Hasan Sabbah Kimdir? Hasan Sabbah Hikayesi

Nizari-İsmaili Devleti’nin ve Haşhaşi fedai grubunun kurucusu olan Hasan Sabbah hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte Hasan Sabbah Kimdir? Hasan Sabbah Hikayesi Nedir? Gibi sorulan yanıtı.
Hasan Sabbah Kimdir? Hasan Sabbah Hikayesi

1050 ve 23 Mayıs 1124 tarihleri arasında yaşadığı düşünülen İran’da kurulan Nizari-İsmaili Devleti’nin Lideri Hassan Sabbah hakkında daha detaylı bilgiye aşağıdaki kısımdan ulaşabilirsiniz. İşte 34 yıl boyunca Alamut Kalesinden dışarı çıkmayan Hasan Sabbah Kimdir? ve Hasan Sabbah Hikayesi Nedir?


Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah Kimdir?

Herkes onu Hasan Sabbah olarak bilse de gerçek ismi aslında Hasan bin Ali bin Muhammed bin Cafer bin Hüseyin bin Sabbah el-Hamari’dir. 1050 – 1124 yılları arasında yaşamını sürdüren Hasan Sabbah Kum kentinde doğduğu söylenmektedir. Kendisinin yazmış olduğu bir eserde babasının Himyeri Krallığı’nın soyundan geldiğini ve Yemen kentinden Kum şehrine geldiğini söylemiştir. Sabbah, babası Ali bin Muhammed sayesinde en iyi şekilde eğitim almıştır. Aynı zamanda Nizari-İsmaili Devleti’nin ve Haşhaşi fedai grubunun kurucusudur.


Hasan Sabbah Hikayesi

Hasan Sabbah Hikayesi

Doğduğu Kum kentinde etkisini hissettiren On iki İmam Şiiliğinden 17 yaşında Din alimi olmak için gittiği Rey şehrinde İsmaililik mezhebi olarak değiştirdi. Irak bölgesinin başdaisi olan Ibn Attaş, Hasan Sabbah’ın yeteneği fark ederek kendisine tavsiyelerde bulundu. Aradan 2 yıl geçti ve 1078 yılında Kahire kentine ulaştı. Burada Hasan Sabbah ile Bedr el-Cemali’nin fikirleri birbirlerine uymadı ve Sabbah hapse attırıldı. Bir süre sonra ülkeden sürüldü ve Mısır’a kaçtı. 9 yıl boyunca İran’ı dolaştı ve kuzey kısmında Deylem bölgesine yerleşti. Bu kısım İslam karşıtı yerli halkla doluydu. 3 yıl içinde halkı kendi tarafına çekti ve Selçuklu Veziri tarafından yakalanması için talimat verildi. Daha sonra Kazvin’e kaçan Hasan, 4 Eylül 1090’da Nizari-İsmaili Devletİ’ni kurdu.

Alamut Kalesine yerleşen Hasan Sabbah, yiyecekler için özel depolar yaptırdı. 3 bin altın dinar ödeme şartıyla kaleyi Zeydi Mehdi’den teslim alan Sabbah, 34 yıl boyunca kale içinde yaşadı. Söylenen bir bilgiye göre Hasan Sabbah, odasından bile neredeyse çıkmamıştır. Alamut kalesine yapılan aylarca yapılan kuşatmalar başarılı olamamıştır. Kuşatma yapan kişilere Hasan Sabbah ve ekibi suikast düzenleyerek herkesten intikam almıştır. Saldırı düzenleyen isimlerden biri olan Nizamülmülk’ün ölümü sonrası Hasan Sabbah “Bu şeytanın öldürülmesi mutluluğun başlangıcıdır” demiştir.


Hasan Sabbah Ölümü

Hasan Sabbah Ölümü

1124 yılının Mayıs ayında hastalanan Hasan Sabbah, ölümünü hissederek halefi olarak önceden Kiya Buzrug Ummid’i seçti. Ölümünden önce son isteklerini söyleyen Hasan Sabbah, 23 Mayıs 1124 tarihinde bir Cuma günü hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.