Hayatımıza Girmeye Hazırlanan Yeni Teknoloji: Grafen

Savunma sanayisi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan “gece görüşü” için kullanılan “grafen” maddesi artık günlük hayatımıza girmeye hazırlanıyor.
Hayatımıza Girmeye Hazırlanan Yeni Teknoloji: Grafen

Grafen maddesi bilim ve teknoloji dünyasının son yıllarda en çok uğraş verdikleri konu oldu. Bu araştırmalara yön veren Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, çelikten kat kat daha sağlam olan grafen maddesinin telefonlara gelebileceğini belirtti. Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Tomas Palacios, üretilen bu cihazın her cep telefonuna ve laptopa sığdırabileceği müjdesini verdi. Bu müjde ile bilim ve teknoloji dünyası bir anda hareketlenmeye başladı.

gece-gorusu.jpg

Büyük Gelecek Vadediyor

Araştırmacıların yaptıkları ilk deneylerden oldukça olumlu sonuçlar elde edildi. Bunun üzerine çalışmalarını daha verimli hale getiren araştırmacılar, gelecek vadeden bu maddeyi günlük kullanıma sokabilmek için deneyler yapmaya devam ediyor. Araştırmacılar bu maddeyi günlük hayatımıza indirgedikleri zaman birçok olumsuz durum ortadan kalkacak. Örneğin; bir otomobilin ön camına eklenen sensör sayesinde şoför, gece görüşünü son derece sağlıklı yaparak güvenli bir sürüş sergileyecek.

grafen-nedir.jpg

Grafen Nedir?

Mucize madde olarak tanımlanan grafen, güçlü bir kızılötesi algılamaya sahip maddelerin başında geliyor. Tüyden hafif olmasına rağmen güçlü karbon bağı özelliğinden dolayı yeryüzündeki en güçlü malzemelerden biri olma özelliği gösteriyor. Grafen, karbon atomunun bal peteği gibi örgüye sahip yapılarından biridir. Ayrıca iki yapılı ender planar yapılarından biri olma özelliği de gösteriyor. Grafen yaygın olarak şu yöntemler ile elde ediliyor:

  • Katman Ayırma Yöntemi (Eksfoliasyon Yontemi)
  • Epitaksiyel Büyütme
  • Silisyum-Karbon Yöntemi
  • Kimyasal Ayrıştırma Yöntemi

grafen-uretim.jpg

Seri Üretime Ne Zaman Geçilecek?

Önceleri seri üretime geçilmesi konusuna oldukça olumsuz gözle bakılıyordu. Ancak bu konu üzerine İranlandalı bilim adamları büyük bir başarıya imza atarak grafen sentezleme yöntemini keşfettiler. Bu sentez yöntemi ile yapılacak seri üretimden ilk faydalanacak olan firma ise SamsungSamsung Advanced Institute of Technology (SAIT)'nin üzerinde çalışmalar yaptığı bu maddeyi kısa bir sürede hayata geçirmesi bekleniyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.