Hz. Muhammed'in Gençlik Yıllarındaki Erdemli Davranışları Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed’in gençlik yıllarında insanlara ve olaylara karşı sergilediği erdemli davranışlar bugün dahi insanların merak ettiği konulardandır. Okullarda ders kitaplarında dahi değinilen bu konuyu bizler de sizler için inceledik.
Hz. Muhammed'in Gençlik Yıllarındaki Erdemli Davranışları Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed (s.a.v), insanlık için en büyük örnek şahsiyettir. Gençlik yıllarında yani İslam dini gelmeden önce de erdemli davranışlara sahipti. Öyle ki Mekkeli müşriklerin bile O’na “emin” yani “güvenilir kişi” demeleri de henüz İslam dini gelmeden önce verdikleri bir lakaptı. Hz. Muhammed (s.a.v) gençlik yıllarında yaptıkları hal ve hareketleri ile Mekke toplumunda bilinen ve sevilen bir kişiliğe ulaşmış biri idi. Bu yüzden de insanlar aralarında bir sorun çıktığında hakem olarak O’nu (s.a.v) tayin ederlerdi.

Hz. Muhammed’in gençlik yıllarındaki erdemli davranışları hakkında bilgi vermeden önce başlıca özelliklerini sıralayalım.

  1. Büyüklerini sayar ve severdi, onlara hürmet ederdi.
  2. Dürüst bir kişiliği vardı.
  3. Güvenilir biriydi.
  4. Çalışmayı ve insanlara yardım etmeyi severdi.
  5. Kötü olan tüm davranışlardan uzak dururdu.
  6. Emanete sahip çıkar, emanet edilen şeylere hıyanet etmezdi.
  7. Haksızlıkların karşısında dururdu.
  8. Küçüklerine karşı çok şefkatliydi.
  9. Arkadaşları arasında sevilen birisiydi.
  10. Doğayı ve hayvanları severdi.

Büyüklerine saygılı olması

Peygamber Efendimiz (s.a.v) İslam gelmeden önce de sonra da büyüklerine karşı sürekli saygılı davranırdı. Babasını görmeyen Efendimiz, annesine karşı son derece ilgili idi. Nitekim vefatından sonra ara ara kabrini ziyaret ederdi. Dedesi Abdulmuttalib’e ve amcalarına karşı son derece saygılı davranır, onları üzecek davranışlardan uzak dururdu. Bir hadis-i şerifinde büyüklere karşı saygılı olma ile ilgili şöyle buyurmaktadır;

”Bir genç, yaşından dolayı bir kimseye saygı gösterirse Allah (c.c.) da yaşlanınca kendisine saygı gösterecek kişiler takdir eder”.(Tirmizi Kitabul-Birr-2023.)

Dürüst bir kişiliği vardı

Hz. Muhammed’e (s.a.v) Peygamberlik görevi verilmeden önce de dürüstlüğü ile Mekke’de nam salmış biriydi. Öyle ki Mekkeliler, aralarında bir husumet olduğunda veya bir konuda fikir almak istediklerinde O’na danışırlardı. Dürüstlük ile ilgili söylediği bir hadis-i şerifinde Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmaktadır;

“Doğruluktan ayrılmayınız. Doğruluk sizi birre "iyiliğe", o da sizi cennete ulaştırır. Kişi doğru olur ve daima doğru iş yaparsa Allah katında sıddıklardan yazılır. Yalandan sakınınız. Yalan da insanı günaha, o da cehenneme götürür. Kişi durmadan yalan söyler ve yalan üzere işyaparsa Allah katında yalancılardan yazılır.” (Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 105; Ebu Davud, Edeb, 80)

Güvenilir olması

Hz. Muhammed’in gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarından biri de güvenilir olmasıydı. İnsanlar, O’na çok güvenirlerdi emanetlerini ona teslim ederlerdi ve O da asla emanet edilene hıyanet etmezdi, doğru sözlü idi, doğruluktan asla ayrılmazdı. Nitekim böyle olmasından dolayı Mekkeli müşrikler O’na “emin” yani güvenilir kişi lakabını vermişlerdi.

