Hepatit C Nedir, Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu zaman semptom göstermeden ortaya çıkan Hepatit C'nin belirtilerini, bulaşma yollarını ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Hepatit C Nedir, Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle kan yoluyla bulaşan bir hastalık olan Hepatit C, ilk zamanlarda hafif olarak ortaya çıkan ancak sonradan ağırlaşabilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hastalık tespit edildiği takdirde bir an önce gerekli tedavinin uygulanması gerekir. Bu içeriğimizde Hepatit C nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, aşısı var mı ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte Hepatit C hakkında bilinmesi gereken her şey...

Hepatit C Nedir?

Hepatit C

Hepatit C, HCV virüsü ile insana bulaşan ve karaciğeri etkileyen bir hastalıktır. Tüm dünyada hızlı bir şekilde insandan insana bulaşabilen bu hastalık, gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden dikkatli olunması gerekir.

Karaciğer yetmezliği ve kansere dahi neden olabilen bu hastalık erken teşhis edilip tedaviye başlandığı takdirde iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Aksi takdirde akut ya da kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen bu rahatsızlık oldukça ağır sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C virüsü genellikle kana karışarak insan vücuduna girer. Ancak daha farklı bulaşma yolları da vardır. Bu bulaşma yollarını iyi bilerek ve gerekli önlemleri alarak bu rahatsızlıktan korunabiliriz.

1. Damar İçi İlaç Kullanımı

Hepatit C

Damar içi ilaç kullanımı, damara ilacı enjektörle vermek demektir. Hepatit C genel olarak bu yol ile bulaşır. Eğer enjektör pis ya da daha öncesinde Hepatit C virüsü taşıyan bir hastada kullanılmış ise diğer hastaya da geçebilir. Damar içi yoluyla uyuşturucu kullanan kişilerde büyük risk altındadır. Ayrıca dövme yaptıran kişilerinde dikkatli olması gerekir.

2. Kan ve Organ Nakli Yoluyla

Hepatit C

Hepatit C virüsü kana bulaştığı için, kan ya da organ nakli yaptıran hastalar için risk büyüktür. Bunun önüne geçilmesi için verilen kana test yapılmalıdır. Aynı risk organ nakli yaptıran hastalar için de geçerlidir.

3. Cinsel İlişki Yoluyla

Hepatit C

Hepatit C'nin bulaşma yollarından birisi de cinsel ilişkidir. Her ne kadar bu virüsün cinsel ilişki yoluyla bulaşma olasılığı oldukça düşük olsa da yok değildir. Risk cinsel yol ile bulaşan farklı bir hastalığın olması ile artmaktadır.

4. Kanla Temas Yoluyla

Hepatit C

Hepatit C virüsünün en kolay bulaşma şekli kanla temastır. Kişisel bakım ürünleri olan tıraş bıçaklarını, tırnak makaslarını ve diş fırçalarını birden fazla kişinin kullanması hastalığa davetiye çıkartmak demektir. Bu yüzden bu tarz şeylerden kaçının.

5. Doğum Sırasında

Hepatit C

Hepatit C virüsü anne karnındaki çocuğa bulaşmamaktadır. Ancak doğum sırasında bulaşma riski %4’tür. Dolayısıyla annede Hepatit C virüsü varsa doğum sırasında bebeğe geçebilmektedir. Bu sebeple anne adaylarının bu durum hakkında detaylı bilgi almaları gerekir.

Hepatit C Hangi Yollar İle Bulaşmaz?

Hepatit C

Hepatit C genellikle kan yoluyla bulaşan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kan geçişi olmayan yollardan bulaşmaz. Aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek, havuza girmek, emzirmek, öksürmek ya da aynı tuvaleti kullanmak yollarıyla Hepatit C virüsü bulaşmamaktadır.

Hepatit C’nin Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C

Hepatit C hastalığında genellikle bir belirti olmaz. Çoğu hasta Hepatit C virüsü taşıdığını anlamaz. Ateş, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, eklem ağrıları, idrar renginde koyulaşma ve sarılık bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır.

Virüs vücuda girdikten yaklaşık 6-7 hafta sonra bu belirtiler baş gösterir. Her ne kadar çoğu zaman pek bir belirti görülmese de bilimsel olarak bu belirtilerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Ancak hastalığı kesinleştirmek için kan tahlili, biyopsi ve karaciğer enzim testi yapılması gerektiğini hatırlatalım.

Hepatit C Hastalığının Tedavisi Nedir?

Hepatit C

Hepatit C virüsü erken teşhis edildiği takdirde tedavi şansı oldukça yüksektir. Çoğu zaman hiçbir zaman belirti göstermeyen bu rahatsızlık başka hastalıklar için yapılan farklı tetkiklerde ortaya çıkmaktadır.

Hastalık teşhis edildiği zaman ilk olarak hangi evresinde olduğu tespit edilir. Bunun için bir takım testler, gerekirse karaciğer biyopsileri yapılır. Alınacak önlem ve uygulanacak tedavi buna göre belirlenir.

Virüs, siroz ve kansere yol açabilir. Bu yüzden Hepatit C olan hastalar sürekli ultrasona girmelidir. İlaç tedavisinde ise Peginterferon ve Ribavirin adlı ilaçlar kullanılmaktadır. Çoğu zaman 24-48 hafta boyunca kullanılması uygun görülür. İlaç tedavisi olan hastaların %50’sinde başarı sağlanır. İlaçların yan etkisi olarak ise grip benzeri belirtiler ve duygusal bozukluklar baş gösterebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hepatit B Nedir?Klamidya Belirtileri ve Tedavisi
AIDS Nedenleri ve TedavisiBel Soğukluğu Nedir?

Hepatit C nasıl bir hastalıktır?

Hepatit C, aynı adlı virüsün vücudumuza girmesi sonucunda oluşan bir karaciğer hastalığıdır. Birkaç hafta sürebilen hafif formdan kalıcı forma dönüşebilmektedir. Kalıcı form ise yaşam boyunca devam etmektedir. Kan yoluyla bulaşan bu rahatsızlığın tedavisini bu yüzden bir an önce olmamız gerekir.

Hepatit C virüsü nasıl anlaşılır?

Hepatit C virüsü vücudumuza girdikten sonra bazı belirtileri gösterir. Bunlar iştahsızlık, mide bulantısı, ateş, karın ağrısı, kusma, eklem ağrıları idrar renginde koyuluk ve sarılıktır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız Hepatit C'ye yakalanmış olabilirsiniz.

Hepatit C pozitif ne demek?

Anti HCV testinin pozitif olması vücuda Hepatit C virüsünün bulaştığını ya da bu virüse karşı antikor ürettiği anlamına gelmektedir. Testin negatif olması ise bu virüsün bulaşmadığını veya virüse karşı antikor üretilmediğini haber vermektedir.

Hepatit C kimlerde görülür?

Hepatit C hastalığı tüm dünyada ve ülkemizde cinsiyet, yaş ya da etnik köken fark etmeksizin görülmektedir. Dolayısıyla bu rahatsızlığa sahip olan belirli bir grup yoktur. Ancak Türkiye'de her 100 kişiden birinde bu hastalığın olduğunu belirtelim.

Hepatit C bulaşıcı mı?

Hepatit C, kan ya da diğer vücut sıvıları yüzünden yayılan Hepatit C virüsünün oluşturduğu bir enfeksiyondur. Tüm dünyada oldukça yaygın olan ve dikkat edilmesi gereken bu hastalık kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Bu yüzden kendimizi bulaşmadan korumamız gerekiyor.

Hepatit C kendi kendine geçer mi?

Hepatit C hastalığı tedavi edilmediği takdirde siroza, kronik karaciğer hastalıklarına ya da kansere dönüşebilmektedir. Bu yüzden oldukça risklidir. Ancak her 5 kişiden birinde bu hastalık kendiliğinden geçmektedir. Yine de önlem almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Hepatit C ilacı var mı?

Hastalığın tedavisi için bulunan Peginterferon ve Ribavirin adındaki ilaçlar Hepatit C için standartlaşmış ilaçlardır. İlaç tedavisi gören insanlarda %50-%80 başarı sağlama oranı vardır.

Hepatit C aşısı var mı?

Bu virüse karşı geliştirilmiş ve onaylanmış bir aşı maalesef ki bulunmamaktadır. Bu yüzden Hepatit C virüsüne yakalanmamak için gerekli önlemleri almanız gerekiyor. Ancak bu sayede bu hastalıktan korunabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.