Güneş Sisteminde Bulunan 8 Gezegen ve Özellikleri

Bu içeriğimizde güneş sistemimizde bulunan gezegenleri ve bu gezegenlerin özelliklerini derledik. İşte gezegenler ve özellikleri...
Güneş Sisteminde Bulunan 8 Gezegen ve Özellikleri

Güneş sistemindeki gezegenlerin güneşe yakınlığına göre sırası; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün şeklindedir ve toplam 8 gezegen bulunmaktadır. Güneşe en yakın gezegen Merkür olurken, en uzak gezegen ise Neptün'dür.

Güneş sistemindeki gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars ve Merkür şeklindedir. Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter olup, en küçük gezegen Merkür'dür.

Günümüzde, gök bilimciler tarafından gezegen araştırmaları hız kesmeden devam etmektedir. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz gezegenlerin özelliklerini merak edenler için kısa bilgiler içermektedir.

Gezegenlerin Büyükten Küçüğe Sıralı Listesi

SıraGezegenÇapUydu SayısıGünYıl
1JüpiterY142.324 km9510 saat12 Dünya Yılı
2Satürn124.832 km6210.7 saat29 Dünya Yılı
3Uranüs51.726 km2717 saat84 Dünya Yılı
4Neptün49.243 km1416 saat165 Dünya Yılı
5Dünya12.735 km124 saat1 Dünya Yılı
6Venüs12.342 km0243 gün225 Dünya Günü
7Mars6.767 km224sa 39dk 35sn687 Dünya Günü
8Merkür4.884 km059 Dünya Günü88 Dünya Yılı

Güneş Sisteminde Yer Alan 8 Gezegen

İşte, güneş sisteminde bulunan 8 gezegen ve bu gezegenlerin ilginç özellikleri...

1. Merkür

Gezegenler Hakkında Bilgi

Güneş sisteminde yer alan Merkür, Güneş'e en yakın gezegendir. Merkür gezegeninin sıcaklığı 500 derecedir. Merkür'ün atmosferi yoktur ve yüzeyi kayalıktır. Merkür'ün çapı 4850 km'dir. Merkür kendi etrafında dönüşünü 59 günde tamamlar.

2. Venüs

Gezegenler Hakkında Bilgi

Venüs gezegenin sıcaklığı aşırı yüksektir ve ortalama olarak 400 derecedir. Güneş sisteminde bulunan diğer gezegenler kendi çevresinde normal bir şekilde dönerken Venüs ters istikamette dönmektedir. Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs, Adını Roma'nın tanrıçası Venüs'ten almıştır. Venüs, Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 günde tamamlamaktadır.

3. Dünya

Gezegenler Hakkında Bilgi

Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olan Dünya'nın tek uydusu Ay'dır. 8 gezegen arasında yaşamın olduğu tek küre Dünya'dır. Dünya'nın çapı tam 12.000 km'dir. Kendi ekseninde 24 saatte, güneşin etrafında ise 365 gün 5 saat 48 dakikada döner. Dünya ekvatordan şişik, kutuplardan basık geoit bir şekle sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünya Hakkında Bilgi

4. Mars

Gezegenler Hakkında Bilgi

Mars güneşe en yakın dördüncü gezegendir. Adını Roma savaş tanrıçası Mars'tan almıştır. Sıcaklığı -80 ile 160 derece arasındadır. Atmosferinin büyük çoğunluğu karbondioksitten oluşur. Yüzeyi kızıl renginde olduğu için Mars'a ''Kızıl Gezegen'' denmektedir. Mars, Güneş çevresindeki dönüşünü 687 günde tamamlar.

5. Jüpiter

Gezegenler Hakkında Bilgi

Jüpiter'in toplamda 95 uydusu vardır. Jüpiter gezegenin sıcaklığı ortalama olarak -140 derecedir. Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Dünya'dan 1300 kat daha büyük olan Jüpiter, kendi çevresindeki dönüşünü 10 saatte, güneş çevresindeki dönüşünü ise 12 yılda tamamlar. İsmini Roma mitolojisindeki en büyük tanrı olan Jüpiter'den almıştır.

6. Satürn

Gezegenler Hakkında Bilgi

Satürn, güneşten uzak olduğu için sıcaklığı -180 derecedir. Güneş etrafında dönüşünü 30 yılda tamamlar. Satürn'ün etrafında taşlardan ve buzlardan oluşan bir halka bulunmaktadır. Yoğunluğu sudan az olan tek gezegen Satürn'dür. Bu sebeple kendisine uygun bir okyanus olsaydı eğer Satürn, suyun üzerinde batmaz ve yüzerdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Satürn Hakkında Bilgi

7. Uranüs

Gezegenler Hakkında Bilgi

Güneş'e en yakın yedinci gezegen olan Uranüs, Dünya'dan çok uzaktır. Uranüs'ün ortalama sıcaklığı -215 derecedir. Uranüs, Güneş etrafındaki dönüşünü 84 yılda, kendi etrafındaki dönüşünü 11 saatte tamamlar.

8. Neptün

Gezegenler Hakkında Bilgi

Neptün'ün sıcaklığı ortalama -200 derecedir. Neptün, Güneş çevresinde dönüşünü 165 yılda, kendi çevresindeki dönüşünü ise 16 saatte tamamlar. Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, helyum ve hidrojen bakımından zengindir. Neptün, Dünya'dan 4 kat daha büyüktür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

Güneş sistemindeki gezegenler sırasıyla nelerdir?

Güneş sisteminde yer alan gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.

Güneş sistemi içerisinde son dört gezegene ne ad verilir?

Güneş sistemi içerisinde yer alan son dört gezegene ''Gaz Gezegenleri'' denmektedir. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'den oluşan bu gaz gezegenleri, çoğunlukla gazların birleşiminden oluştuğu için bu ismi almıştır. Güneş sisteminde yer alan ilk dört gezegene (Merkür, Venüs, Dünya ve Mars) kayalık gezegenler denmektedir.

En büyük gezegen kimdir?

Güneş sisteminde yer alan en büyük gezegen Jüpiter'dir.

En soğuk gezegen hangisi?

Güneş'e olan uzaklığından dolayı en soğuk gezegen Uranüs'tür.

Gezegenler nelerdir kısa bilgi?

Gezegen, güneş sistemi etrafında hareket eden gök cisimleridir. Bu gezegenlerin Güneşe olan yakınlığıyla sıralanış şekli Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.

Gezegenlerin özellikleri nelerdir?

Bir gök cisminin gezegen olarak isimlendirilmesi için Güneş etrafındaki yörüngede dolanması, Güneş etrafında bulunan yörüngesini temizleyebilmesi ve büyük bir kütleye sahip olması gerekmektedir.

Gezegenleri ilk kim buldu?

Gezegenleri keşfeden kişi, William Herschel'dir. Bu sebeple William Herschel'e ''Gezegen Kaşifi'' denmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
72 Yorum