Hepatit B Nasıl Bulaşır? Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı

Karaciğeri etkileyen oldukça tehlikeli bir virüs olan Hepatin B'nin bulaşma yollarını, belirtilerini, aşısını ve tedavisini yazımızda detaylıca inceledik.
Hepatit B Nasıl Bulaşır? Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı

Cinsel yollarla bulaştığını bildiğimiz Hepatit B virüsü aslında birçok yoldan bulaşabilmektedir. Hem dünyada hem de Türkiye'de oldukça yaygın bir virüs olan Hepatit B'den korunmak büyük önem taşıyor. Bu içeriğimizde Hepatit B hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte Hepatit B hakkında her şey...

Hepatip B Nedir?

Hepatit B

Hepatit B hastalığı “HBV” virüsünün çeşitli yollarla vücuda girip karaciğere yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hepatit B yani halk arasında sarılık olarak bilinen hastalık, karaciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da siroz ya da karaciğer kanserinin oluşmasına sebebiyet vererek ölümle sonuçlanabilir.

Akut ve kronik olarak ikiye ayrılan Hepatit B, akut olduğu zaman genellikle 6 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Kronik Hepatit B ise 6 ay içerisinde geçmez ve ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden Hepatit B şüpheniz varsa bir an önce uzman bir doktora başvurun.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B, birçok yolla kişiden kişiye geçebilmektedir. Dünyada 400 milyon Türkiye'de ise 3 milyon kişi Hepatit B'yi taşımaktadır. Yazımızın devamında Hepatit B'nin en çok görülen bulaşma yollarını bulabilirsiniz.

1. Kan Yolu

Hepatit B

Hastalığın en yaygın olarak bulaştığı yol kandır. Kan nakli ve organ nakli yaptıran kişiler risk altındadır. Bu yüzden bu nakilleri olmadan önce gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalık kişiden kişiye kolayca geçebilmektedir.

2. Virüsü Taşıyan Kişiyle Yakın Temas

Hepatit B

Bu yol kan yolu dışındaki vücuttaki diğer sıvı yollarını kapsamaktadır. Ter, tükürük ve cinsel organ sıvıları hastalığın bulaşabileceği yollardır. Temastan kaynaklanan sıvı alışverişi yüzünden de bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

3. Cinsel İlişki

Hepatit B

Ne kadar korumalı olursa olsun cinsel ilişki yoluyla Hepatit B bulaşma riski çok yüksektir. Çünkü bu virüs vücut sıvılarıyla da bulaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü cinsel ilişkiye gireceğinizi kişiyi yakından tanımanız gerekmektedir.

4. Steril Olmayan Ortamlar ve Ürünler

Hepatit B

Bu virüsün steril olmayan ortamlardan ve ürünlerden bulaşma ihtimali de yüksektir. Hijyenik olmayan enjektörler ya da kişiye özel ürünlerin (tıraş bıçağı, tırnak makası, diş fırçası vs.) virüsü taşıyan kişi tarafından kullanılması sizi riske sokar. Ek olarak dövme yaptıran kişilerde de bu riskin olduğunu söyleyebiliriz.

5. Doğum Yapma

Hepatit B

Virüsün, çocuk anne karnındayken bulaşmasa bile doğum esnasında bulaşma riski yüksektir. Bu yüzden gebe kalmadan önce gerekli testlerin yapılması ve bunun sonucuna göre kararın verilmesi gerekir.

Hepatit B Belirtileri

Hepatit B

Hepatit B hastaların %90’ında herhangi bir belirti ortaya çıkmamıştır. Kişiler bu virüsün varlığını kan tahlili ile öğrenebilmişlerdir. Ancak bulantı, kusma, aşırı halsizlik, iştah kaybı, idrarda koyulaşma, karın bölgesinde ağrı, halsizlik ve yorgunluğun bu virüsün belirtileri olduğunu söyleyebiliriz.

HCV Virüsüne Vücudun Tepkisi

Hepatit B

HCV virüsü vücuda girdikten sonra vücudunuz ona 3 şekilde tepki vermektedir. Eğer bağışıklık sistemiz güçlü ise vücudunuz virüse karşı antikor üretir ve sabitler. Bir nevi vücudunuz sizi virüse karşı aşılamış olur. Bu da virüsten ömür boyu korunacaksınız demektir.

Eğer vücudunuz bu antikorları yeteri kadar oluşturamaz ise siz hasta değil, virüsü taşıyıcı kişi olacaksınız. Bu da sizi potansiyel virüs bulaştırıcı yapar ve çevreniz açısından büyük bir tehlike oluşturuyorsunuz demektir. Ülkemizde bu vakadan çok görülür. Taşıyıcı kişiler için sonraki yıllarda risk olabilir. Tedavi olunmaz ise karaciğer kanseri olma riskleri yüksektir.

Üçüncü yol ise en kötü olanıdır. Vücudunuz hiçbir antikor üretmez. Virüs vücudunuzda çok güçlü durumdadır. Kişinin karaciğer fonksiyonları bozulur ve enzim miktarları yükselir. Tedavi olunmaz ise ya kısa dönem içerisinde karaciğer yetmezliğine maruz kalınır ya da uzun dönem içerisinde karaciğer kanseri ortaya çıkar.

Hepatit B Virüsüne Karşı Kimler Risk Altında?

Hepatit B

Hepatit B birçok yolla yayılan bir hastalık olduğu için bulaşma riski de bir o kadar fazladır. Bu yüzden de risk altındaki kişiler çok fazladır. Yaşadığı ortamda Hepatit B virüsünü taşıyan veya Hepatit B hastası olanlar, birden fazla cinsel ilişki yaşamış kişiler, damar içi yol ile ilaç ve uyuşturucu kullananlar, Hepatit B virüsü taşıyan anneden doğan bebekler, kan ürünlerini kullanan kişiler ve sağlık personelleri risk altındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz kişiler Hepatit B virüsüne karşı risk altındaki gruplardır. Ayrıca okul, hastane, yurt ve huzurevi gibi toplu halde bulunulan ortamlarda da risk büyüktür. Bu yüzden bu tarz durumlara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Hepatit B Tedavisi

Hepatit B

Virüse maruz kaldığınız anda vücudunuz kendini aşılamamış ise artık virüs ile yaşamayı öğrenmelisiniz demektir. Tedavi yoluyla virüsün vücuttan tamamen atılma başarısı oldukça düşüktür. Bu yüzden bazı kişiler tedaviye hiç zaman ayırmazken bazı kişilerde virüsün karaciğerde yarattığı hasarın önüne geçebilmek için tedavi olurlar.

Hepatit B'nin tek tedavi yolu ilaçlardır. Tedavi ile siroz, karaciğer kanseri ve ölüm gibi durumlar engellenmeye çalışılır. Bu durumlar virüsün vücudunuzdaki sayısı ile alakalıdır. İlaçlarda bulunan Nükleosit/Nükleoid denilen bu tabletler sayesinde virüsün üremesi engellenebilmektedir.

Hepatit B virüsü mutasyona uğrayabilen bir virüstür ve bu ilaçlara karşı bağışıklık kazanabilir. Bu yüzden doktorunuzun ilaç kombinasyonlarını sürekli olarak değiştirmesi gerekmektedir. Bu da sizi sürekli doktor kontrolüne itecektir.

Hepatit B’den Korunma Yöntemleri

Hepatip B

Eğer HBV virüsü vücudunuza girmemiş ise kesinlikle korunabilirsiniz. Aşılanmak en etkili yoldur ve neredeyse başarı %100’dür. Ancak aşılanma sadece hiçbir şekilde virüsü taşımayanlara yapılabilir, taşıyıcılara ve hastalara yapılamaz.

Uzmanlar genellikle çocuk doğduğu andan itibaren aşılamayı gerçekleştirir. Aşının 3 ayrı dozu vardır. Her doz farklı zamanlarda yapılır. Birinci aşı sıfırıncı ayda, ikinci aşı birinci ayda, üçüncü aşı ise altıncı ayda yapılmaktadır. Hepatit B aşısı Sağlık Bakanlığı tarafınca yeni doğan bebeklerin aşı takvimine zorunlu olarak eklenmiştir. Sağlık ocağı aile hekiminize danışıp ücretsiz olarak aşılanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarKlamidya Belirtileri ve Tedavisi
AIDS Nedenleri ve TedavisiBel Soğukluğu Nedir?

Hepatit B olunca ne olur?

Hepatit B akut olursa 6 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Kronik Hepatit B ise 6 ay içerisinde tedavi edilemediğinden karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve ölüm gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Hepatit B hastaları kaç yıl yaşar?

Hepatit B hastalığına yakalanan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmektedirler. Ancak kronik Hepatit B'de oldukça ciddi hastalıklar oluşabilir ya da oluşmayabilir. Buna göre de yaşam süresi değişmektedir.

Hepatit B nereden bulaşır?

Hepatit B virüsü kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yüzünden bulaşmaktadır. Çoğu zaman korunmasız seks yüzünden bulaşan bu rahatsızlık gebelikte bulaşma, uyuşturucu kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar yüzünden karşımıza çıkmaktadır.

Hepatit B tehlikeli mi?

Kronik Hepatit B oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu rahatsızlık uzun dönemde karaciğer hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine ve ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple bir an önce gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

Hepatit B hastalığı iyileşir mi?

Akut Hepatit B hastalığına sahip olan bir kişi virüs bulaştıktan 6 ay sonra rahatsızlığı atlatmaktadır. Ancak kronik Hepatit B ise 6 içerisinde yok edilememektedir. Bu rahatsızlığa sahip olanlar için ayrı tedavi yöntemleri bulunuyor.

Hepatit B nasıl yok edilir?

Hepatit B sağlıklı beslenerek, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak ve bol su tüketerek ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca bazı antiviral ilaçların da kronik Hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılabileceğini söyleyelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.