Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Korunmasız birliktelik yüzünden yayılan ve git gide daha fazla kişinin yakalandığı cinsel yolla bulaşan hastalıları içeriğimizde detaylıca inceledik.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en önemli sebebi, cinsel ilişkiye giren kişilerin korunmasız olmasıdır. Cinsel ilişki esnasında artan partner sayısı cinsel yolla bulaşan hastalıkların sayısı bir kadar artmaktadır. Bu içeriğimizde cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında her şey...

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunuyor. Bunlar HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Frengi, Klamidya, Ureaplasma, Mycoplasma, Gonore (Bel soğukluğu), HPV - Genital siğil ve Herpes Simpleks'tir.

Bel Soğukluğu

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Gonore yani halk arasındaki adı ile bel soğukluğu, akıntıya neden olup, idrar yaparken yanma oluşmasına sebep olur. Bu rahatsızlık partnerlerden birisinde görüldüğü takdirde eşlerin her ikisinin de tedavi olması gerekir.

Frengi

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Frengi tehlikeli bir hastalık olup tüm vücudu olumsuz etkilemektedir. Erken teşhisi çok önemli olan bu hastalık tedavi edilmezse sinir sistemini etkilemektedir. Bu da körlüğe ve sağırlığa sebep olur. Ayrıca bu rahatsızlığın anneden bebeğe de geçebileceğini söyleyelim.

Herpes Simpleks Virüsü

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Eşlerin cinsel organlarında uçuk oluşumuna denir. Deri temasıyla ortaya çıkan herpes simleks virüsü, ağız çevresi ya da üreme organlarına ait dokularda döküntüye yol açmaktadır. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık anneden bebeğine de geçebilmektedir.

HPV

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Deri teması sonucunda bulaşabilen HPV, daha çok genital bölgeden yayılım göstermektedir. Elektrokoter, topikal tedavi ve kriyoterapi gibi çeşitli iyileştirme yöntemleri olan bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir.

Klamidya

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Oldukça sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olan klamidya, cinsel ilişkiden sonra 3 hafta içerisinde belirtilerini göstermektedir. İdrar yaparken yanma ve ağrı yapan bu hastalık, hamile kadınlarda ise ölü doğum ya da düşüğe neden olabilir. Bu yüzden gerekli teşhis ve tedavinin bir an önce yapılması gerekir.

Tricomanas Vaginalis

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Erkeklerde de kadınlarda da görülebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olan trikomonas, çoğunlukla orta yaşta ortaya çıkmaktadır. İlişkiden sonraki 28 gün içerisinde belirtilerini gösteren bu hastalık kötü koku ve akıntı yapmaktadır. Ancak tedavisi oldukça kolaydır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Belirtileri

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların gösterdiği belirtiler baş ağrısı, ateş, kas veya eklem ağrıları, deri döküntüleri, ishal, bulantı ve kusma, vajinal akıntıda değişiklikler veya anormal kanama, vajinal kaşıntı, penis akıntısı, idrarda yanma veya ağrı, genital bölgede siğiller, cinsel ilişki esnasında ağrı, adet dönemi dışında ara kanama, testislerin şişmesi ve ağrımasıdır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri saymış olduğumuz gibi oldukça farklılık göstermektedir. Bu yüzden belirtileri iyi bilmek ve korunmasız ilişki yapmamak gerekiyor. Ayrıca bu hastalıklarda erken teşhis eve tedavi büyük öneme sahiptir. Eğer hastalık erkenden teşhis edilemezse daha da kötü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Testi

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, erken dönemde yapılan testlerle önlenebilmektedir. Bu sayede cinsel yolla bulaşan hastalığın önü kesilmiş olur. Birçok klinik tedavisi bu konuda yetersiz kalmaktadır. Hastalığın ortaya çıktığı zaman önlenmesi için cinsel yolla bulaşan hastalık testi yapılması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
AIDS Belirtileri ve TedavisiHepatit B Belirtileri ve Tedavisi
Klamidya Nedenleri ve TedavisiBel Soğukluğu Nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl belli olur?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gösterdikleri belirtiler sayesinde belli olmaktadır. Yüksek ateş, deri döküntüleri, baş ve eklem ağrıları, adet dönemi haricinde kanama, genital bölgede siğil, testislerde şişme, ağrı ve kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel organlarda şişme, akıntı ve yara gibi belirtiler bu hastalıkların belirtileridir.

Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Erkeklerde cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunuyor. Bunlar frengi, bel soğukluğu, HPV enfeksiyonu, uçuk, klamidya, molluskum kontagiozum, Hepatit B ve trikomonas bu hastalıklardan en çok karşımıza çıkanlardır.

Ters ilişkide hangi hastalık bulaşır?

Halk arasında arkadan ilişki olarak bilinen bu ilişki yönteminde pek çok hastalık bulaşabilmektedir. Virüs ya da bakteri ile bulaşan rahatsızlıkların yanı sıra mantar ve parazit hastalıkları da anal ilişki sırasında yayılım gösterebilmektedir.

Cinsel hastalıklar kan testinde çıkar mı?

Bazı cinsel hastalıklar kan testinde çıkabilmektedir. HIV, Hepatit B ve C, Herpes ve Frengi rahatsızlıkları kan testlerinde görülmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmezse ne olur?

Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde kısırlık ve rahim ağzı kanseri gibi problemlere yol açabilirler. Bu yüzden belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde bir an önce uzman doktora görünün.

Cinsel hastalıklar ağız yoluyla bulaşır mı?

Cinsel hastalıklar cinsel organlar, anüs ya da ağız yoluyla bulaşabilmektedir. Herhangi bir şekilde belirti göstermeden ortaya çıkan bu cinsel hastalıkların erken teşhis edilmesi büyük önem taşıyor. Bu sayede tedavi kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.