Satürn Gezegeni Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

Evrenin Mega Star'ı olarak anılan Satürn hakkında bilinmesi gereken bilgileri ve gezegen ile ilgili ilginç gerçekleri sizin için derledik.
Satürn Gezegeni Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

Güneş sistemimizin Mega-Star’ı diyebileceğimiz Satürn gezegeni, Plüton gibi 1930-2006 yılları arasında bir cüce gezegen olarak düşünülmüştür. Tüm gezegenler Güneş'in etrafında farklı yörüngeler içinde dönerken, diğerlerininkine kıyasla ayırt edici özelliklere sahip olan az sayıda gezegen bulunmaktadır. Satürn de onlardan birisidir!

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, Satürn ile ilgili ilginç gerçeklere ve bu gaz devi hakkında ayrıntılı bilgilere sahiptir. İşte Satürn hakkında kısa bilgiler...

Satürn Gezegeni Nedir ve Ne Zaman Keşfedildi?

Satürn Hakkında Bilgiler

Güneş sisteminde yer alan ikinci büyük gezegen Satürn, halkalarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Güneş'e en uzak 6. gezegen olan Satürn, dış gezegen grubunda yer almaktadır. Karasal bir yüzeyi bulunmadığı için Jüpiter, Uranüs ve Neptün gibi gaz devleri olarak anılmaktadır. Dünya üzerinden teleskopla kolayca izlenebilen Satürn, helyum ve hidrojen gazlarından oluşmaktadır. Dünya'dan 760 kat büyük olan Satürn, kütle olarak da gezegenimizin 95 katıdır. Fakat sıkışmış gazlar ve karasal olmayan yüzeyi sayesinde hafif kalmaktadır. Bu sebeple yoğunluğu sudan hafif olan tek gezegendir. İçerisinde su buharı, hidrokarbon, amonyak ve fosfin bulunduğundan dolayı rengi kahverengi ve sarımsıdır.

1610 yılında ilk Galileo tarafından keşfedilen Satürn, adını Roma mitolojisinde yer alan Jüpiter'in babasından almaktadır. Bu zamana kadar, Dünya'dan uzak olduğu için Satürn gezegenine sadece 4 adet uzay aracı gönderilmiştir. Tamamen gazlardan oluştuğu ve katı bir yüzeye sahip olamadığından dolayı da bu uzay araçları iniş gerçekleştirememiştir.

Satürn Özellikleri Nelerdir?

Satürn Hakkında Bilgiler

Tamamen gazlardan oluşan ve hiç karası bulunmayan Satürn'ün en dikkat çekici özelliği halkalarıdır. Toplamda 7 adet olan Satürn halkalarının, kalınlığı 10 m, genişliği ise 280,000 kilometredir. Çoğunlukla buz parçalarından oluşan Satürn halkaları, içerisinde az miktarda olsa kayaçlar barındırmaktadır. Satürn halkaları, gezegenlerin en düz noktası olarak bilinmektedir. Ayrıca Satürn, en belirgin halkalara sahip gezegendir.

Yapısında çoğunlukla helyum ve hidrojen gazı barındıran Satürn, ikinci büyük gezegendir. Güneş'e olan uzaklığı bakımından 6. sırada yer alan Satürn gezegeni, yörünge süresini 29 yılda tamamlamaktadır. Batıdan Doğuya doğru hareket eden Satürn, kendi etrafındaki dönme turunu 10 saat 32 dakikada tamamlamaktadır. Bundan dolayı Dünya ile karşılaştırıldığında, Satürn'de günler kısa, yıllar ise uzun sürmektedir.

Güçlü manyetik alana sahip olan Satürn, 2. en hızlı rüzgara sahip gezegendir. Satürn toplamda 82 adet uyduya sahiptir. Satürn'ün en büyük uydusu Titan, Dünya'dan teleskopla izlenen tek uydusudur. Titan, Güneş sistemi içinde yer alan ikinci en büyük Ay'dır. Hızlı dönmesi ve düşük yoğunluğa sahip olmasından dolayı basık bir görünüme sahip olan Satürn'ün ekvatoral yarıçapı, 60,268 kilometredir. Satürn'ün Güneş'e olan uzaklığı 1.426 milyar kilometre olduğundan gezegenin sıcaklığı -178 santigrat derecedir. Bu kadar soğuk olmasına rağmen Satürn'ün çekirdeği bir Güneş kadar sıcaktır.

Satürn Rengi Nedir ve Kaç Uydusu Vardır?

Satürn Hakkında Bilgiler

Satürn halkaları ve rengiyle oldukça dikkat çekici ve gizemli bir gezegendir. Bu sebeple Satürn'ün ne renk olduğu birçok kişi tarafından merak uyandırmaktadır. Hala üzerinde araştırma yapılan ve her çalışma sonucunda hakkında yeni bilgi edinilen Satürn, içerisinde kara parçası barındırmadığı için bir gaz devidir. Bu gazların çoğunluğunu helyum ve hidrojen oluşturmaktadır. Atmosferi içinde yer alan fosfin, su buharı, hidrokarbon ve amonyak Satürn gezegenin kahverengi ve sarımsı renklere sahip olmasını sağlamaktadır.

Toplamda 82 adet uyduya sahip olan Satürn'ün, 53 uydusu onaylanmışken 29 uydusu onaylanmayı ve isimlendirilmeyi beklemektedir. Satürn'ün en büyük uydusu Titan'dır. Titan Güneş sistemi içerisinde yer alan ve bilinen en büyük 2. Ay'dır. Huygens tarafından keşfedilen Titan uydusu, Dünya'dan teleskopla kolayca görülebilmektedir. İç okyanusa sahip olan Encaladus ve Titan'ın yaşam için uygun olduğu tahmin edilmektedir. Satürn'ün en bilinen ve uzmanlar tarafından en çok araştırılan uyduları ise Titan, Tethys, Encaladus, Dione, Mimas, Iapetus, Rhea, Hyperion, Phoebe ve Epimetheus'tur.

Satürn Hakkında İlginç Bilgiler

Satürn Hakkında Bilgiler

- Satürn, güzel halkaları ve görünüşü nedeniyle “Güneş Sisteminin Mücevheri” olarak bilinir.

- Güneş’e en uzak 6. Gezegen olsa da çıplak gözle görülebilen en uzak gezegendir.

- Satürn, Dünya'nın rotasyon yönü olan Batı'dan Doğu'ya doğru döner.

- Satürn, Jüpiter’den sonra gezegenler arasında 2. büyük gezegendir.

- Satürn, mükemmel görünüme sahip ince halkaları ile ünlü bir gezegendir.

- Satürn, aralarında büyük boşluklar bulunan 7 ince halkaya sahiptir.

- Satürn'ün bileşimi Jüpiter'inkinden çok farklı değildir. Hidrojen ve helyum içerir; ayrıca küçük oranlarda metan gazına da sahiptir.

- Güneş Sistemindeki tüm gezegenlerin en düz noktasıdır. Yüksek dönme hızı ve gaz bileşimi nedeniyle Satürn, basık bir forma sahiptir. Bu konuda size daha fazla bilgi vermek için, gezegen merkezinden ekvatora olan uzaklığın 60.300 km olduğunu, merkezden direklerine kadar 54.000 km olduğunu söyleyebiliriz.

- Satürn'de bir günün uzunluğu 10 saat 32 dakikadır.

- Güneş'e olan mesafesinden ötürü, Satürn’ün Güneş etrafında bir tur atması 29.4 Dünya yılı kadar sürmektedir.

Satürn Hakkında Bilgiler

- Satürn dünya ile kıyaslandığında, günler daha kısa yıllar ise daha uzun sürmektedir.

- Bu gezegene sadece 4 adet uzay aracı gönderilmiştir. Bunun sebebi ise dünyaya olan uzaklığıdır. Katı yüzey eksikliği sebebiyle yüzeyine iniş gerçekleşememiştir.

- Satürn'deki rüzgarlar, saatte 1800 km hızla esebilirken, Dünya'daki rüzgarlar bundan daha yavaştır.

- Güneş sisteminin en parlak gezegenidir. Bunun sebebi ise, üzerine düşen ışığı hemen yansıtmasını sağlayan buzdan oluşmasıdır.

- Satürn'ün manyetik alanı, Dünya'nın manyetik alanından 578 kat daha güçlüdür.

- Asurlular tarafından yazılmış en eski yazılı kayıtlarda Satürn’den bahsedilmiştir. Onlar Satürn’e Ninib Yıldızı adını vermişlerdir.

- Satürn ise ismini Farsça koyulmuş bir Roma tanrısının adından almıştır.

- Satürn'ün uydularından biri olan Titan, önemli bir atmosfere sahip olan tek aydır. Atmosferi 370 mil derinliğindedir.

- Titan, Jüpiters 'Ganymede'nın ardından güneş sistemindeki ikinci en büyük aydır. Ve Merkür'den daha büyüktür.

- Satürn kendi ısısını yaratır ve gezegendeki mevsimler Güneş'e bağlı değildir. Bu durum Güneş'ten uzaklığı nedeniyle olabilir.

Satürn Hakkında Bilgiler

- Satürn'ün ortalama sıcaklığı -178 santigrat derece olarak gözlemlenmiştir.

- Satürn üzerindeki atmosferik basınç, Dünya'daki değerin 100 katı kadardır.

- Satürn’ün çekirdeği en az Güneş kadar sıcaktır.

- Dünyanın ortalama hızı saniyede 9.64 km, Satürn’ün ise saniyede 30 km’dir.

- Satürn, güneş sistemindeki en az yoğun gezegendir. Bu boyuttaki bir gezegen inşa edilebilseydi eğer bir su havuzunda rahatça yüzebilirdi.

- Teleskop ile bakıldığında, Satürn’ün halkaları Dünya’dan rahatlıkla görülebilmektedir.

- Satürn’ün halkaları, toz parçacıkları kadar küçük aynı zamanda dağ kadar da büyük olabilmektedir.

- Gezegenin halkaları, büyük ve güçlü yerçekimi tarafından parçalanmış olan asteroid, kuyruklu yıldız ve aylardan oluşmaktadır.

- Satürn güneşten yaklaşık 1.4 milyar kilometre kadar uzaktadır.

- Satürn gezegenin rengi kahverengidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gezegenler Hakkında Bilgi

Satürn ne olarak bilinir?

Güneş'e olan uzaklığı bakımından 6. gezegen olan Satürn, eskiden Zühal ismiyle bilinirdi. Ayrıca Türkçe'de Sekendiz ismiyle de bilinen Satürn, ikinci büyük gezegendir.

Satürn Dünya'nın kaç katıdır?

Satürn, büyüklük bakımından Dünya'nın 760 katı, kütle olarak da gezegenimizin 95 katıdır.

Satürn'de bir yıl kaç gün?

Güneş etrafında dönüşünü 29 yılda tamamlamaktadır. Bu sebeple Satürn'ün bir yılı 29 Dünya yılıdır.

Satürn'ün kaç tane uydusu var?

Satürn'ün toplamda 82 uydusu vardır. Bu uyduların 53'ü onaylanmış, 29'u ise onaylanmayı bekleyen ve üzerine araştırma yapılan uydulardır.

Satürn'ün kaç halkası vardır?

Satürn'ün aralıklı toplam 7 adet halkası vardır. Ve bunlar, gezegenler arasında en belirgin halkalardır.

Satürn özelliği nedir?

Satürn özellikleri arasında; tamamen gazlardan oluştuğu için ''Gaz Devleri'' arasında yer alması, diğer halkalı gezegenlere göre en belirgin halkaya sahip olması, Dünya'dan daha kısa güne sahip olması başı çekmektedir.

Satürn ne renk?

Satürn, kahverengi ve sarımsı bir renge sahiptir.

Satürn hangi burç?

Astrolojide Satürn, Oğlak ve Kova burçlarının yöneticisi olarak bilinmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
38 Yorum