Çalışmayı ve insanlara yardım etmeyi severdi

Hz. Muhammed (s.a.v) gençlik yıllarında da sürekli çalışırdı. Dedesi Abdulmuttalib’i kaybettikten sonra bakımını üstlenen amcası Ebu Talip ile ticarete giderdi ve insanlara yardım etmeyi severdi. Darda bir insan gördüğünde hemen el uzatır, sıkıntısını gidermeye çalışırdı.

Kötü olan tüm davranışlardan uzak dururdu

Kötülük, İslam gelmeden önce Mekkeliler arasında çok yaygındı. Yol kesmeler, haksız yere insanların malını ellerinden alma, diri diri kız çocuklarını gömme, içki içmeler vs. insanlar arasında çok yaygındı. Hz. Muhammed’in gençlik yıllarında erdemli davranışları arasında yer alan bir diğer özelliği de tüm bunlardan uzak durması idi.

Emanete sahip çıkar, emanet edilen şeylere hıyanet etmezdi

Emanete sahip çıkmak bir Müslümanın olmazsa olmaz özelliklerinden biridir. Peygamber Efendimiz de insanlar için en iyi örnektir. O, yaşadığı hayatı boyunca ona verilen emanete asla hıyanet etmezdi. Öyle ki Mekkeli müşrikler O’nu (s.a.v) öldürmeyi planladıklarında O’na karşı kullanacakları silahları bile kendisine emanet ederlerdi, O da bu emaneti korurdu.

Haksızlıkların karşısında dururdu

Hz. Muhammed’in gençlik yıllarında erdemli davranışları arasında yer alan en büyük özelliklerinden biri de haksızlığa karşı durması idi. Henüz İslam dini gelmeden önce Mekke’ye uzak yerlerden gelen tüccarlara haksızlık edilir, malları ellerinden alınırdı. Mağdur olan tüccarlar durumu Hz. Muhammed’e bildirirdi O da bu haksızlıkların karşısında durarak tüccarların malının geri verilmesi için gerekli olan mücadeleyi gösterirdi.

Küçüklerine karşı çok şefkatliydi

Hz. Muhammed (s.a.v) yaşadığı ömrü boyunca küçüklere karşı şefkatli olmayı emreder ve kendisi de böyle davranırdı. Öyle ki beslediği kuşu ölen bir çocuğa taziye ziyaretinde bulunmuş, onu teselli etmiştir.

Arkadaşları arasında sevilen birisiydi

Peygamber Efendimiz (s.a.v) arkadaşları arasında da sevilen birisiydi. Güler yüzlü, arkadaşlarına karşı sevecen olması ve merhametli olması, sevilmesindeki en büyük nedenlerden biri idi. Hiçbir zaman arkadaşlarına karşı bir üstünlük kurma çabası içine girmez, yaptığı işleri istişare eder ve öyle karar verirdi.

Doğayı ve hayvanları severdi

Hz. Muhammed’in (s.a.v) gençlik yıllarında erdemli davranışlarından bir diğeri de doğaya ve hayvanlara karşı şefkatli olmasıydı. Nitekim bir savaşa çok büyük bir ordu ile gittiğinde yolda bir köpeğin yavrularını emzirdiğini görmesi ile birlikte orduya emir vermiş ve güzergahı değiştirmiştir. Aynı şekilde doğaya karşı da saygılıydı ve severdi, ağaç ekilmesini emreder, doğayı korumayı tavsiye ederdi.

Hz. Muhammed (s.a.v) Müslümanlar için model ve örnek şahsiyettir. Yaşadığı hayat boyunca her zaman davranışları ile insanların ve Allah’ın (c.c) beğenisini kazanmıştır. Biz de Müslümanlar olarak O’nun (s.a.v) göstermiş olduğu şekilde davranmalı hayatımızı O’nun belirlediği şekilde yaşamalıyız.


Önerilen İçerik: Hz. Muhammed ve Gençlik Yılları

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum