İbni-i Sina Kimdir? İbni-i Sina Hayatı ve Eserleri

Tıp dalında yaptığı önemli çalışmalarla adını günümüze kadar getirmeyi başaran İbni Sina’nın biyografisine bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte İbni Sina Kimdir? İbni Sina Hayatı ve Eserleri hakkında bilgi.
İbni-i Sina Kimdir? İbni-i Sina Hayatı ve Eserleri

Yaşadığı dönemin en önemli isimleri arasında yer alan İbni Sina’nın hayatını sizler için içerik haline getirdik. İşte tıp çalışmalarına ilham kaynağı olan İbni Sina Kimdir? İbni Sina Hayatı ve Eserleri.


İbni Sina Kimdir?

İbni Sina Kimdir

980 yılında şimdi ise Özbekistan’ın Buhara kentinin Efşene köyünde dünyaya geldi. İslam tarihinin Altın Çağı döneminde en üst düzey insan olarak kabul edilmiştir. Felsefe, Tıp, Astronomi ve Simya dallarında çalışmalar yaptı ve birçok kitap yazdı. İbni Sina kitapları günümüze kadar gelmeyi başarsa da bir o kadar kitap kaybolmuştur. 57 yaşında 1037 yılının Haziran ayında ölmüştür.


İbni Sina Hayatı

İbni Sina Hayatı

Samaniler hanedanlığı zamanında doğup büyüyen İbni Sina’nın doğum yılı 979 veya 980 olarak kabul edilmektedir. Babası Abdullah tıpkı oğlu gibi dönemin önemli bilim insanı olmuştur. Şii İsmaili mezhebinden olmasından dolayı evinde her an geometri, felsefe ve matematik gibi konular konuşulmaktaydı.

Küçük yaşına göre bu konuları dikkatlice takip eden İbni Sina, 10 yaşında Kur’an’ı hatim etti. Daha sonra edebiyat, dil, fıkıh ve akaid konuları üzerine eğitim aldı. 997 yılında Emir’i ölümcül hastalıktan kurtararak Samanilerin kütüphanesine sınırsız giriş hakkı elde etti. Bu ödülden sonra kütüphanede bir yangın çıkar ve kendisini sevmeyen insanlar yangını İbni Sina’nın çıkardığını iddia etmişlerdir.

22 yaşında babası Abdullah’ı kaybetti. Samani Hanedanlığı sonrası gelen Gazne Devleti’nde durmadı ve batıya doğru yola çıktı. Ürgenç’te kendisine maaş bağlanıldı. İbni Sina’ya kalması için yer ayarlayan dönemin hükümdarı Kabus, çıkan ayaklanma sırasında öldürüldü. Ağrıları bitmek bilmeyen bir hastalığa yakalanan İbni Sina, Gürgan şehrinde çok eski dostunu gördü. Arkadaşı evini açtı ve İbni Sina’nın burada ders vermesini sağladı. En bilindik kitaplarından biri olan Kanun kitabını bu zamanlarda yazmaya başlamıştır.

İlerleyen yıllarda farklı şehirlerde çalıştı ve farklı farklı eserler yazdı. İsfahan şehrinin valisi ile kalmaya başladı. Hamadan ise bu durumdan rahatsız oldu ve İbni Sina’yı yakalayarak hapse attı. Birkaç kişiyle kılık değiştirerek İsfahan’a geri döndü. Hamedan seferi yapılırken kolit hastalığı başladı. İbni Sina son zamanlarının farkındaydı ve mal varlıklarını fakirlere dağıttı. Kölelerini serbest bıraktı. 1037 yılının Haziran ayında öldü.


İbni Sina Sözleri

İbni Sina Sözleri

Sizler için İbni Sina’nın en bilindik ve en güzel sözlerinden birkaçını sıraladık.

1. Açıktır ki, önce var olmayıp sonra var olan her şey, kendinden başka bir şeyle belirlenir.

2. Hayatın genişliği, uzunluğundan daha önemlidir.

3. Ne Öğrendimse, Secdede Öğrendim.

4. Ben öküzden korkarım çünkü onun silahı var ama aklı yok.

5. Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır.


İbni Sina Eserleri

İbni Sina Eserleri

  • Kitabü'ş-Şifâ
  • İşarat ve'l-Tembihat
  • Risale fi-İlmi'l-Ahlak - Ahlak Konusunda Kitapçık
  • Kitabü'l-Necat - Kurtuluş Kitabı
  • El-Kanun fi't-Tıb - Tıpta Kanun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.