı adeta gövde gösterisi yapmıştır. Gelir eşitliği derecesinde 2.8 gibi düşük bir puan alarak 13. sıraya yerleşmiştir.

ingiltere-008.jpg


12. Avusturya

Orta Avrupa ülkesi olarak gösterilen Avusturya pek çok kültüre ev sahipliği yapıyor. Yüksek yaşam şartları, insan hakları, cinsiyet eşitliği konusunda da iyi bir puan almayı başaran Avusturya listede 12. sırada yer alıyor.

avusturya.jpg


11. Lüksemburg

Avrupa Birliği'nin en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkesi Lüksemburg her dalda aldığı ortalama yüksek puanlar ile11. sırada bulunuyor.

luksemburg.jpg


10. Almanya

İlerleme kaydetme puanında 9.2'lik bir derece alan Almanya herkesi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. İnsan haklarından 8.2, cinsiyet eşitliği puanından 7.6 alarak 10. sıraya yerleşmiştir.

almanya-009.jpg


9. Yeni Zelanda

2017 yılında Başbakan olan Jacinda Ardern dünyanın en genç lideri olmayı başarmıştır. Tüm maddelerden başarıyla geçen Yeni Zelanda cinsiyet eşitliğinden 7.6 puan alarak 9. sıraya yükselmiştir.

yeni-zelanda-001.jpg


8. Avustralya

Hem erkekler hem de kadınlar için yüksek bir yaşam kalitesine sahip olan Avustralya, insan hakları maddesinden 9.2 puan almayı başarmıştır. Cinsiyet eşitliğinden 8.4 puan alarak 8. sırayı hak etmiştir.

avustralya-004.jpg


7. İsviçre

Dünya'nın en iyi ülkeleri arasında yer alan İsviçre genel olarak 10 üzerinden 9 puan alarak rüştünü ıspatlamıştır.

isvicre-004.jpg


6. Kanada

Kuzey Amerika ülkelerinden biri olarak gösterilen Kanada, insan hakları ve cinsiyet eşitliğinden oldukça yüksek bir puan alarak 6. sırada yer almıştır.

kanada-003.jpg


5. Finlandiya

Finlandiya, kadınlara oy kullanma ve mecliste seçilme yönünden sınırsız haklar sunun bir ülkedir. Kadınların rahatça yaşayabileceği, çalışabileceği, geçim sıkıntısının neredeyse yok kadar az olduğu bu ülke 5. sırada yer alıyor.

finlandiya.jpg


4. Hollanda

Hollanda anneler için doğum hemşiresi gibi faydalar sağlayarak sağlık, eğitim, ekonomi ve politikadaki cinsiyet farkını azaltmayı başarmışlardır. İnsan hakları puanın 9,7 olmasıyla 4. sıraya yerleşmiştir.

hollanda-004.jpg


3. Norveç

Dünya ekonomik formunun küresel uçurum raporunda 144 ülkeden 3. olmayı başaran ve cinsiyet eşitliğine önem veren Norveç'i hep beraber alkışlıyoruz...

norvec.jpg


2. İsveç

YouGov'dan gelen bir rapora göre İsveçliler, cinsiyet eşitliğine önem veren en iyi ülkeler arasında yer almaktadır. İnsan haklarında 9.8'lik bir puan alan İsveç 2. sırayı fazlasıyla hak ediyor.

isvec-001.jpg


1. Danimarka

İnsan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için en iyi notları alan Danimarka, ilerici bir İskandinav ülkesidir.  Kazanç, günlük bakım sistemi ve Avrupa'daki en esnek ebeveyn izni politikalarına sahiptir. Listede birinci sırada yer alan Danimarka, gerçekten de bunu hak ettiğini herkese kanıtlamıştır.

danimarka-001.jpg


Türkiye

Geçmişten bugüne beylerin hanımlarına olan saygısı tartışılmazdır. Eski Türk Devletleri'nde önemli kararlar alan Kağanların yanı başında eşlerinin, yani hanımlarının olduğu, kararlarda söz sahibi oldukları pek çok kaynakta yer almıştır. Osmanlı'nın ardından, 29 Ekim 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiştir. 1934 yılında kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı ve sonrasında yapılan yeni düzenlemeler Türkiye'de kadınlara verilen önemin doğal göstergesidir. Ancak güzel yurdumuzun, neden hala bu listelerde yer alamadığı sorusu irdelenmelidir. 


Önerilen İçerik; Temel Hak ve Özgürlükler Nelerdir?

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum