Hz. Muhammed'in Hayatı | Mekke ve Medine Dönemi Olayları

Hz. Muhammed’in Mekke ve Medine’de geçirdiği dönemleri sırasıyla bu içerikte detaylı olarak bulabilirsiniz. İşte maddeler halinde Mekke ve Medine dönemi.
Hz. Muhammed'in Hayatı | Mekke ve Medine Dönemi Olayları

Hz. Muhammed'in Mekke ve Medine Yılları

Peygamber efendimizin hayatında Mekke ve Medine yılları büyük önem taşımaktadır. Dünyaya gelişinden Medine'ye hicret etmesine kadar geçen süreye Mekke dönemi denilmektedir. Medine yıllarında ise İslam topluluğunun oluşması için büyük bir uğraş vermiş, Veda Haccı ve Hutbesi gibi önemli olaylar da Medine yıllarında gerçekleşmiştir. Ayrıca Peygamber efendimizin doğumu, çocukluk ve gençlik yıllarına dair bilgiler cerdiğimiz içeriğimize linke yıklayarak ulaşabilirsiniz. İşte peygamber efendimizin hayatı hakkında bilgiler...

Hz. Muhammed'in Mekke Yılları

Hz. Muhammed'in Hayatı

Mekke yılları Hz. Muhammed'in doğumundan itibaren başlar ve Medine'ye hicret etmesine kadar devam eder. Bu süreçte birçok önemli olay gerçekleşmiştir. İlk vahiyler Mekke şehrindeyken gelmiştir. Müslümanlığın ilk tebliği de yine burada yapılmıştır. Yine bu şehirde müşrikler karşısında peygamber efendimiz bazı mucizeler göstermiştir. İşte Hz. Muhammed'in Mekke şehrinde yaşadığı yıllara dair bazı önemli olaylar...

1. İlk Vahiy

Hz. Muhammed cahiliye uygulamalarına yakından şahit olmuş, yaşanan bu durum onu çok etkilemiştir. Sık sık yalnız kalmak ve düşünmek için Hira Dağına gider burada inzivaya çekilirdi. 610 yılının Ramazan ayında Hira dağında olduğu bir gün Cebrail tarafından ilk vahiy iletilmiştir. Bu sayede ilk Peygamberlik görevi başlamış oldu. Böylece Mekke dönemi boyunca İslam dinini tebliğ ederek açık davet için çalışmalar yaptı.

2. İslam'a Davet Süreci

İlk vahiy gelmesinden hemen sonra Peygamberlik görevi başlamış oldu. Efendimiz Peygamberliğinin ilk 3 yılı gizli şekilde İslam'a davet etti ve sadece çok güvendiği kişilere İslam dinini açıkladı. 3 yıl içinde ancak 30 kişi Müslüman olmuştu. 4. yılında Allah İslam'ı açıktan tebliğ etmesini emretti ve açıktan davet başladı. Bu sayede tüm halkı açıktan İslam dinine davet etmeye ve anlatmaya başladı.

3. Habeşistan Hicretleri

İslâm'ın açıktan tebliğ edilmesinden sonra Peygamber efendimize inanlar büyük eziyetler görmeye başladı. Özellikle köleler çok fazla eziyet ve işkenceye maruz kalıyordu. Yasir ailesinin şehit edilmesinden sonra Hz. Peygamber Müslümanların işkencelerden kurtulmaları için Mekke'yi terk etmelerine izin verdi ve bir gurup kişiyi Habeşistan'a gönderdi. Yapılan bu hicret İslam dininin yayılması için çok önemli bir adım oldu.

4. İsra Miraç Olayı

Peygamberliğinin en zor zamanlarında mucizevi bir olay gerçekleşmiş Peygamber efendimiz Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürülmüştür. Gece yolculuğu anlamına gelen bu hadisede, göklere yükselme anlamına gelen Miraç kelimesi ile ifade edilmektedir. Peygamber efendimiz bu hadisede yarı uyur yarı uyanık halde Miraç'a yükselmiş Tayyihat duası olayı gerçekleşmiş, İslam'ın temeli olan 5 vakit namaz bu hadisede emredilmiştir.

5. Taif Yolculuğu

Yapılan zulümler hız kesmeden devam ediyordu, Hz. Peygamber yayına evlatlığı olan Zeyd'i alarak komşu Şehir olan Taif'e gitti, amacı İslam dinini onlara da duyurmaktır. Ama orada da aynı olaylarla karşılaştı. Kin ve nefret dolu insanlar gelen bu misafirleri alaya aldı ve şehirden çıkana kadar taş yağmuruna tuttu ve şehirlerinden kovdu.

6. Muhacirler'in Medine'ye Hicreti

Mekke'de Müslümanlar için çok fazla eziyet bulunuyordu. Medine'de ise Müslümanların sayısı giderek artıyor ve Mekkeli Müslümanlara kucak açılıyordu. Allah'ın izni ile tüm Müslümanlar artık Medine'ye göç etmeye başlamıştı. Peygamber efendimiz ve Ebu Bekir kendilerine kurulan tuzaktan kurtularak Medine'ye göç etti ve bu şekilde Mekke dönemi kapanmış oldu.

Hz. Muhammed'in Medine Yılları

Hz. Muhammed'in Hayatı

Mekke'den göç edilmesi ile birlikte artık Mekke dönemi kapanmış oldu ve İslamiyet için yeni bir dönem başladı. Artık İslam dininin yayılması için tüm çalışmalar Medine'den devam ediyordu. Hz. Muhammed'in ve islam dinini kabul edenlerin Medine'ye hicreti 622 yılında olmuştur. Bu olaydan sonra islamiyetin yayılışı hız kazanmıştır ve İslam devletinin önü açılmıştır. Hz. Muhammed Medine şehrinde bir çok faaliyetin içerisinde bulunmuştur ve dini tebliğ etmiştir. İşte peygamber efendimizin Medine'de olduğu yıllarda yaşanan önemli olaylar...

1. Medine'de İslam Toplumunun Oluşması İçin Yaptığı Çalışmalar

Peygamber efendimiz yeni bir toplum oluşması için ilk olarak Mekke'den Hicret eden Muhacirler ile Medine'de yaşayan Müslümanlar arasında kardeşlik bağı kurdu. İslam faaliyetlerinin daha rahat yürütülmesi için Mescid inşasına karar verdi. Mediye sözleşmesini gerçekleştirdi, ilk nüfus sayımı yapıldı ve Medine'deki Müslümanlar siyasi bağımsızlığını ilan etti.

2. Hudeybiye Antlaşması

Mekke'nin fethini kolaylaştıran bu antlaşma, Hz. Muhammed ve Müslümanların Kabe'yi ziyaret etmek için yola çıkması fakat Kureyşliler tarafından Mekke'ye girişlerine engel olunması sonrası gerçekleşmiştir. Bu olan üzerine iki taraf Hudeybiye adı verilen yerde antlaşma imzalamışlardır.

3. Mekke'nin Fethi

630 yılında gerçekleşen Mekke'nin fethi ile İslamiyet hızla yayılmış ve Mekke putlardan temizlenmiştir. Kureyşliler'in antlaşmayı bozması sonucu gerçekleşen Mekke Fethi büyük bir zafer ile sonuçlanmıştır.

4. Veda Haccı Ve Hutbesi

Hicret'in 10. yılında Peygamber efendimiz Mekke'ye hac vazifesi için gitmiştir. Bu yapmış olduğu son ziyaret olduğu için "Veda Haccı" denilmiş, burada Müslümanlara yaptığı konuşmaya da "Veda Hutbesi" denilmiştir.

5. Hz. Muhammed'in (s.a.v) Vefatı

Hz. Muhammed yapmış olduğu Veda Haccı sonrasında Medine'ye dönmüş ve burada hastalanarak 632 yılında 63 yaşında vefat etmiştir. Hz. muhammed'in vefatı sonrası müslümanlar büüyük bir hüznün içerisine düşmüşlerdir. Peygamber'in vefatı sonrasında ise İslam devleti için 4 Halife Dönemi başlamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum