İslam Dininin Yasakladığı Zararlı Alışkınlar Nelerdir – Toplumdaki Olumsuz Yansımaları?

İslam dininin yasakladığı zararlı alışkanlıklar ve bu alışkanlıkların toplumdaki olumsuz yansımaları hakkında bilgi sahibi olmak için özenle hazırlanan bu içeriği okuyabilirsiniz. İşte, İslam’da yasak olan davranışlar…
İslam Dininin Yasakladığı Zararlı Alışkınlar Nelerdir – Toplumdaki Olumsuz Yansımaları?

İslamiyet yeryüzüne en son inmiş din olarak bilinmekle beraber, Türkiye de dahil olmak üzere İslam dinini benimsemiş ve bu doğrultuda yaşamakta olan ülkeler bulunmaktadır. İslam dini tarafından toplumsal yaşamda yasaklanmış olan zararlı alışkanlıklar yer alır. Bireylerin gündelik yaşamda dikkat etmeleri gereken bu yasaklar, toplumsal huzurun da bozulmasına neden olmaktadır. İslam dininde bu yasaklara ilişkin pek çok ayet ve hadis bulunur.

Yalan Söyleme ve Hile Yapma

Toplumsal yaşama ve kişi yaşamına karşı kötü olan alışkanlıklardan biri yalan söylemektir. İslam dini tarafından yasaklanmış kötü alışkanlıkların başında gelen bu durum, bireyin günlük yaşantısını etkilemektedir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerin yanı sıra, Hz. Muhammed de doğruluğun iyiliğe ve iyiliğin de toplumsal huzura götüreceği yönünde nasihatler vermiştir. Yalan söylemek ve bir konuda kişiyi hile yaparak yanıltmak, toplum içerisinde de olumsuz şekilde yansıma göstermektedir.

dinde yasak davranışlar


Gıybet ve İftira

İslam dinindeki en büyük günahlardan bir tanesi olarak bilinen gıybet yapmak ve iftira atmak, kul hakkına girmek demektir. Bir kimsenin yüzüne karşı söylenmeyen ve arkasından konuşulan her şey gıybet olarak tanımlanmakla beraber, İslam dini tarafından gıybet etmek yasaklanmıştır. Bir kimseye iftira atmak ve olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermek, hem insanlığa hem de Müslümanlığa sığmaz. Gıybetin ve iftiranın toplumdaki olumsuz yansımaları büyük ve küçük ölçekli olarak net bir şekilde görülebilmektedir.


Hırsızlık

Kendine ait olmayan ve başkasına ait olan bir şeyi gasp ederek tarafına geçirme durumu hırsızlık olarak tanımlanmaktadır. İslam dini bir başkasının malına hem göz koymayı hem de el koymayı yasaklamıştır. Haksız kazanç ile tarafa geçirilmiş olan bir eşya, kişinin ahirette hesabının sorulacağı durumlar arasında yer alır. Hırsızlık birçok alana yayılmakla beraber toplumsal açıdan da birçok olumsuz yansıması söz konusudur. Bir kimsenin malını gasp etmek, hem din açısından hem de hukuk açısından ceza alımına neden olmaktadır. Hırsızlığın toplumsal bakımdan olumsuz etkisi bireyin psikolojik ve maddi açıdan yıpranması olarak görülebilir. İslam dini tarafından belirtilmiş olan yasaklara dikkat edilerek yaşanması gerekir.


Önerilen İçerik: İslam Dininin Temel Kaynakları Nelerdir?

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.